Komoly változtatásra szánta rá magát a Magyar Judo Szövetség elnöksége, amely Pánczél Gábort a férfi, Toncs Pétert pedig a női szakág vezetésével bízta meg. Az új vezetők nagy fába vágták a fejszéjüket.




Pánczél Gábor


Nem szerepelt rosszul a magyar judoválogatott a tavalyi riói olimpián és az idei budapesti világbajnokságon sem, de a közvélemény – tegyük hozzá: joggal – érmek megszerzésében reménykedett. Amint arról a Judoinfo is beszámolt, Rio de Janeiróban Ungvári Miklós az ötödik, Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig és Joó Abigél pedig a hetedik helyen végzett, míg a budapesti vb-n Csoknyai László, Tóth Krisztián és Bor Barna is ötödik lett.

Kevesebb mint ezer nappal a 2020-as tokiói olimpia előtt az MJSZ elnöksége komoly változtatásra szánta el magát: Nagysolymosi Sándor elnöki tanácsadó (az 1984-es varsói „ellenolimpia” győztese a pekingi olimpiai ciklusban szövetségi kapitány volt) és Hangyási László mesteredző (a magyar judosport eddigi legeredményesebb trénere) javaslatára Dr. Tóth László, az MJSZ elnöke Pánczél Gábort és Toncs Pétert kérte fel a szakmai munka közvetlen irányítására. Pánczél Gábor a férfi, Toncs Péter pedig a női szakágat vezeti majd.

„Már a riói olimpia után történnie kellett volna valaminek, de a budapesti világbajnokságra tekintettel még türelmet kapott a szakma. Most viszont már nincs mire várnunk” – vélekedett Pánczél Gábor. A KSI SE vezetőedzője korábban volt már az MJSZ szakmai alelnöke is, legsikeresebb tanítványa a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián és a kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél.

„A 2020-as olimpia nagyjából eldőlt, azokból tudunk majd válogatni, akiket most ismerünk – folytatta Pánczél Gábor. – A későbbi olimpiákkal kapcsolatban azonban most kell elkezdenünk felelős gondolkodással együtt dolgozni, jövőt építeni. A Honvéddal nagyjából két hónapja összeálltunk, edzésterhelési szinten a két egyesület együttműködésével húsz százalák pluszt lehet felajánlani, ezt a modellt szeretnénk mindenkinek elérhetővé tenni. Tudom, hogy milyen nehéz feladatra mondtam igent, azt is tudom, hogy mennyi konfrontációval jár majd ez a munka, de azzal is tisztában vagyok, hogy nincs más opció. A sportágban mindenkinek meg kell értenie, hogy ha a hajónk Tokióban léket kap, akkor mindenki elsüllyed…”




Toncs Péter



„Szerintem már léket is kapott a hajónk, mindenkire szükségünk van, hogy ezt befoltozzuk – folytatta Toncs Péter, a BHSE vezetőedzője, aki többek között a vb-bronzérmes Hadfi Dániel, a négyszeres vb-érmes Mészáros Anett és az ugyancsak vb-bronzérmes Karakas Hedvig útját egyengette-egyengeti ma is. – Én is nehezen szántam rá magam erre a feladatra, hiszen több lesz vele a probléma, mint a dicsőség, de azzal győztem meg magam, hogy ha tényleg meg tudunk valamit változtatni, akkor meg kell tennünk. Közösen, csapatmunkára építve, egy kicsit más szemlélettel, más struktúrában dolgozva, mint eddig. Az a közeli cél, hogy felálljon egy válogatott, amely csapatként dolgozik, csapatként szerepel, és az edzőkből, segítőkből álló háttérszemélyzet, amelynek szakmai tudását összefogva előre tudunk lépni. Egyetértek Gáborral, nincs más választás, muszáj belevágni. Nagy lelkesedéssel, nagy lendülettel.”

Mindkét mesteredző hangsúlyozta: számítanak a szövetségi edzők, régiós edzők, utánpótlás koordinátorok munkájára, hiszen csak közös munkával, összefogva számíthat arra a magyar judosport, hogy a közelmúlt kiemelkedő sikereit meg tudja ismételni.

„Csütörtökön tartunk szakmai fórumot a magyarországi fizetett edzőknek (keretedzôk, utánpótlás koordinátorok, az érintetteket már emailben tájékoztattuk) jövő kedden délután egy és három óra között pedig a BHSE termében minden érdeklődnek beszámolunk majd elképzeléseinkről, terveinkről, a szakmai struktúráról – vette át a szót Pánczél Gábor. – Nagyon sok a teendőnk, s ezeket szeretnénk mielőbb a megfelelő mederbe terelni. Hiszek abban, hogy ha sokat és jól dolgozunk, a hazai állományból sokkal több nemzetközi eredményt tudunk kihozni.




 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Emmeric Le Peron
MJSZ, Horváth György)