2017. május 02.

Dr. Kovács Antal újra a MOB elnökségében

Az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok vívót, dr. Kulcsár Krisztiánt választották elnöknek a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) keddi tisztújító közgyűlésén. Judós tagja is lett (maradt) a grémiumnak.A Magyar Olimpiai Bizottság új elnöksége: Imre Géza (balról), dr. Kovács Antal,
Kovács István, 
Vári Attila, Schmitt Pál, Gyulai Miklós, Kulcsár Krisztián elnök,
Pálinger Katalin, Magyar Zoltán, 
Deutsch Tamás, Kamuti Jenő,
Orendi Mihály, Dávid Imre, Schmidt Gábor és Markovits László


Az elnökválasztáson első körben a három elnökjelölt közül Kulcsár Krisztiánra 83-an szavaztak, a győzelemhez azonban ekkor 84 voks kellett volna. Borkai Zsolt 54, míg Szabó Bence korábbi MOB-főtitkár 27 szavazatot kapott, így utóbbi kiesett a versenyből.

A második körben Kulcsár Krisztán 108, míg Borkai Zsolt – aki 2010-től irányította a szervezetet – 51 voksot gyűjtött be, azaz a Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatója lett a MOB új elnöke.

A négy jelöltből alelnöknek Orendi Mihályt (114 szavazat) és dr. Deutsch Tamást (102) választották meg. Dr. Gémesi György 65 voksot kapott, dr. Magyar Zoltán pedig az elnökválasztás után visszalépett az alelnökségtől. Az elnökségi tagságra pályázók közül ismét bizalmat kapott az eddigi egyetlen magyar olimpiai bajnok judós, dr. Kovács Antal, mellette elnökségi tag lett Vári Attila, Schmidt Gábor, dr. Magyar Zoltán, Markovits László, Imre Géza, Gyulai Miklós és Pálinger Katalin. A Felügyelő Bizottság elnöke újra dr. Dávid Imre lett, tagja Kovács István (egy másik tagot a későbbiekben választanak meg).

„Egykori mesterem szavai jutottak az eszembe az elnökségi pályázat kapcsán: Ne próbáld! Tedd vagy ne tedd! De ne próbáld!” – kezdte a választás előtti bemutatkozó beszédét Kulcsár Krisztián, utalva a Csillagok háborújából Yoda szavaira. Hozzátette: meggyőződése, hogy a sport nem sokban különbözik az élet más területeiről: „Keményen kell küzdeni, és akkor sikereket érhetünk el. Nekem volt lehetőségem sporton és azon kívül, a civil szférában is tevékenykedni, sikereket elérni. Ezt a tapasztalatomat szeretném most kamatoztatni elnökként.”

A világbajnok, csapatban olimpiai ezüstérmes párbajtőröző elmondta, programja a partnerségen alapul. „Elsősorban a sportolókkal és az edzőikkel való partnerségen. Mindenekelőtt a körülményeiken tudok javítani, és azon, hogy ne forduljon elő olyan, hogy a MOB elnöke nem tud időt szakítani valamelyikükre. Az elnöki poszt nem lehet másodállású funkció, nem lehet elérhetetlen a tagság számára” – fogalmazott, jelezve, partnere kíván lenni az állami sportirányításnak is, változást ígért, napi szinten együttműködést.

„Partnerséget ígérek a nemzetközi tagszövetségekkel, mert hiába a kiváló eredmények, a nemzetközi súlyunk ettől messze elmarad. Nyelvtudásomnak, kapcsolatrendszeremnek köszönhetően ebben a munkában személyesen is aktívan veszek részt. Partnerséget óhajtok kialakítani a hazai üzleti élettel. Az állami támogatáson túl piaci alapú szerződésekre is szükség van. Hosszú távon ugyanis csak utóbbira lehet alapozni, hiszen az biztosít független gazdálkodást” – nyilatkozott.

Kiemelte, a kommunikáció terén többre van szükség, mint egy jó honlapra és sajtótájékoztatóra. Úgy vélte, a MOB összességében jó úton jár, de válaszúthoz érkezett. „Elengedhetetlen a piaci szereplők felé való nyitás és a sportlétesítmények utóhasznosításának felmérése, mert ez vezeti Budapestet a nagy álomhoz, az olimpiai pályázathoz” – jelentette ki Kulcsár Krisztián.
Az elnökválasztás után, amíg a két alelnökre leadott szavazatokat összeszámolták, Kulcsár Krisztián már MOB-elnökként szólt a tagsághoz. „Ez az első pillanat, amikor igazán zavarban vagyok. Szeretném megköszönni a tagság támogatását és bizalmát. Amit ígérni tudok az az, hogy amit a programbeszédemben elmondtam, az megvalósul. Ez azonban nélkületek, a segítségetek és munkátok nélkül nem jön létre. Számítok rátok. Köszönöm!”

Az új elnök ezután a sajtónak megerősítette, Svájcból mindenképpen Budapestre költözik, és a MOB vezetését – „legalábbis az első években” – ügyvezető elnökként képzeli el. Beszélt arról is, hogy a Nemzetközi Vívószövetség részéről érdekkonfliktus áll fenn, hogy egyszerre töltse be a sportigazgatói, valamint a MOB elnöki tisztét. Ezért a svájci állását a jelenlegi formában fel kell adnia.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: MTI
Fotó: MOB, Szalmás Péter)