Tóth Krisztián, Gőz Roland, Vég Zsombor és Gercsák Szabina révén egy ezüst- és három bronzérmet szereztek a magyar judósok az esztendő első olimpiai kvalifikációs tornáján, a százezer eurós összdíjazású portugál Grand Prix-viadalon!




Gercsák Szabina ismét emlékezetessé tette portugáliai útját


Nem kezdődött jól számunkra az almadai Grand Prix, a nyitó napon egyetlen győztes összecsapást tudtak hozni a mieink. A 60 kilogrammosok között, Andrási Márton (Mogyi-Bajai JC) a hazaiak egyik indulóját, Costa Lopest hosszabbításban gyűrte le, de a folytatásban a bajaiak fiatalja ellen a jóval esélyesebb, kétszeres Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes spanyol Garrigos érvényesíteni tudta a papírformát, s végül meg sem állt a fináléig.

Nem volt szerencséje a sorsolással az 52 kilogrammos Keller Rebekának (Ippon Judo Tatabánya) és az 57 kilós Kovács Kittinek (BHSE) sem, mindketten az első kiemeltet kapták, a tatabányai lányt a világranglistán első helyezett, későbbi aranyérmes brit Chelsie Giles, a budapesti versenyzőt pedig az olimpiai és világbajnok brazil Rafaela Silva búcsúztatta. Az 52 kilós U23-as Európa-bajnok Gyertyás Róza (Koroncó-Tutti) a mongol Myagmarsuren ellen vívott hosszabbításos csatát, amelynek végén intésekkel az ellenfél győzelmét hirdették ki.




A brit Giles (fehérben) és Keller Rebeka párharca Almadában


Rosszul kezdődött a portugáliai torna második napja is, hiszen a 73 kilogrammba benevezett Szegedi Dániel (Budaörsi SC) betegsége miatt nem tudta vállalni a küzdelmet.

Így egyetlen judósért szoríthattunk ezen a napon, Gercsák Szabina pedig ismét emlékezetessé tette almadai vendégszereplését. A DVTK 70 kilogrammos Európa-bajnoki bronzérmese erőnyerőként kezdett, majd ipponnal jutott túl a lengyel Sobierajskán. A harmadik fordulóban a hazaiak kedvence, Joana Crisostomo sem tudta felülmúlni Flórusz János tanítványát, a hosszabbításban elért vazarival Gercsák Szabina lépett tovább.

A negyeddöntőben az ausztrál Aoife Coughlan nyert vazarival, a kétszeres kontinensbajnoki aranyérmes rivális nagy napja volt ez, végül meg sem állt az aranyéremig. Gercsák Szabina sem a sebeit nyalogatta, a vigaszágon vazarival diadalmaskodott a junior-világbajnoki bronzérmes holland de Voogd ellen, majd a bronzmeccsen ipponnal múlta felül a dél-koreaiak Ázsia-bajnokát, Han Hi Dzsut. Gercsák Szabina tavaly ezüstérmes volt Almadában, ezúttal a dobogó harmadik fokára állhatott, s ezzel megtette az első nagy lépést a párizsi olimpiai részvétel felé.




A torna záró napján aztán régen várt menetelésbe kezdtek judósaink, a négy magyar induló sorra lépte át az akadályokat, öröm volt nézni a mieink judóját! Ezen a napon mind a négy indulónk bejuttott a legjobb nyolc közé, s az eredményhirdetésnél sem maradtunk érdekeltség nélkül.

A 90 kilósoknál 2021-es formát mutatott olimpiai bronzérmesünk, Tóth Krisztián (MTK Budapest), aki a rá jellemző harcmodorral egymás után gyűjtötte a skalpokat: a döntőig vezető úton behódolt a dél-koreai Gvak Dong Han, a brazil Marcelo Gomes, a tadzsik Dzsahongir Madzsidov és a kazah Didar Hamza is.

