Az előttünk álló hétvégén két European Open-viadalra kerül sor, Szófiában és Odivelasban a magyar válogatott judósok is tatamira lépnek.
SZÓFIA ÉLŐ EREDMÉNYEK  JUDO TV
ODIVELAS ÉLŐ EREDMÉNYEK JUDO TV  




Szófia ebben az esztendőben férfi versenynek ad otthont, a magyar színeket a tatamin Szabó Csaba (60 kg, Kecskeméti JC), Monori Dániel (60 kg, UTE), Gorjánácz Zsolt (66 kg, BHSE), Szabó Frigyes (81 kg, Leányvár) és Vér Gábor (90 kg, BHSE) képviseli, nemzetközi bíróink közül dr. Fridrich Katalin kapott meghívást a versenyre, az edzők közül pedig Horváth László lesz jelen Bulgáriában.

Portugáliába népesebb küldöttség utazik, tatamira lép Erdélyi Lilla (48 kg, Budaörsi SC), Knetig Emőke (52 kg, Mogyi-Bajai JC), Siroki Ibolya (57 kg, Budaörsi SC), Salánki Evelin (78 kg, BHSE), Kárpáti Emese (+78 kg, KSI SE) és Szigetvári Mercédesz (+78 kg, Mogyi-Bajai JC). Az edzők közül Kovács Sándor, Neu Gábor és Radics Attila kíséri el a judósokat Odivelasba.




SZÉP EMLÉKEK SZÓFIÁBÓL

Ami a mieink „múltját” illeti: Szófiában már a hetvenes évek elején remekeltek a magyarok: 1971-ben Tuncsik József és Petrovszky Mihály ezüst-, Ipacs László és Kiss Endre pedig bronzérmet szerzett a „Szabadság-kupán”. Az első magyar aranyat 1975-ből jegyzik, akkor Szabó Ferenc győzött Bulgáriában (most, negyvenhárom esztendővel később fia, Frigyes indul a rangos tornán), akárcsak három évvel később, 1978-ban.

Egy évtizeddel később, 1989-ben Wagner József és Deák Ferenc lett bronzérmes a szófiai A-kategóriás tornán, ahol egyre rangosabb mezőny gyűlt össze. 1991-ben a nőknél Mészáros Krisztina és Gránicz Éva révén volt bronzérmesünk, a barcelonai olimpia évében pedig Csősz Imre győzött, Illyés Miklós második, Pusztai István és Wagner József pedig harmadik lett.

A versenynaptárak átrendezése után a Hungária-kupa közelsége miatt a szófiai viadalra csak ritkán jutottak el a mieink, Kovács Antal ezüstérmét, Gera Csaba és Csősz Imre ötödik helyét, illetve Nagy Viktória hetedik helyét már a sydneyi olimpiai kvalifikációs időszakból, 2000-ből jegyezhetjük fel. Egy évvel később Bere Tamás második, Kosztolánczy György, Csizmadia Zoltán, Illyés Miklós és Kanczler István harmadik, Gera Csaba és Csizmadia Eszter pedig ötödik lett Bulgáriában.

2004-ben itt rendezték meg a junior Európa-bajnokságot, amelyen Baczkó Bernadett, Mészáros Anett és Bor Barna is aranyérmet szerzett! Ugyanebben az évben már csak a nők számára rendeztek Világkupát Szófiában, az athéni olimpia kvalifikációs versenyén Nagy Viktória és Baczkó Bernadett bronzérmet szerzett, Szabó Brigitta pedig a hetedik helyen végzett.

Az elmúlt években egész jól ment a mieinknek Szófiában: 2008-ban Csernoviczki Éva Vk-aranyérmet szerzett, Karakas Hedvig pedig hetedikként zárt. 2009-ből Joó Abigél aranyérme mellett Csernoviczki Éva, Maros Barbara és Karakas Hedvig ötödik helyét jegyezhettük fel, 2010-ben pedig Karakas Hedvig nyert bronzérmet, Szabó Franciska pedig ötödik lett. 2012-ben a londoni játékok miatt fontos állomás lett volna Szófia, ám a mieink közül csak Karakas Hedvignek sikerült helyezést elérnie.




Joó Abigél (balról) a dobogón, 2011-ben Portugáliában


2014-ben aztán újra „nagyot dobtak” a mieink a bolgár fővárosban: Karakas Hedvig és Krizsán Szabolcs arany-, Csoknyai László és Bor Barna pedig ezüstéremmel térhetett haza. 2015-ben Cirjenics Miklós állhatott fel a dobogó legalsó fokára, Fogasy Gergő, illetve az év elején visszatérő Mészáros Anett pedig a hetedik helyen végzett. 2016-ban sem maradtunk érem nélkül, erről Vér Gábor gondoskodott, aki a harmadik helyen zárt a 90 kilogrammosok mezőnyében, míg 73 kilogrammban Szabó Frigyes a pontszerző hetedik helyen futott be, tavaly viszont „csak” egy indulónk volt: Salánki Evelin ötödik lett.


EZÜSTÉREM PORTUGÁLIÁBÓL

Odivelasban még nem szerepelt magyar judós, de a szomszédos Lisszabonban kétszer is jó eredményt értek el a mieink: a 2011-es Világkupán Joó Abigél ezüstérmet szerzett, a 2013-as European Openen pedig Szabó Franciska lett ötödik.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Fotó: EJU
IJF, Gabriela Sabau)