A harminchat esztendős Ungvári Miklós Varsóban is hacban állt az újabb Európa-bajnoki éremért, az elődöntőig tartó menetelését végül nem sikerült a dobogóig folytatni, az ötödik helyen végzett. Gercsák Szabina remek rajt után a hetedik helyen zárt a kontinensbajnokság második napján. 

ÉLŐ EREDMÉNYEK   JUDO TV




Ungvári Miklós 2001 óta tartozik a világ legjobb judósai közé!


Nem kezdődött jól számunkra az Európa-bajnokság második versenynapja, hiszen a 81 kilogrammosok között induló kétszeres olimpikonunk, Csoknyai László kikapott az első meccsén és ezzel el is búcsúzott a további küzdelmektől.

Az Atomerőmű SE judósa a német Münnich ellen kezdett, a négyperces küzdelem egy-egy intést hozott. A hosszabbításban mindkét sportoló igyekezett elnyerni a bírók kegyeit, egy újabb intés reményében, ám a vezetőbíró egyik félnek sem kedvezett. Az idegőrlő küzdelmet végül Münnich bírta jobban cérnával, ledöntötte riválisát, ipponnal vetett véget a küzdelemnek.




Csoknyai László (fehérben) idegőrlő küzdelemben veszített


Ugyanebben a súlycsoportban az Eb-bronzérmes Ungvári Attila (Ceglédi VSE) a montenegrói Milics ellen kezdett, s bár beszedett egy intést, egy szép akcióból elért vazarival megnyerte az összecsapást.

A legjobb nyolc közé jutásért egy igazi rangadó következett, a 2013-ban Európa-bajnoki bronzérmes, az idei párizsi szupertornán ezüstérmes grúz Reviasvili ellen. A mérleg a grúznak kedvezett, hiszen 2013-ban és az idén februárban, Párizsban is ő nyert, sajnos Varsóban folytatta sorozatát. Ungvári Attila egy kicsit – érthetően – tartott a virtuóz grúztól, ezért nagyon hamar begyűjtött két intést. A folytatásban a ceglédi judós dobott, kapott is egy vazarit, de a kezét már nem tudta visszahúzni, s a földre kerülő Reviasvili karfeszítéssel nyert.




Ungvári Attila (fehérben) ezzel az akcióval nyert a montenegrói Milics ellen


Attila testvére, az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós (Ceglédi VSE) a 73 kilogrammosok között az első körben erőnyerő volt, a másodikban – a legjobb tizenhat közé jutásért a német Zingg ellen lépett tatamira. A németek U23-as Európa-bajnoka teljes erőbedobásra kényszerítette a ceglédi klasszist, aki nem is tudott földharchelyzeteket kiharcolni, állásban is nagyon stabil volt Zingg.

A négyperces küzdelemben Ungvári Miklós kapott egy intést, amit a hosszabbítás első percében sikerült kiegyenlíteni. Ezt követően még harcosabban gyűrték egymást a felek, s a bíró végül úgy látta, ebben a harcmodorban a magyar judós volt meggyőzőbb – Zingg újabb intésével ért véget a csata.

Ungvári Miklós a legjobb nyolc közé jutásért a lett bajnok ellen folytatta. Dmitrijs Fedosejenkovs eddigi legjobb eredménye egy tallinni European Open-győzelem volt, s a tudáskülönbség ezen a meccsen is kiütközött: a magyar versenyző vazaris vezetésénél, három és fél perc után Fedosejenkovs megkapta a harmadik intését is, vagyis leléptették.

Következett a negyeddöntőben az osztrák Lukas Reiter, aki nagy meglepetésre kiejtette a grúzok olimpiai bajnokát, Lasa Savdatuasvilit, a londoni ötkarikás játékok másik 66 kilós döntőse, Ungvári Miklós azonban már túl nagy falat lett számára. Csak úgy repkedtek az intések a negyeddöntőben, Reiter kettőt kapott az első két percben, majd szabálytalan fogásért Ungvári Miklós is kapott egyet, végül, kicsit több mint három perc után páros intés következett, ez pedig Reiter számára a végállomást jelentette.

Az elődöntőben az azeriek üstököse, a még csupán tizenkilenc esztendős, nagy hajkoronájáról könnyen felismerhető Heydarov következett. U23-as, junior és ifjúsági Európa-bajnok, aki hatalmas lendülettel menetelt az elődöntőig, ráadásul a visszavágás vágya is fűtötte, hiszen az idei bakui Grand Slam-tornán, hazai pályán kikapott Ungvári Miklóstól.