Mindeközben klubtársa, a korábbi U23-as Európa-bajnok Gőz Roland is egyre másra aratta a győzelmeket, méghozzá nem is akármilyeneket! A grúz U23-as és junior Európa-bajnok Harazisvili ellen ipponnal, a tavalyi almadai aranyérmes holland Smink ellen vazaris aranyponttal, a japán Kaihori ellen ipponnal nyert, s a negyeddöntőben a bolgárok háromszoros Eb-érmesétől, Ivajlo Ivanovtól elszenvedett vereséget is nyomban feledtetni tudta egy emlékezetes diadallal a vigaszágon.




Gőz Roland az első IJF World Tour-érmét szerezte meg


A belga Karel Foubert ellen Gőz Roland vazarival vezetett, mi több, riválisának már két intése is volt, amikor néhány másodperccel a rendes küzdelmi idő vége előtt egy furcsa szitációban mindketten a földre kerültek. A bíró vazarit adott a belgának, ráadásul intéssel büntette a magyar judóst, így a már zsebben lévő győzelem helyett egálról kezdődhetett a hosszabbítás. Tetézte a bajt, hogy Foubert a lehető legkényesebb helyen találta el Gőz Rolandot, aki aztán összeszorított fogakkal folytatta, s végül ipponnal tett pontot a férfias csata végére.

A délutáni programban így Pánczél Gábor mindkét tanítványa éremért harcolhatott, ráadásul egymás ellenfeleit kapták. A bronzmeccsen a huszonhárom éves Gőz Roland a csalódott kazah Hamzával nézett farkasszemet, s egy vazarival megszerezte pályafutásának első érmét a sportág legrangosabb sorozatában!



A fináléban Tóth Krisztián a bolgár Ivanovnak vághatott volna vissza Gőz Roland legyőzéséért, de ez volt az egyetlen párharc ezen a napon, amikor nem tudta ellenfelére kényszeríteni az akaratát, Ivanov másfél percnyi küzdelem után ipponnal tudta megszerezni az aranyérmet. Az MTK olimpiai bronzérmese már a huszonhatodik IJF World Tour-érmét szerezte meg, 245 olimpiai kvalifikációs pontot kap az ezüstérem mellé, számára ez az első igazán nagy lépés a párizsi olimpia felé.




Tóth Krisztián (fehérben) remekül szerepelt Portugáliában


A 100 kilogrammosok között is kitettek magukért judósaink. A kétszeres olimpikon Cirjenics Miklós a makacs sérülése előtti időket idézte az első három összecsapásán, magabiztos judóval és egyaránt ipponnal búcsúztatta a brit Thompsont, a mongol Batkhuyagot és a brazil Bettonit is. A negyeddöntőben a súlycsoport nagy visszatérője, a kétszeres olimpiai bajnok Lukas Krpalek ellen is kiegyensúlyozott csatát vívott az Atomerőmű SE judósa, de végül egy véleményes vazarival ő került a vigaszágra. A folytatás nem sikerült, az ukrán Szavickij ipponnal nyert, így Cirjenics Miklós a hetedik helyen végzett.

A kategória másik magyar indulója, Vég Zsombor nagyot menetelt: a Ceglédi VSE versenyzője a brazil Goncalves ellen a hosszabbítást húzta be vazarival, aztán ipponnal búcsúztatta az osztrák Farát és a szerb Doszent is. Az elődöntőben alaposan megdolgoztatta a japán Arait, aki csak a hosszabbításban tudta kiharcolni a győzelmet.




Vég Zsombor bronzéremmel zárta a portugál GP-t


A huszonegy esztendős ceglédi fiatal a bronzéremért az ukrán Anton Szavickijjel csapott össze. Bíró Tamás tanítványa porrá zúzta ellenfelének minden ellenállását, két és fél perc után ipponnal diadalmaskodott. Vég Zsombor a tavalyi budapesti Grand Slam-bronz után a második IJF World Tour-érmét szerezte meg, az olimpiai kvalifikációs rangsorban erős, párizsi részvételt érő pozícióból várhatja a folytatást.

A kvalifikációs sorozat február első hétvégéjén a sportág európai fővárosában, a 2024-es olimpia otthonában, Párizsban folytatódik...



