Remek magyar szerepléssel zárult a budapesti Judo Grand Prix: Tóth Krisztián aranyérmet szerzett, Ungvári Attila és Joó Abigél a dobogó harmadik fokára állhatott, Demeter Bendegúz és Waczulik Richárd pedig a hetedik helyen végzett.



A harmadik Budapest Judo Grand Prix első versenynapja kissé csöndesen telt el, a mieink számára nem alakultak túl jól a mérkőzések, végül a paksi Pupp Réka az ötödik, Bartha Ákos, Zámbori Bence és Szabó Franciska pedig hetedik helyen végzett. Vasárnap már parázs hangulatról gondoskodtak a mieink, két olimpiai indulónk, Tóth Krisztián és Joó Abigél mellett Ungvári Attila is bejutott a délutáni, érmekért zajló programba!

A döntők előtti programban egy díjátadás is szerepelt: Marius L. Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke és Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke ünnepélyes keretek között adta át az IJF Aranyérmét a judo magyarországi terjesztésében kulcsszerepet játszó, kilencedik danos mesternek, Galla Ferencnek, 87. születésnapja alkalmából. Dr. Tóth László és Nagy György, az MJSZ főtitkára adta át Illyés Miklósnak, a sydneyi olimpián résztvevő judósunknak, a Magyar Judo Szövetség korábbi szakmai alelnökének a hatodik danfokozatot és a hozzá járó piros-fehér övet, Antoni Zsolt és Pusztai István pedig a Magyar Judóért-érdemérem arany fokozatát vehette át a sportágért tett erőfeszítéseinek elismeréseképpen.




A 87 esztendős Galla Ferencet köszöntötték


A mieink közül ezen a napon Stadler András (81 kg), Demeter Bendegúz (+100 kg) és Waczulik Richárd (+100 kg) is tudott meccset nyerni a Grand Prix mezőnyében, utóbbi két judós ezzel a hetedik helyen zárt a nehézsúlyúak között.

A 81 kilogrammosok küzdelmeiben Ungvári Attila az ukrán Makuka elleni ipponnal kezdett, majd a második körben a spanyol-grúz Kalabegashvili ellen is idő előtt lezárta a meccset. A negyeddöntőben a japán Ebi volt az esélyesebb, igazolta is a papírformát, szerencsére Bíró Tamás tanítványa a vigaszágon javítani tudott, „Karvaly” a friss junior Európa-bajnok szerb Majdov ellen földharcban, fojtással csikarta ki a győzelmet.

A Közgép-Ceglédi VSE versenyzője a bronzéremért a szerb Doszennel mérte össze az erejét. A küzdelem nem tartott sokáig… „Ez a bronzmeccs végre úgy alakult, ahogyan szerettem volna, sikerült meglepni egy kisbelsővel, aztán a földön befejezni – nyilatkozta Ungvári Attila. – Jó néhány évvel ezelőtt fejlesztgettem ki magamnak ezt a fojtástechnikát, és ma kétszer is sikerült eladnom. Valósággal libabőrös volt a hátam, amikor kimentünk a tatami mellé. Fantasztikus volt a közönség, nagyon jó érzés, hogy sikerült előtte érmet szereznem!”




Ungvári Attila (balról a harmadik) a budapesti dobogón


A 78 kilogrammban a kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél a világranglistán elfoglalt előkelő helyezésének köszönhetően kiemelt volt a sorsolásnál, s erőnyerőként kezdett. A KSI SE kitűnősége a negyeddöntőben kapcsolódott be a küzdelmekbe, s a francia Garry nem is tudta feltartóztatni, ipponnal Pánczél Gábor tanítványa jutott tovább.

Az elődöntő sajnos nem úgy alakult, ahogyan azt mi szerettük volna, hiszen a szlovénok világbajnoki ezüstérmese, Ana Velensek földharcban Joó Abigél fölé kerekedett, így a magyar versenyző a bronzéremért harcolhatott a délutáni programban. Az ellenfele ezúttal is egy szlovén judós, a tizennyolc esztendős, junior világbajnoki ezüstérmes Klara Apotekar volt, akit két vazariért kapott ipponnal győzött le Abigél.