Sajnos a lendület ezúttal Heydarov javára billentette a mérleget, vazaris vezetését már nem sikerült ledolgozni. A bronzmeccsen azonban semmivel sem harcolt rosszabbul Ungvári Miklós az ellenfelénél, a szintán azeri Rustam Orujovnál, a bíró mégis leléptette, hat másodperccel a mérkőzés vége előtt. Ebben az esetben egy magyar szurkolót igen nehéz lenne arról meggyőzni, miért volt a bírónak igaza...

A Ceglédi VSE harminchat esztendős klasszisa ezúttal is remekül küzdött, három győzelemmel jutott be az Európa-bajnoki elődöntőbe, s végül az ötödik helyen végzett. Az augusztusi budapesti világbajnokság előtt jelezte: továbbra is a világ legjobbjai közé tartozik!




Gercsák Szabina (fehérben) a varsói viadal egyik legszebb és leggyorsabb
ipponjával kezdte meg szereplését


A 70 kilogrammos hölgyek küzdelmeiben Gercsák Szabinára a 2015-ös Európa Játékok-bronzérmes német Diedrich ellen lépett tatamira, a legjobb nyolc közé jutásért. Az Európa-bajnokság egyik legrövidebb mérkőzése a varsói Eb egyik legszebb ipponjával ért véget, s ezt Flórusz János tanítványa érte el. A tábla tíz másodpercet mutatott, de ebben alighanem benne volt az is, amíg a német versenyző magához tért… Fantasztikus rajt!

Következett a hollandok U23-as és junior Európa-bajnok reménysége, Sanne van Dijke. Ez a meccs már sajnos nem volt sima ügy. Van Dijke jól tartotta a magyar judóst, intették is Szabinát, de a felek a mérkőzés négy percében nem tudták döntésre vinni a dolgot. Az aranypontért van Dijke tudott újítani, egy vazarival ő jutott be a legjobb négy közé, míg Gercsák Szabina a vigaszágon folytathatta.

A bronzmérkőzésért a svédek GP-érmese, Anna Bernholm volt az ellenfél, aki tavaly a zágrábi Grand Prix-n megnyerte kettejük csatáját. Az összecsapás nekünk nagyon nem tetszett, ezúttal is a svád lány volt a jobb, ipponnal megnyerve a vigaszági döntőt. A Miskolci Judo Club korosztályos olimpiai, világ- és Európa-bajnoka a hetedik helyen zárta a varsói kontinensbajnokságot.


SZOMBATON NYOLC MAGYAR A TATAMIN

Az Európa-bajnokság harmadik versenynapján valóságos nagyüzem lesz magyar szempontból, hiszen nyolc magyar judós sikeréért szoríthatunk. A 90 kilogrammosok között a jnuior-világbajnoki bronzérmes Vér Gábornak (BHSE) nem volt szerencséje a sorsolással, hiszen az első kiemelt francia Clerget lesz az ellenfele a nyitómeccsen. A 100 kilogrammban az U23as Eb-bronzérmes Fogasy Gergőre (BHSE) a fehérorosz Szvirid, a riói olimpikon Cirjenics Miklósra (Atomerőmű SE) pedig a lengyel Wojcik vagy az osztrák Fara vár az első összecsapáson.

A nehézsúlyú vb-ezüstérmes Bor Barna (Atomerőmű SE) is lengyel vagy osztrák riválissal kezd majd, attól függően, Sarnacki vagy Allerstorfer nyeri azt a párharcot. Bor Barna a francia megasztár, Teddy Riner távollétében az Európa-bajnokság első kiemeltje ebben a súlycsoportban, egy győzelemmel már bejutna a legjobb nyolc közé.

Ugyancsak a legjobb nyolc közé jutás a tét a 78 kilogrammosoknál induló kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél (KSI SE) számára az olasz Ferrari ellen, illetve Salánki Evelin (Ippon Judo Tatabánya) számára egy másik olasz, Galeone ellen.

A női nehézsúlyban is lesz két magyar induló: a GP-bronzérmes Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC) az olimpiai bajnok francia Andeol, míg Kárpáti Emese (KSI SE) az idei bakui Grand Slam-győztes holland Savelkouls ellen kezd.