Grand Prix, Almada

FÉRFIAK

60 KG (44 induló)
1. Fukuda Jamato (japán)
2. Francisco Garrigos (spanyol)
3. Cedric Revol (francia)
3. Luka Mkheidze (francia)
5. Li Ha Rim (dél-koreai)
5. Giorgi Szardalasvili (grúz)
7. Dzson Szung Bom (dél-koreai)
7. Artyom Leszjuk (ukrán)
ANDRÁSI MÁRTON (Mogyi-Bajai JC) helyezetlen

66 KG (50 induló)
1. Muhriddin Tilovov (üzbég)
2. An Ba Ul (dél-koreai)
3. Daikii Bouba (francia)
3. Radu Izvoreanu (moldovai)
5. Szerdar Rahimov (türkmén)
5. An Dzse Hong (dél-koreai)
7. Yashar Najafov (azeri)
7. Eric Takabatake (brazil)

73 KG (60 induló)
1. Obidon Nomonov (üzbég)
2. Zansaj Smagulov (kazah)
3. Jose Antonio Aranda (spanyol)
3. Kang Hon Csol (dél-koreai)
5. Adil Osmanov (moldovai)
5. Nurlan Osmanov (azeri)
7. Jeroen Casse (belga)
7. Hasszan Doukkali (marokkói)
SZEGEDI DÁNIEL (Budaörsi SC) helyezetlen

81 KG (52 induló)
1. Li Dzsun Hvan (dél-koreai)
2. Eljan Hajiyev (azeri)
3. Mihail Latisev (moldovai)
3. Frank de Wit (holland)
5. Hevorh Manukjan (ukrán)
5. Sagi Muki (izraeli)
7. Lachlan Moorhead (brit)
7. Zaur Dvalasvili (grúz)

90 KG (40 induló)
1. Ivajlo Ivanov (bolgár)
2. TÓTH KRISZTIÁN (MTK Budapest)
3. GŐZ ROLAND (MTK Budapest)
3. Axel Clerget (francia)
5. Didar Hamza (kazah)
5. Darko Brasznjovics (szerb)
7. Dzsahongir Madzsidov (tadzsik)
7. Karel Foubert (belga)

100 KG (39 induló)
1. Ilia Szulamanidze (grúz)
2. Arai Dota (japán)
3. VÉG ZSOMBOR (Ceglédi VSE)
3. Lukas Krpalek (cseh)
5. Bojan Doszen (szerb)
5. Anton Szavickij (ukrán)
7. CIRJENICS MIKLÓS (Atomerőmű SE)
7. Erekle Bazierisvili (grúz)

+100 KG (32 induló)
1. Kim Min Dzsong (dél-koreai)
2. Szaba Inaneisvili (grúz)
3. Rafael Silva (brazil)
3. Tsetsentsengel Odkhuu (mongol)
5. Jur Spijkers (holland)
5. Joao Cesarino Silva (brazil)
7. Jakiv Hammo (ukrán)
7. Jun Dzse Gu (dél-koreai)


NŐK

48 KG (30 induló)
1. Abiba Abuzakinova (kazah)
2. Galija Tinbajeva (kazah)
3. Shira Rishony (izraeli)
3. Mireia Lapuerta Comas (spanyol)
5. Katharina Tanzer (osztrák)
5. Catarina Costa (portugál)
7. Laura Martinez Abelenda (spanyol)
7. Andrea Sztojadinov (szerb)

52 KG (34 induló)
1. Chelsie Giles (brit)
2. Estrella Lopez Sheriff (spanyol)
3. Naomi van Krevel (holland)
3. Julie Weill Dit Morey (francia)
5. Ana Perez Box (spanyol)
5. Fabiola Diaz (venezuelai)
7. Nandin-Erdene Myagmarsuren (mongol)
7. Szita Kadambajeva (üzbég)
KELLER REBEKA (Ippon Judo Tatabánya) és
GYERTYÁS RÓZA (Koroncó-Tutti) helyezetlen

57 KG (36 induló)
1. Hu Mimi (dél-koreai)
2. Rafaela Silva (brazil)
3. Nekoda Smythe-Davis (brit)
5. Thauany David Capanni Dias (olasz)
5. Marica Perisics (szerb)
5. Nilufar Ermaganbetova (üzbég)
7. Jessica Pereira (brazil)
7. Flaka Loxha (koszovói)
KOVÁCS KITTI (BHSE) helyezetlen