„Kicsit bánom, hogy az elődöntőben, Velensek ellen így alakult a földharc – kezdte Joó Abigél. – Sokat gyakorlom az utóbbi időben a földharcot, már jobban is megy, most mégis így ért véget. Egy vereségnek is megvannak a maga tanulságai, még jobban kell a meccsen koncentrálnom, a földharcban való védekezés során pedig nem szabad azzal foglalkozni, hogy mikor fognak végre felállítani.”




Joó Abigél (a dobogón balról a harmadik) nyakába bronzérmet akasztottak


„Nagyobb figyelemmel gyakoroljuk a földharc átmenetet, Abigélnek az elődöntőben ma becsúszott egy pici hiba, de emellett egész nap nagyon jól dolgozott, jól állt a lábán, sokat dobott, jól szerepelt” – fűzte hozzá Pánczél Gábor.

Ebben a súlycsoportban egyébként – akárcsak tavaly – ismét az olimpiai bajnok, az amerikai Kayla Harrison szerezte meg az aranyérmet Budapesten.

A 90 kilósok között a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián is kiemelt volt, de hiába kezdett erőnyerőként, az első mérkőzésén a tavalyi Kodokan-kupa győztes japán Ocudzsi várt rá a tatamin. A sportág őshazájából érkező, meglehetősen erős válogatott ebben a súlycsoportban is kitűnő harcost állított csatasorba, csakhogy Tóth Krisztiánt sem olyan fából faragták, hogy hazai közönség előtt fejet hajtson egy japán kihívó előtt. Szikrázóan kemény küzdelemben, a hosszabbításban végül a magyar versenyző vívta ki a továbbjutást!

Gondoltuk volna, hogy ezek után már könnyű dolga lesz a KSI SE klasszisának, csakhogy az izraeli Kochman sem adta ingyen a bőrét: a negyeddöntő is hosszabbítást hozott, s végül egy intéssel Tóth Krisztiáné lett a győzelem. Az elődöntő ehhez képest sétagalopp volt, bár a brit Stewart aligha idézi majd fel szívesen a történteket: Pánczél Gábor tanítványa fojtással nyert, a junior Eb-ezüstérmes Max Stewart talán azt sem tudta, melyik városban jár éppen…




Tóth Krisztiián (balról a második) bearanyozta ezt a szép vasárnapot


Következhetett a döntő, a szlovén Zgank ellenében. Tóth Krisztián két évvel ezelőtt már harcba szállhatott a budapesti aranyéremért, ám akkor a japánok világbajnoka, Nisijama Daiki megakadályozta a végső győzelem kivívásában. Ezúttal semmi sem állhatott az útjába, ide-oda hajigálta a szlovén judóst, végül ipponnal három percnyi küzdelem után ipponnal nyert. Mindez azt jelenti, hogy nem telhet el év magyar GP-győzelem nélkül Budapesten: 2014-ben Csernoviczki Éva, tavaly Ungvári Miklós, ezúttal pedig Tóth Krtisztián tiszteletére játszották el a Himnuszt!

„Nagyon jól esik, hogy ilyen sokan szurkoltak a magyarok sikeréért, hihetetlen erőt ad, amikor érzi az ember, hogy ennyien állnak mögötte – mondta a döntőt követően a 90 kilogrammosok aranyérmese. – Nem készültünk külön erre a versenyre, az utóbbi időben erőfejlesztéssel foglalkoztunk, keveset judóztunk, egy kicsit nehezen álltam vissza. Az első két meccsem elég döcögősre is sikerült, de a döntőben már minden a helyén volt!”

„Számunkra kitűnő edzéslehetőség volt a budapesti Grand Prix, versenykörülmények között mérhettük fel, hogy hol tartunk – értékelt Krisztián edzője, Pánczél Gábor. – Krisztián rajtján meglátszott, hogy másfél hete még az erősítő programot csináltuk. Ezen a téren rengeteget fejlődött, ha sikerül mellé felhoznunk a technikáját is, akkor minden rendben lehet majd az olimpián. Rióban nagyon taktikus meccsekre számítok, amelyeken többnyire nem a látványos dobások döntenek majd.”