A magyarok eredményei
FÉRFIAK
73 KG. 1. forduló:
Ungvári Miklós erőnyerő. 2. forduló: Ungvári Miklós–Anthony Zingg (német) aranyponttal, intéssel 1–0. 3. forduló: Ungvári Miklós–Dmitrijs Fedosejenkovs (lett) 10–0. Negyeddöntő: Ungvári Miklós–Lukas Reiter (osztrák) intéssel 10–0. Elődöntő: Ungvári Miklós–Hidaret Heydarov (azeri) 0–7. A 3. helyért: Ungvári Miklós–Rustam Orujov (azeri) intéssel 0–10
81 KG. 1. forduló: Ungvári Attila és Csoknyai László erőnyerő. 2. forduló: Ungvári Attila–Arszo Milics (montenegrói) 7–0; Csoknyai László–Benjamin Münnich (német) aranyponttal 0–10. 3. forduló: Ungvári Attila–Zebeda Reviasvili (grúz) 0–10
NŐK
70 KG. 1. forduló:
Gercsák Szabina erőnyerő. 2. forduló: Gercsák Szabina–Szaundra Diedrich (német) 10–0. Negyeddöntő: Gercsák Szabina–Sanne van Dijke (holland) aranyponttal 0–7. A vigaszágon: Gercsák Szabina–Anne Bernholm (svéd) 0–10


 



AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG TOVÁBBI PROGRAMJA

ÁPRILIS 22., SZOMBAT (Tv: M4, 15:50, élő)
Férfiak, 90 kg
 (címvédő: Varlam Liparteliani, grúz; magyar induló: Vér Gábor, BHSE)
Férfiak, 100 kg (címvédő: Henk Grol, holland; magyar induló: Cirjenics Miklós, Atomerőmű SE; Fogasy Gergő, BHSE)
Férfiak, +100 kg (címvédő: Teddy Riner, francia; magyar induló: Bor Barna, Atomerőmű SE)
Nők, 78 kg (címvédő: Audrey Tcheumeo, francia; magyar induló: Joó Abigél, KSI SE; Salánki Evelin, Ippon Judo Tatabánya)
Nők, +78 kg (címvédő: Kayra Sayit, török; magyar induló: Szigetvári Mercédesz, Mogyi-Bajai JC; Kárpáti Emese, KSI SE)

ÁPRILIS 23., VASÁRNAP (Tv: M4, 22:20, összefoglaló)
Csapatverseny
Férfiak
 (címvédő: Grúzia; Magyarország: Szabó Csaba; Bartha Ákos; Ungvári Miklós; Szabó Frigyes, Leányvár SE; Csoknyai László; Ungvári Attila; Vér Gábor; Cirjenics Miklós, Fogasy Gergő, Bor Barna)
Nők (címvédő: Lengyelország; Magyarország nem indul)


TIPPVERSENY AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG IDEJÉN

Akárcsak a legutóbbi tizenhét világverseny alatt, a varsói Európa-bajnokság idején is tippversenyt hirdetett a Judoinfo. Nyerhetsz judogit, judós pulóvert, judós sapkát, judokönyvet. Ezúttal csütörtöktől szombatig, az Európa-bajnokság egyéni küzdelmeire lehet tippelni, a sorsolás alapján szombat 12 óráig várjuk a harmadik napi tippjeid! Játssz velünk judós nyereményekért!

ITT TIPPELHETSZ!



KÉPERNYŐN AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG!

Ebben az esztendőben ismét élőben közvetít az M4 sportcsatorna az Európa-bajnokságról, legalábbis az érmekért zajló egyéni küzdelmekről. Érdemes csütörtöktől szombatig minden nap háromnegyed négy felé helyet foglalni a képernyő előtt...


EURÓPA-BAJNOKSÁG A VILÁGHÁLÓN

A lengyelországi viadalt az Európai Judo Szövetség internetes televíziós közvetítésén (www.eju.net) keresztül az Eb selejtező mérkőzéseit is élőben nézhetik, az eredmények alakulását (www.ippon.org) ugyancsak figyelemmel követhetik a világhálón.


A JUDO MAGYAR EURÓPA-BAJNOKI ÉRMESEI

ARANYÉRMES (17)
Tuncsik József (63 kg, 1976, Kijev)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1986, Belgrád)
Csák József (60 kg, 1986, Belgrád)
Tolnai László (open, 1990, Frankfurt)
Nagy Zsuzsa (65 kg, 1991, Prága)
Csősz Imre (open, 1995, Birmingham)
Hajtós Bertalan (81 kg, 1998, Oviedo)
Ungvári Miklós (66 kg, 2002, Maribor)
Braun Ákos (73 kg, 2005, Rotterdam)
Hadfi Dániel (100 kg, 2007, Belgrád)
Ungvári Miklós (66 kg, 2009, Tbiliszi)
Mészáros Anett (70 kg, 2010, Bécs)
Joó Abigél (78 kg, 2010, Bécs)
Ungvári Miklós (66 kg, 2011, Isztambul)
Joó Abigél (78 kg, 2012, Cseljabinszk)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2013, Budapest)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2014, Monpellier)