63 KG (38 induló)
1. Barbara Timo (portugál)
2. Gabriella Moraes (brazil)
3. Cristina Cabana (spanyol)
3. Iva Oberan (horvát)
5. Amina Belkadi (algériai)
5. Anriquelis Barrios (venezuelai)
7. Saray Padilla (spanyol)
7. Florentina Ivanescu (román)

70 KG (37 induló)
1. Aoife Coughlan (ausztrál)
2. Elvismar Rodriguez (venezuelai)
3. GERCSÁK SZABINA (DVTK)
3. Ida Eriksson (svéd)
5. Natalija Csisztyakova (ukrán)
5. Han Hi Dzsu (dél-koreai)
7. Elena Dengg (osztrák)
7. Margit de Voogd (holland)

78 KG (30 induló)
1. Patricia Sampaio (portugál)
2. Jelizaveta Litvinyenko (ukrán)
3. Loriana Kuka (koszovói)
3. Emma Reid (brit)
5. Li Dzsong Jun (dél-koreai)
5. Jun Hjun Dzsi (dél-koreai)
7. Patricija Brolih (szlovén)
7. Marie Branser (kongói)

+78 KG (22 induló)
1. Kim Ha Jun (dél-koreai)
2. Rochele Nunes (portugál)
3. Milica Zabics (szerb)
3. Karen Stevenson (holland)
5. Kamila Berlikas (kazah)
5. Erica Simonetti (olasz)
7. Valentine Marchand (francia)
7. Kinga Wolszczak (lengyel)

A magyarok eredményei
FÉRFIAK
60 KG. 1. forduló:
Andrási Márton–Rodrigo Costa Lopes (portugál) aranyponttal, intéssel 10–0. 2. forduló: Andrási Márton–Francisco Garrigos (spanyol) 0–10
73 KG. 1. forduló: Szegedi Dániel–Saba Daneila (portugál) mérkőzés nélkül 0–10
90 KG. 1. forduló: Gőz Roland–Nika Harazisvili (grúz) 10–0; Tóth Krisztián erőnyerő. 2. forduló: Gőz Roland–Jesper Smink (holland) aranyponttal 7–0; Tóth Krisztián–Gvak Dong Han (dél-koreai) aranyponttal 10–0. 3. forduló: Gőz Roland–Kaihori Haruja (japán) 10–0; Tóth Krisztián–Marcelo Gomes (brazil) 7–0. Negyeddöntő: Gőz Roland–Ivajlo Ivanov (bolgár) 0–10; Tóth Krisztián–Dzsahongir Madzsidov (tadzsik) aranyponttal, intéssel 10–0. Elődöntő: Tóth Krisztián–Didar Hamza (kazah) intéssel 10–0. A vigaszágon: Gőz Roland–Karel Foubert (belga) aranyponttal 10–0. A 3. helyért: Gőz Roland–Didar Hamza (kazah) 7–0. Döntő: Tóth Krisztián–Ivajlo Ivanov (bolgár) 0–10
100 KG. 1. forduló: Cirjenics Miklós–Rhys Thompson (brit) 10–0; Vég Zsombor erőnyerő. 2. forduló: Cirjenics Miklós–Gonchigsuren Batkhuyag (mongol) 10–0; Vég Zsombor–Leonardo Goncalves (brazil) aranyponttal 7–0. 3. forduló: Cirjenics Miklós–Eduardo Bettoni (brazil) 10–0; Vég Zsombor–Aaron Fara (osztrák) 10–0. Negyeddöntő: Cirjenics Miklós–Lukas Krpalek (cseh) 0–7; Vég Zsombor–Bojan Doszen (szerb) 10–0. Elődöntő: Vég Zsombor–Arai Dota (japán) aranyponttal 0–10. A vigaszágon: Cirjenics Miklós–Anton Szavickij (ukrán) 0–10. A 3.helyért: Vég Zsombor–Anton Szavickij (ukrán) 10–0
NŐK
52 KG. 1. forduló:
Keller Rebeka és Gyertyás Róza erőnyerő. 2. forduló: Keller Rebeka–Chelsie Giles (brit) 0–10; Gyertyás Róza–Nandin Erdene Myagmarsuren (mongol) aranyponttal, intéssel 0–10
57 KG. 1. forduló: Kovács Kitti erőnyerő. 2. forduló: Kovács Kitti–Rafaela Silva (brazil) 0–10
70 KG. 1. forduló: Gercsák Szabina erőnyerő. 2. forduló: Gercsák Szabina–Katarzyna Sobierajska (lengyel) 10–0. 3. forduló: Gercsák Szabina–Joana Crisostomo (portugál) aranyponttal 7–0. Negyeddöntő: Gercsák Szabina–Aoife Coughlan (ausztrál) 0–7. A vigaszágon: Gercsák Szabina–Margit de Voogd (holland) 7–0. A 3. helyért: Gercsák Szabina–Han Hi Dzsu (dél-koreai) 10–0

