Gazdára talált a Nemzetközi Judo Szövetség által felajánlott 700 ezer dollár: a mintegy 180 millió forintnak megfelelő összeget a világranglista első helyezettei között osztják szét.




Az év csúcsjudósa, a japán Hasimoto (balról a második)
a budapesti világbajnokság dobogóján


A rangsor ugyan kissé csalóka, hiszen kétéves időszak eredményeit tükrözi, ugyanakkor a riói olimpia óta új pontszámítás van érvényben, jóval több pontot lehet szerezni az IJF kiemelt versenyein, mint korábban, így a világranglista zárása mégis reálisan mutatja a 2017-es teljesítményeket.

2017 csúcsjudósa a japánok világbajnoka, Hasimoto Soicsi (73 kg) volt, a világ valamennyi judósát összevetve a huszonhat esztendős klasszis gyűjtötte össze a legtöbb pontot, összesen 7150-et. Mellesleg Hasimoto a 2015-ös tokiói Grand Slam-torna óta egészen december elejéig őrizte veretlenségét, két év után egy másik japán judóstól, Tacukavától szenvedett vereséget. Ebben az évben így is megnyerte a budapesti világbajnokság mellett a párizsi és a jekatyerinburgi Grand Slam-tornát és a szentpétervári World Masters-viadalt.




Emlékezetes csata a női 57 kilogrammos világbajnoki döntőben


A másik topjudós a mongol Sumiya Dorjsuren (57 kg), aki 7132 pontig jutott, az olimpiai ezüstérmes klasszis a budapesti világbajnokságon sokáig emlékezetes fináléban győzte le a japán Josidát, s azóta megállíthatatlan: győzött Tokióban és Szentpéterváron is. Érdekesség, hogy Hasimoto és Dorjsuren is ugyanazon a napon, augusztus 30-án lett világbajnok a Papp László Budapest Sportarénában…




A japán Takato (kékben) ugyancsak világbajnok lett Budapesten


Ami a többi világelsőt illeti: Hasimoto és Dorjsuren mellett ugyanúgy 50–50 ezer dollárt (napi árfolyamon mintegy 13 millió forintot) kapnak a többiek is: a japán Naohisza Takato (60 kg), a japán Hifumi Abe (66 kg), az orosz olimpiai bajnok Haszan Halmurzajev (81 kg), a szerb Alekszandar Kukolj (90 kg), a holland Michael Korrel (100 kg), a brazil David Moura (+100 kg), a mongol Munkhbat Urantsetseg (48 kg), a brazil Erika Miranda (52 kg), a francia Clarisse Agbegnenou (63 kg), a japán Csizuru Arai (70 kg), a holland Guusje Steenhuis (78 kg) és a dél-koreai Kim Min Dzsong (+78 kg).




A mieink közül Cirjenics Miklós a világranglista harmadik helyén zárja az évet


A mieink közül Cirjenics Miklós szerezte a legtöbb pontot, az Atomerőmű SE idén Grand Slam- és Grand Prix-győztes, World Masters-bronzérmes judósa a maga 4279 pontjával az utolsó versenyig harcban volt a bónusz pénzdíjért, végül súlycsoportjában a világranglista harmadik helyén zárja ezt az esztendőt.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: IJF
Fotó: MJSZ, Horváth György
IJF, Gabriela Sabau)