EZÜSTÉRMES (29)
Szabó Ferenc (65 kg, 1977, Ludwigshafen)
Varga Imre (+95 kg, 1978, Helsinki)
Gelencsér Imre (65 kg, 1980, Bécs)
Varga Imre (+95 kg, 1980, Bécs)
Nagysolymosi Sándor (71, 1981, Debrecen)
Ozsvár András (open, 1982, Rostock)
Fogarasi Dénes (78 kg, 1984, Liege)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1985, Hamar)
Parragh Katalin (48 kg, 1988, Pamplona)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1989, Helsinki)
Parragh Katalin (48 kg, 1990, Frankfurt)
Zsoldos Zsolt (78 kg, 1990, Frankfurt)
Csák József (65 kg, 1991, Prága)
Pekli Mária (56 kg, 1996, Hága)
Csák József (66 kg, 2000, Wroclaw)
Kovács Antal (100 kg, 2004, Bukarest)
Ungvári Miklós (66 kg, 2005, Rotterdam)
Hadfi Dániel (100 kg, 2006, Tampere)
Ungvári Miklós (66 kg, 2008, Lisszabon)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2009, Tbiliszi)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2010, Bécs)
Ungvári Miklós (66 kg, 2010, Bécs)
Bor Barna (+100 kg, 2010, Bécs)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2011, Isztambul)
Bor Barna (+100 kg, 2011, Isztambul)
Bor Barna (+100 kg, 2012, Cseljabinszk)
Karakas Hedvig (57 kg, 2015, Baku)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2016, Kazany)
Tóth Krisztián (90 kg, 2016, Kazany)

BRONZÉRMES (45)
Dávid Tamás (1. dan, 1962, Essen)
Szabó Ferenc (63 kg, 1971, Göteborg)
Ipacs László (80 kg, 1972, Voorburg)
Varga Imre (open, 1974, London)
Petrovszki Mihály (+93 kg, 1976, Kijev)
Tuncsik József (65 kg, 1978, Helsinki)
Molnár Károly (71 kg, 1978, Helsinki)
Varga Imre (open, 1978, Helsinki)
Kiss Endre (86 kg, 1979, Brüsszel)
Varga Imre (+95 kg, 1979, Brüsszel)
Gyáni János (86 kg, 1981, Debrecen)
Ozsvár András (open, 1981, Debrecen)
Molnár Lajos (95 kg, 1982, Rostock)
Ozsvár András (+95, 1982, Rostock)
Gyáni János (86 kg, 1986, Belgrád)
Bujkó Tamás (65 kg, 1987, Párizs)
Tolnai László (open, 1988, Pamplona)
Csák József (65 kg, 1989, Helsinki)
Zsoldos Zsolt (78 kg, 1989, Helsinki)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1990, Frankfurt)
Wágner József (60 kg, 1991, Prága)
Kovács Antal (95 kg, 1992, Párizs)
Kovács Antal (95 kg, 1993, Athén)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1994, Gdansk)
Csizmadia Zoltán (open, 2001, Párizs)
Kovács Antal (100 kg, 2002, Maribor)
Kovács Antal (100 kg, 2003, Düsseldorf)
Kovács Antal (open, 2004, Budapest)
Kosztolánczy György (open, 2004, Budapest)
Mészáros Anett (70 kg, 2005, Rotterdam)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2008, Lisszabon)
Braun Ákos (73 kg, 2008, Lisszabon)
Karakas Hedvig (57 kg, 2009, Tbiliszi)
Karakas Hedvig (57 kg, 2010, Bécs)
Ungvári Attila (73 kg, 2010, Bécs)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2012, Cseljabinszk)
Joó Abigél (78 kg, 2013, Budapest)
Bor Barna (+100 kg, 2013, Budapest)
Ungvári Miklós (73 kg, 2014, Montpellier)
Krizsán Szabolcs (81 kg, 2014, Montpellier)
Tóth Krisztián (90 kg, 2014, Montpellier)
Joó Abigél (78 kg, 2014, Montpellier)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2015, Baku)
Gercsák Szabina (70 kg, 2016, Kazany)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2017, Varsó)



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Gombkötő Roland
Fotó: EJU, Emanuele Di Feliciantonio)