 

A magyar Grand Prix-érmesek

Aranyérmes (23)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2009, Abu-Dzabi)
Mészáros Anett (70 kg, 2009, Abu-Dzabi)
Joó Abigél (78 kg, 2011, Baku)
Joó Abigél (78 kg, 2011, Abu-Dzabi)
Krizsán Szabolcs (81 kg, 2013, Rijeka)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2013, Miami)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2014, Budapest)
Tóth Krisztián (90 kg, 2014, Zágráb)
Karakas Hedvig (57 kg, 2014, Asztana)
Bor Barna (+100 kg, 2014, Asztana)
Ungvári Miklós (73 kg, 2015, Budapest)
Krizsán Szabolcs (81 kg, 2015, Zágráb)
Tóth Krisztián (90 kg, 2015, Zágráb)
Joó Abigél (78 kg, 2016, Havanna)
Tóth Krisztián (90 kg, 2016, Budapest)
Joó Abigél (78 kg, 2016, Zágráb)
Joó Abigél (78 kg, 2016, Taskent)
Ungvári Attila (81 kg, 2017, Zágráb)
Tóth Krisztián (90 kg, 2017, Zágráb)
Cirjenics Miklós (100 kg, 2017, Zágráb)
Ungvári Miklós (73 kg, 2018, Budapest)
Tóth Krisztián (90 kg, 2018, Budapest)
Karakas Hedvig (57 kg, 2019, Taskent)

Ezüstérmes (27)
Mészáros Anett (70 kg, 2009, Tunisz)
Bor Barna (+100 kg, 2010, Tunisz)
Ungvári Miklós (73 kg, 2010, Tunisz)
Mészáros Anett (70 kg, 2011, Baku)
Ungvári Miklós (73 kg, 2012, Abu-Dzabi)
Karakas Hedvig (57 kg, 2013, Miami)
Ungvári Miklós (73 kg, 2013, Miami)
Tóth Krisztián (90 kg, 2014, Budapest)
Karakas Hedvig (57 kg, 2014, Zágráb)
Joó Abigél (78 kg, 2014, Zágráb)
Tóth Krisztián (90 kg, 2014, Ulánbátor)
Csoknyai László (81 kg, 2015, Zágráb)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2015, Csedzsu)
Ungvári Attila (81 kg, 2015, Ulánbátor)
Tóth Krisztián (90 kg, 2016, Düsseldorf)
Csoknyai László (81 kg, 2016, Zágráb)
Karakas Hedvig (57 kg, 2016, Havanna)
Gercsák Szabina (70 kg, 2016, Havanna)
Tóth Krisztián (90 kg, 2016, Havanna)
Bor Barna (+100 kg, 2016, Havanna)
Ungvári Attila (81 kg, 2017, Düsseldorf)
Pupp Réka (52 kg, 2017, Zágráb)
Tóth Krisztián (90 kg, 2018, Tunisz)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2018, Taskent)
Tóth Krisztián (90 kg, 2018, Taskent)
Szigetvári Mercédesz (+78 kg, 2021, Zágráb)
Gercsák Szabina (70 kg, 2022, Almada)
Tóth Krisztián (70 kg, 2023, Almada)

