Jó néhány alapember hiányzik majd a magyar válogatottból, de azért szép eredményekben, érmekben így is reménykedhetünk a jövő heti lisszaboni Európa-bajnokságon.




Már tizenkilenc esztendős fotó: Ungvári Miklós (kékben) győzelme
a 2001-es maribori Európa-bajnokság fináléjában


Tizenegy fős magyar csapatot nevezett be a honi szövetség a május 16-án pénteken rajtoló, három napos Európa-bajnokságra, amelyen hiányozni fog két Európa-bajnoknőnk, a kétszeres kontinensbajnok Csernoviczki Éva és az 57 kilogrammban címvédő Karakas Hedvig, ahogyan nem lesz ott a portugál fővárosban az ifjúsági olimpiai bajnok Özbas Szofi sem, aki törökországi karanténja miatt marad le a viadalról.

A tokiói olimpiai indulásra pályázó válogatottjaink közül a 2020 legjobb európai junior judósának választott Sipőcz Richárd a hírek szerint ott lesz ugyan Lisszabonban, hogy átvehesse a rangos elismerést, de a koronavírus-fertőzése után még nincs olyan állapotban, hogy versenyezhessen, de Szabó Frigyes és Szigetvári Mercédesz sem gyarapíthatja pontjainak számát az Eb-n.

Nos, sokat beszéltünk a hiányzókról, de essen most szó azokról, akik indulni fognak, hiszen néhányan igen jó formában lépnek majd tatamira Lisszabonban. Például a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián, aki a világranglistán néhány napja ugrott előre a harmadik helyre. Az MTK Budapest klasszisának van már kontinensbajnoki ezüstje és bronza is, az arany még hiányzik neki. Most persze csöppet sem lesz könnyű dolga, hiszen a súlycsoportjában a világranglista legjobb nyolc helyezettjéből hét ott lesz Lisszabonban – csak azért nem nyolc, mert a kubai Silva Morales nem indulhat az Európa-bajnokságon...




Pupp Réka (fehérben) remek eredményeket jegyez 2021-ben


Ugyancsak remek formában várja a jövő pénteket Pupp Réka, az Atomerőmű SE junior Európa-bajnoknője ebben az évben egy World Masters-ötödik hely mellett két Grand Slam-bronzérmet is jegyez, így szinte biztosan ott lehet majd a tokiói olimpián. Önbizalom-növelőnek jól jönne egy jó Eb-szereplés, erre hetedik kiemeltként esélye is nyílhat a paksi judósnak.

Néhány napja Törökországban nyert Grand Slam-bronzérmes Ungvári Attila, aki ezzel visszakerült az olimpiai kvótások közé, igaz, egyelőre kontinentális szabadkártyával. Ennél pedig Karvaly többre hivatott, ráadásul a Ceglédi VSE judósa szereti az Eb-ket, már kétszer is állhatott a kontinensbajnoki dobogón.

S ha Attila szereti az Eb-ket, mit mondjuk bátyjáról, a negyven esztendős Ungvári Miklósról, aki három Európa-bajnoki címe mellett három ezüst- és egy bronzéremmel is rendelkezik!? Az idei lesz Ungvári Miklós tizennyolcadik felnőtt Európa-bajnoksága, ezzel alighanem a csúcstartók között szerepel. Unginak ennél is komolyabb tervei vannak, szeretne tatamira lépni pályafutásának ötödik olimpiáján is, ehhez pedig jól jönne egy jó lisszaboni szereplés.




Tóth Krisztián (fehérben) súlycsoportjában a legjobbak közül
szinte senki sem hiányzik majd Lisszabonban


A 100 kilósoknál Cirjenics Miklós hajszálra van a tokiói indulók csoportjától súlycsoportjában, s három versenye maradt javítani. Az Atomerőmű SE riói olimpikonja nagyon elszánt, meg akarja ragadni a lehetőséget. Ugyanígy van ezzel a 70 kilogrammos Gercsák Szabina is, a DVTK versenyzőjének is érmeket kellene gyűjteni a hátralévő olimpiai kvalifikációs eseményeken.

Rajtuk kívül elsősorban fiatalok kapnak lehetőséget az Európa-bajnokságon, ők már a következő olimpiai ciklusra, Párizsra gyűjtik a tapasztalatokat...



A magyar Eb-csapat

FÉRFIAK
73 kg:
Ungvári Miklós (Ceglédi VSE)
81 kg: Ungvári Attila (Ceglédi VSE), Tóth Benedek (MTK Budapest)
90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Gőz Roland (MTK Budapest)
100 kg: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Vég Zsombor (Ceglédi VSE)
NŐK
52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE)
57 kg: Kármán Andrea (UTE)
63 kg: Varga Brigitta (KSI SE)
70 kg: Gercsák Szabina (DVTK)

 



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás
IJF, Gabriela Sabau
IJF, Marina Majorova)