A Judoinfo szerkesztősége immár tizenötödik alkalommal hirdeti ki, hogy a hazai versenyzők közül ki volt az esztendő legjobb judósa. Az idén – akárcsak az elmúlt hat évben – három kuratóriumi tag, illetve a nagyközönség szavazata egyenlő arányban számít majd. Szavazz, szerinted ki volt a legjobb 2020-ban!




Kurta, furcsa esztendőt hagyunk magunk mögött, olyat, amelynek nagy része rémálommal ért fel a judósok számára is. Nagy nemzetközi versenyekre alig került sor, de olykor még a közös edzésekről sem lehetett szó. Szerencsére nem csak rossz élményeket hozott 2020, nagy sikerekben is volt részünk, olyanokban, amelyeket éve múlva is jó szívvel kötünk majd össze a 2020-as esztendővel...

Az olimpiai kvalifikációs sorozat az év elején hamar félbeszakadt, de még belefért két szép magyar siker: Cirjenics Miklós bronzérmet nyert a düsseldorfi Grand Slam-tornán, Karakas Hedvig pedig harmadik lett Tel-Avivban, az izraeli Grand Prix-n.

Több mint féléves kényszerpihenő után Budapesten indult újra a judo: a Grand Slam Hungary különleges járványügyi intézkedések mellett, nézők nélkül zajlott. A judo magyarországi ünnepe volt így is, mi azonban reménykedünk benne, hogy ilyen körülmények között soha többé nem kell vendégül látnunk a világ legjobb judósait... Az első magyar Grand Slam két dobogós eredményt is hozott: Karakas Hedvid és Özbas Szofi is a dobogó harmadik fokára állhatott.

2020-ban az utánpótlás számára csak két korcsoportban rendeztek Európa-bajnokságot, mindkettőt Porecben, ragyogó magyar sikerekkel: a junior Eb-n Sipőcz Richárd arany-, Szegedi Dániel és Sáfrány Péter pedig bronzérmes lett, az U23-as kontinensbajnokságon Sipőcz Richárd a dobogó első, Vég Zsombor a második, Gőz Roland és Szigetvári Mercédesz pedig a harmadik fokára állhatott!

Az évvégi prágai felnőtt Európa-bajnokságon is elhangzott a Himnusz: Karakas Hedvig szép győzelmének tiszteletére! Az idei felnőtt és korosztályos világversenyeket tekintve összesen harminc nyolc érem (három arany, egy ezüst és négy bronz) a magyar mérleg – ez ugyan jócskán elmarad attól, amit az elmúlt években megszokhattunk, de ugyanez igaz volt a versenyek számára is...

Szavazós játékunk történetében 2014-ben új fejezet kezdődött: három fős kuratórium – amelynek tagja dr. Kovács Antal olimpiai és világbajnok judós, Hajtós Bertalan, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok judós, és Gombkötő Roland, a Judoinfo szerkesztője – állította össze a jelöltek listáját, s a végeredmény kihirdetésére is részben az ő szavazataik alapján kerül sor: a három kuratóriumi tag, illetve a közönségszavazás együttesen ad végeredményt. Az idén is ennek megfelelően hívjuk szavazásra olvasóinkat.

Szavazni 2020. december 31-én éjfélig lehet honlapunkon. Íme, a jelöltek, szigorúan ABC-sorrendben:


CIRJENICS MIKLÓS. Az Atomerőmű SE harminc esztendős olimpikonja hosszú és makacs sérülése után nagy lépésekkel igyekezett ledolgozni hátrányát a kvalifikációs sorozatban, remek Grand Slam-bronzéremmel kezdte a szezont Düsseldorfban. Formája azonban nem teljesedhetett ki, jött a járvány, amely őt is elérte...



GŐZ ROLAND.
Az MTK Budapest huszonegy esztendős versenyzője megkísérelte megvédeni Európa-bajnoki címét az U23-as korcsoportban, s bár ez a bravúr nem sikerült, a poreci bronzérem igazolta: ebben a korosztályban immár valóban számolni kell vele a nemzetközi élvonalban.




KARAKAS HEDVIG. A BHSE harminc éves judósa a kevés versenyből csaknem kihozta a maximumot: bronzérmet szerzett az IJF World Tour két versenyén: az izraeli Grand Prix-n és a Grand Slam Hungaryn, Prágában pedig Európa-bajnoki címet nyert, ő szerezte meg Magyarország tizennyolcadik Eb-aranyát!



