Péntektől vasárnapig a grúz fővárosra figyel a judós világ, Tbilisziben rendezik meg az ötödik grúz Grand Prix-viadalt. A százezer dolláros összdíjazású tornán három magyar judósért szoríthatunk majd.
ÉLŐ EREDMÉNYEK   JUDO TV




Szigetvári Mercédesz (fehérben) tavaly bronzzal térhetett haza Tbilisziből


Harmincnyolc ország 302 judósa szerepel majd Tbilisziben, ahol nem csak a versenyzők között lesz magyar érdekeltség, a Nemzetközi Judo Szövetség ugyanis a bírói keretbe jelölte Havasiné Fridrich Annamáriát. Nagy András szakágvezetőtől megtudtuk, hogy az edzők közül Neu Gábor kíséri el a válogatottunkat. Az első versenynapon Gorjánácz Zsolt lép tatamira, a többiek két nappal később, vasárnap szerepelnek majd.


A PROGRAM

2018. március 30., péntek
Férfiak:
60 és 66 kg (Gorjánácz Zsolt, BHSE)
Nők:
48, 52 és 57 kg
8:00*: selejtezők
14:00*: bronzmeccsek, döntők
TV: Sport2, 14:00 (élő)

2018. március 31., szombat
Férfiak:
73 és 81 kg
Nők:
63 és 70 kg
8:00*: selejtezők
14:00*: bronzmeccsek, döntők
TV: Sport2, 14:00 (élő)

2018. április 1., vasárnap
Férfiak:
90, 100 és +100 kg
Nők: 78 (Salánki Evelin, BHSE) és +78 kg (Szigetvári Mercédesz, Mogyi-Bajai JC)
8:00*: selejtezők
14:00*: bronzmeccsek, döntők
TV: Sport2, 14:00 (élő)
(*magyar idő szerint)



Szeretjük Tbiliszit!

Ami a mieink „múltját” illeti: a grúz főváros nem tartozott a magyar judósok kirándulásainak főbb célpontjai közé, az elmúlt évtizedben először 2004-ben szerepeltek versenyzőink itt, akkor az athéni olimpia kvalifikációs sorozatának hajrájában a grúz A-kategóriás tornán Ungvári Miklós bronzérmet szerzett, Kosztolánczy György az ötödik, Braun Ákos és Csizmadia Zoltán pedig a hetedik helyen végzett. Öt évvel később Tbiliszi rendezte meg az Európa-bajnokságot, amelyen Ungvári Miklós aranyérmes lett, Csernoviczki Éva a dobogó második, Karakas Hedvig a harmadik fokára állhatott, Ungvári Attila és Mészáros Anett ötödikként, Hadfi Dániel pedig hetedikként zárt.

A 2010-es férfi Világkupán Farkas Bálint a hetedik helyet szerezte meg, 2011-ben Hadfi Dániel jutott el egészen a fináléig, ezüstérmet szerzett, Tóth Krisztián az első felnőtt Világkupáján az ötödik helyig jutott, Farkas Bálint pedig újfent hetedik lett. A londoni olimpiai kvalifikációs sorozat hajrájában Farkas Bálint ötödik helyét jegyezhettük fel, öt éve Gorjánácz Zsolt és Cirjenics Miklós ötödik, Végvári Martin és Csoknyai László hetedik volt.




Ungvári Miklós a második Európa-bajnoki címét nyerte
nyolc esztendővel ezelőtt Tbilisziben


2014-ben, az első grúz Grand Prix-n Szabó Franciska és Szabó Katinka nevét jegyezték fel a hetedik helyen. 2015-ben Tóth Krisztián bronzérmének, valamint Csernoviczki Éva és Joó Abigél ötödik helyezésének örülhettünk. 2016-ban Karakas Hedvig szerepelt a legjobban a magyar versenyzők közül, a dobogó alsó fokára állhatott fel, Gercsák Szabina pedig a hetedik helyen zárta a tornát. Tavaly sem maradtunk érem nélkül, akkor Gercsák Szabina és Szigetvári Mercédesz bronzérmet szerzett, Vér Gábor és Pupp Réka pedig az ötödik helyen fejezte be a versenyt.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás
IJF, Gabriela Sabau)