Bronzérmes (61)
Karakas Hedvig (57 kg, 2009, Hamburg)
Karakas Hedvig (57 kg, 2009, Tunisz)
Baczkó Bernadett Baczkó (57 kg, 2009, Tunisz)
Bor Barna (+100 kg, 2009, Tunisz)
Ungvári Miklós (73 kg, 2009, Hamburg)
Ifj. Nagysolymosi Sándor (81 kg, 2009, Abu-Dzabi)
Ungvári Miklós (73 kg, 2010, Rotterdam)
Bor Barna (+100 kg, 2011, Amszterdam)
Karakas Hedvig (57 kg, 2011, Baku)
Ungvári Miklós (73 kg, 2013, Abu-Dzabi)
Joó Abigél (78 kg, 2014, Budapest)
Cirjenics Miklós (100 kg, 2014, Asztana)
Karakas Hedvig (57 kg, 2014, Samsun)
Ungvári Miklós (73 kg, 2014, Samsun)
Gercsák Szabina (70 kg, 2014, Samsun)
Ungvári Attila (81 kg, 2014, Samsun)
Karakas Hedvig (57 kg, 2014, Havanna)
Bor Barna (+100 kg, 2014, Havanna)
Karakas Hedvig (57 kg, 2014, Budapest)
Bor Barna (+100 kg, 2014, Taskent)
Joó Abigél (78 kg, 2014, Ulánbátor)
Ungvári Miklós (73 kg, 2014, Csing-taó)
Karakas Hedvig (57 kg, 2015, Düsseldorf)
Joó Abigél (78 kg, 2015, Düsseldorf)
Mészáros Anett (70 kg, 2015, Budapest)
Joó Abigél (78 kg, 2015, Zágráb)
Tóth Krisztián (90 kg, 2015, Tbiliszi)
Szabó Franciska (63 kg, 2015, Taskent)
Csoknyai László (81 kg, 2015, Taskent)
Bor Barna (+100 kg, 2015, Samsun)
Bor Barna (+100 kg, 2016, Düsseldorf)
Cirjenics Miklós (100 kg, 2016, Havanna)
Csoknyai László (81 kg, 2016, Havanna)
Ungvári Attila (81 kg, 2016, Budapest)
Joó Abigél (78 kg, 2016, Budapest)
Karakas Hedvig (57 kg, 2016, Tbiliszi)
Cirjenics Miklós (100 kg, 2016, Samsun)
Bor Barna (+100 kg, 2017, Düsseldorf)
Karakas Hedvig (57 kg, 2017, Zágráb)
Szigetvári Mercédesz (+78 kg, 2017, Tbiliszi)
Gercsák Szabina (70 kg, 2017, Tbiliszi)
Ungvári Attila (81 kg, 2017, Cancun)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2017, Cancun)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2017, Taskent)
Gercsák Szabina (70 kg, 2017, Taskent)
Csoknyai László (81 kg, 2017, Hohhot)
Pupp Réka (52 kg, 2018, Antalya)
Karakas Hedvig (57 kg, 2018, Zágráb)
Karakas Hedvig (57 kg, 2018, Budapest)
Szabó Frigyes (73 kg, 2018, Budapest)
Gercsák Szabina (70 kg, 2018, Taskent)
Pupp Réka (52 kg, 2018, Hága)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2019, Tel-Aviv)
Karakas Hedvig (57 kg, 2019, Marrakes)
Karakas Hedvig (57 kg, 2019, Budapest)
Ungvári Attila (81 kg, 2019, Budapest)
Sipőcz Richárd (+100 kg, 2019, Budapest)
Tóth Krisztián (90 kg, 2019, Zágráb)
Karakas Hedvig (57 kg, 2020, Tel-Aviv)
Rajkai Róbert (81 kg, 2021, Zágráb)
Sipőcz Richárd (+100 kg, 2022, Almada)
Gercsák Szabina (70 kg, 2023, Almada)
Gőz Roland (90 kg, 2023, Almada)
Vég Zsombor (100 kg, 2023, Almada)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Tamara Kulumbegasvili
IJF, Gabriela Sabau
MJSZ, Horváth György)