ÖZBAS SZOFI. A Békés Megyei Kano JSE tizenkilenc éves judósa megszerezte első érmét az IJF World Judo Tour nevű sorozatában: a Grand Slam Hungaryn nyert bronzéremmel nagy lépést tett a 2021-es tokiói olimpia felé. Az év még tartogathatott volna számára mást is, de a poreci junior Eb-n elszenvedett sérülése megállította.



SÁFRÁNY PÉTER. A Miskolci VSC tizennyolc esztendős versenyzője a junior Európa-bajnokságon dobott nagyot: a 90 kilogramos súlycsoportban csak a későbbi Eb-aranyérmes ellen kapitulált, másik négy riválisát legyőzte, s bronzéremmel tette le a névjegyét ebben a korcsoportban is.




SIPŐCZ RICHÁRD. A Széchenyi Egyetem SE tizenkilenc esztendős reménysége ragyogó teljesítményt nyújtva ötre növelte kontinensbajnoki aranyérmeinek számát: egy héten belül két korosztály versenyében, a junior és az U23-as korcsoportban is Európa-bajnoki címet szerzett.




SZEGEDI DÁNIEL. A Ceglédi VSE tizennyolc éves judósa számára is Porec hozta meg az igazi áttörést: a 66 kilogrammosok között csak a későbbi aranyérmes orosz Katben tudta feltartóztatni, az egész napos remeklés pedig junior Európa-bajnoki bronzérmet hozott a magyar sportoló számára.




SZIGETVÁRI MERCÉDESZ. A Mogyi-Bajai JC huszonkét esztendős judósa az U23-as korosztály Európa-bajnokságán lépett tatamira Porecben, ahol ő szerezte meg a mieink második kontinensbajnoki bronzérmét: a dobogó harmadik fokára állhatott a +78 kilogrammosok küzdelmeiben.




VÉG ZSOMBOR. A Ceglédi VSE tizenkilenc éves versenyzője az év elején bronzérmet nyert az ausztriai European Open-viadalon, az év végén pedig egy fényesebb medállal jelentkezett: ezüstérmet szerzett a poreci U23-as Európa-bajnokság 100 kilogrammos küzdelmei során.





 

A JUDOINFO ÉV JUDÓSA SZAVAZÁS
EDDIGI DOBOGÓSAI

2019
1. Özbas Szofi
2. Tóth Krisztián
3. Sipőcz Richárd

2018
1. Tóth Krisztián
2. Csernoviczki Éva
3. Pupp Réka

2017
1. Csoknyai László
2. Tóth Krisztián
3. Csernoviczki Éva

2016
1. Ungvári Miklós
2. Csernoviczki Éva
2. Gercsák Szabina
3. Tóth Krisztián

2015
1. Gercsák Szabina
2. Karakas Hedvig
3. Csernoviczki Éva

2014
1. Tóth Krisztián
2. Csernoviczki Éva
3. Gercsák Szabina

2013
1. Csernoviczki Éva
2. Gercsák Szabina
3. Krizsán Szabolcs

2012
1. Ungvári Miklós
2. Szabó Franciska
3. Joó Abigél

2011
1. Bor Barna
2. Tóth Krisztián
3. Ungvári Miklós

2010
1. Mészáros Anett
2. Tóth Krisztián
3. Ungvári Miklós

2009
1. Karakas Hedvig
2. Ungvári Miklós
3. Joó Abigél

2008
1. Ungvári Miklós
2. Csernoviczki Éva
3. Bor Barna

2007
1. Hadfi Dániel
2. Baczkó Bernadett
3. Ungvári Miklós

2006
1. Ungvári Miklós
2. Szabó Brigitta
3. Csernoviczki Éva

Kapcsolódó cikkek:
Özbas Szofi 2019 legjobb magyar judósa!
Tóth Krisztián 2018 legjobb magyar judósa!
Csoknyai László 2017 legjobb magyar judósa!
Ungvári Miklós 2016 legjobb magyar judósa!
Gercsák Szabina volt 2015 legjobb magyar judósa!

Tóth Krisztián volt 2014 legjobb magyar judósa!
Csernoviczki Éva 2013 legjobbja
Ungvári Miklós lett 2012 legjobbja!
Bor Barna 2011 legjobb magyar judósa
Mészáros Anett 2010 legjobb magyar judósa
Karakas Hedvig 2009 legjobb judósa
Ungvári Miklós 2008 legjobb judósa
Szavaztak a Judoinfo olvasói: Hadfi Dániel 2007 legjobbja
Judoinfo: Ungvári Miklós 2006 legjobbja!

 



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Fotó: IJF, EJU)