Joó Abigél a világbajnokot is legyőzve jutott be a legjobb nyolc közé, s végül a hetedik helyen zárta a riói olimpiát. A nap másik indulója, Cirjenics Miklós sajnos nem jutott túl az első akadályon.



A riói judotorna hatodik napján két versenyzőnknek szurkolhattunk, Joó Abigél a női 78, Cirjenics Miklós pedig a férfi 100 kilogrammban lépett tatamira a Carioca 2 Arenában. Abigél első ellenfele a mongol Purevjargal volt, Ázsia-bajnoki bronzérmes, világbajnoki hetedik helyezett, Pekingben hetedik volt, Londonban a legjobb tizenhat között búcsúzott.

A sorsolás úgy hozta, hogy ez a pár és még egy másik mérkőzött a legjobb tizenhat közé jutásért, a többiek eleve ott kezdtek. A mongol huszonkilenc éves, már négyszer csapott össze Abigéllel, s csak egyszer, 2011-ben tudta legyőzni. Szurkoltunk, hogy tovább romoljon a statisztikája… Aztán csodálatos lett a kezdés!

Abigél hármat is dobott, az elsőre ippont kapott, de ezt a bíró visszavonta, a másodikra vazarit, a harmadikra jukót, de esés közben a mongol kitámasztott a bal karjával, és rosszul járt, mersérült, azonnal lekopogta a meccset. Meggyőző rajt, vártuk a folytatást! Abigél ellenfele a nyolcaddöntőben a japán Umeki Mami volt.



Ő a súlycsoport aktuális világbajnoknője, pedig mindössze huszonegy éves. Ami biztató volt számunkra: Abigél az eddigi egyetlen összecsapásukon nyert, igaz, ez még 2013-ban volt. Bravúrra volt szükség a továbbjutáshoz, de harcos judóval ez sikerült! Joó Abigél legyőzte a világbajnokot, és bejutott a legjobb nyolc közé!

Umeki láthatóan tartott Abigél dobásaitól, az elején háromszor is földre vetette magát, intést is kapott érte. A folytatásban aztán előbb egy jukót, majd egy újabb intést sikerült kicsikarni, a japán a földharcban volt sokkal veszéleyesebb. A végén a KSI SE kétszeres Európa-bajnoka már ügyesen pörgette a másodperceket, sőt, az utolsó összekapaszkodásból még egy jukót szerzett, így megnyerte a nyolcaddöntőt! Ez a győzelem elmondhatatlanul sokat jelenthet most minden magyar judósnak!

És hogy milyen a sors? Az elődöntőbe jutásért ismét az amerikai Harrison volt az ellenfél. Akárcsak Londonban. Abigél akkor fantasztikusan judózott, vazarival vezetett az amerikai ellen, amikor megsérült (ne firtassuk, hogyan, akad, aki az amerikai szemére veti a történteket). A magyar lány porcleválása ellenére befejezte a meccset, a sérült, fájdalmaival küszködő magyar ellen fordítani tudott Harrison, aki akkor az olimpiai aranyéremig meg sem állt. Rettenetesen fájt nekünk a győzelme, mert az az arany a miénk lehetett volna.



Most, négy évvel később újra összecsaptak a felek. Most sem Abgiél volt az esélyes, Harrison olimpiai és világbajnoki aranyérmes, kontinensbajnok, a súlycsoport egyik kiemelkedő alakja. De a sors úgy akarta, hogy újra az olimpián, újra a negyeddöntőben találkozzanak... Nem sikerült megbosszulni Londont, Harrison egy intéssel vezetést szerzett, majd leszorítással megszerezte a győzelmet is.

Joó Abigél a délutáni programban, a vigaszágon javíthatott, a kubai Yalennis Castillo ellen, aki Pekingben olimpiai ezüstérmes volt, ám azóta világversenyen csak a saját kontinensén tudott érmet nyerni. Abigél ellen nagyon rossz volt a mérlege, kettőből kettőt veszített.

Sajnos éppen ezen a napon, éppen itt Rióban tudott szépíteni: hiába vezetett intéssel Joó Abigél, a kubainak egyszer bejött a a dobása, egy halvány jukót kapott érte, amit már nem sikerült ledolgozni. Pánczél Gábor tanítványa a hetedik helyen zárta a nyári olimpiát.

„Sajnálom, hogy így alakult. Éremért jöttem én is az olimpiára, mint mindenki más. Egy juko döntött. A judo kiszámíthatatlan sportág. Borzasztóan elfáradtam, valószínűleg a stressz ebben nagy szerepet játszott“ — mondta a londoni ötödik hely után ezúttal hetedik Joó Abigél.



A 100 kilogrammos súlycsoportban a paksi Cirjenics Miklósért szoríthattunk, aki a német Frey ellen kezdett. A rivális nem akárki a súlycsoportban, hónapokon át vezette a világranglistát (most ötödik), két éve bronzérmes, tavaly ezüstérmes volt a világbajnokságon, ezúttal az olimpiai aranyra fájt a foga. Minden mellette szólt, de Cirjenics Miklósnak egyszer már sikerült megtréfálnia, néhány hete, a bakui Grand Slam-torna negyeddöntőjében a paksi judós vesztett állásból gyönyörű ipponnal fordított.

Tudtuk, hogy a győzelem Rióban is bravúr lenne, ráadásul a tét tulajdonképpen a legjobb nyolc közé jutás volt, hiszen bátran kijelenthettük, hogy a következő körben a myanmari vagy a trinidadi judós legyőzése egyik félnek sem jelentett volna igazán komoly feladatot.

A bravúr sajnos nem sikerült! Cirjenics Miklós remekül harcolt, aranypontos hosszabbításra kényszerítette a németek vb-ezüstérmesét, ám ott már ipponnal veszített, így számára véget ért az olimpia. Talán egy intés járt volna a meccs közben a németnek, és egy ígéretes földharchelyzet is reményeket keltett bennünk, nem feltartott kézzel elveszített meccs volt. Szép volt Miki!

„Bátran judóztunk mind a ketten, küzdelemre törekedtünk, és a végén én húztam a rövidebbet. Nyerni akartam, talán túlságosan is, le akartam zárni a találkozót“ — értékelt Cirjenics Miklós.

A férfiaknál ezen a napon a cseh Lukas Krpalek volt a legjobb, míg a nőknél az amerikai Kayla Harrison megvédte olimpiai bajnoki címét.

A judotorna pénteken véget ér, a zárónapon a nehézsúlyú Bor Barna lesz az egyetlen magyar induló. A paksiak világbajnoki ezüstérmese a 2013-ban éppen itt, Rióban vb-bronzérmes, tízszeres Afrika-bajnok tunéziai Fajszal Dzsaballah ellen lép tatamira az első mérkőzésén.


OLIMPIAI HELYEZÉSEINK

ARANYÉRMES (1)
Kovács Antal (1992, Barcelona)
EZÜSTÉRMES (3)
Hajtós Bertalan (1992, Barcelona)
Csák József (1992, Barcelona)
Ungvári Miklós (2012, London)
BRONZÉRMES (5)
Tuncsik József (1976, Montreal)
Kincses Tibor (1980, Moszkva)
Ozsvár András (1980, Moszkva)
Csősz Imre (1992, Barcelona)
Csernoviczki Éva (2012, London)
ÖTÖDIK HELYEZETT (11)
Hetényi Antal (1972, München)
Szepesi István (1980, Moszkva)
Bujkó Tamás (1988, Szöul)
Hajtós Bertalan (1988, Szöul)
Dubovszky István (1988, Szöul)
Wágner József (1992, Barcelona)
Csák József (1996, Atlanta)
Kovács Antal (1996, Atlanta)
Karakas Hedvig (2012, London)
Joó Abigél (2012, London)
Ungvári Miklós (2016, Rio de Janeiro)
HETEDIK HELYEZETT (12)
Szabó Ferenc (1972, München)
Csák József (1988, Szöul)
Gyáni János (1988, Szöul)
Gránicz Éva (1992, Barcelona)
Hadfi Dániel (2008, Peking)
Csernoviczki Éva (2008, Peking)
Baczkó Bernadett (2008, Peking)
Mészáros Anett (2008, Peking)
Bor Barna (2012, London)
Csernoviczki Éva (2016, Rio de Janeiro)
Karakas Hedvig (2016, Rio de Janeiro)
Joó Abigél (2016, Rio de Janeiro)


Olimpia, Rio de Janeiro

FÉRFIAK

100 KG (34 induló)
1. Lukas Krpalek (cseh)
2. Elmar Gasimov (azeri)
3. Cyrille Maret (francia)
3. Haga Rionoszuke (japán)
5. Artyom Blosenko (ukrán)
5. Karl-Richard Frey (német)
7. Beka Gviniasvili (grúz)
7. Ramadan Darvis (egyiptomi)
CIRJENICS MIKLÓS (Atomerőmű SE) helyezetlen

NŐK

78 KG (18 induló)

1. Kayla Harrison (amerikai)
2. Audrey Tcheumeo (francia)
3. Annamari Velensek (szlovén)
3. Mayra Aguiar (brazil)
5. Yalennis Castillo (kubai)
5. Luise Malzahn (német)
7. JOÓ ABIGÉL (KSI SE)
7. Natalie Powell (brit)

A magyarok eredményei
FÉRFIAK
100 KG. 1. forduló:
Cirjenics Miklós erőnyerő. 2. forduló: Cirjenics Miklós–Karl-Richard Frey (német) aranyponttal 0–10
NŐK
78 KG. 1. forduló:
Joó Abigél–Lkhamdegd Purevjargal (mongol) 10–0. 2. forduló: Joó Abigél–Umeki Mami (japán) 5–0. Negyeddöntő: Joó Abigél–Kayla Harrison (amerikai) 0–10. A vigaszágon: Joó Abigél–Yalennis Castillo (kubai) 0–5


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)