A tervek szerint a Tóth Krisztián győzelmének tiszteletére megszólaló Himnusszal véget is ért a rövid életű magyar GP története: jövőre a budapesti világbajnokság miatt nem rendeznek hazánkban ilyen versenyt, 2018-ban pedig már egy szinttel magasabban folytatnánk, vagyis Grand Slam-torna lesz Budapesten. Úgy legyen!

JUDO GRAND PRIX, BUDAPEST

FÉRFIAK

60 KG (21 induló)
1. Aoki Dai (japán)
2. Otar Besztajev (kirgiz)
3. Sarafugyin Lutfillajev (üzbég)
3. Cedric Revol (francia)
5. Irakli Kupatadze (grúz)
5. Ilgar Muskijev (azeri)
7. BARTHA ÁKOS (Miskolci VSC)
7. Vincent Manquest (francia)
CSIZOVSZKY FERENC (KSI SE) és
SZABÓ CSABA (Kecskeméti JC) helyezetlen

66 KG (30 induló)
1. Gomboc Adrian (szlovén)
2. Aszari Maszaja (japán)
3. Fudzsiszaka Taro (japán)
3. Risod Szobirov (üzbég)
5. Alexandre Mariac (francia)
5. Baruch Shmailov (izraeli)
7. ZÁMBORI BENCE (Budaörsi SC)
7. Maciej Zacheja (lengyel)
ŐRI FELICIÁN (Budaörsi SC),
GORJÁNÁCZ ZSOLT (UTE) és
VÉGVÁRI MARTIN (Mogyi-Bajai JC) helyezetlen

73 KG (25 induló)
1. Rok Draksic (szlovén)
2. Dmitro Kanyivec (ukrán)
3. Giorgi Kaciasvili (grúz)
3. Artyom Komula (ukrán)
5. Faye Njie (gambiai)
5. Igor Wandtke (német)
7. Marcel Cercea (román)
7. Frederik Gourlay (svéd)
SZABÓ FRIGYES (Százhalombatta),
STADLER ÁDÁM (BHSE) és
TAKÁCS ÁDÁM (KSI SE) helyezetlen

81 KG (30 induló)
1. Ivan Nyifontov (orosz)
2. Sven Maresch (német)
3. UNGVÁRI ATTILA (Közgép-Ceglédi VSE)
3. Ebi Jaszuhiro (japán)
5. Nicon Zaborosciuc (moldovai)
5. Bojan Doszen (szerb)
7. Nemanja Majdov (szerb)
7. Pape Doudou Ndiaye (francia)
KÖLLER MILÁN (Mogyi-Bajai JC) és
STADLER ANDRÁS (BHSE) helyezetlen

90 KG (23 induló)
1. TÓTH KRISZTIÁN (KSI SE)
2. Mihael Zgank (szlovén)
3. Kirill Gyenyiszov (orosz)
3. Célio Dias (portugál)
5. Li Kochman (izraeli)
5. Max Stewart (brit)
7. Marc Odenthal (német)
7. Zack Piontek (dél-afrikai)
VÉR GÁBOR (BHSE),
KORDÉLY PÉTER (BHSE) és
KERSICS DÁVID (Pécsi VSK) helyezetlen

100 KG (21 induló)
1. Michael Korrel (holland)
2. Szojib Kurbonov (üzbég)
3. Anton Szavickij (ukrán)
3. Philip AwitiAlcaraz (brit)
5. Karl-Richard Frey (német)
5. Elkhan Mammadov (azeri)
7. Olekszandr Romanyuk (ukrán)
7. Denis Tachii (moldovai)
ÖMBÖLI RENÁTÓ (Budaörsi SC) helyezetlen

+100 KG (13 induló)
1. Sztanyiszlav Bondarenko (ukrán)
2. Ueda Kacuma (japán)
3. Nabil Zalagh (francia)
3. Andre Breitbarth (német)
5. Zarko Culum (szerb)
5. Freddy Figueroa (ecuadori)
7. DEMETER BENDEGÚZ (Kaposvári JK)
7. WACZULIK RICHÁRD (UTE)
URBÁN GERGŐ (Titán JC) helyezetlen


NŐK

48 KG (10 induló)
1. Endo Hiromi (japán)
2. Romane Yvin (francia)
3. Taciana Lima (Guinea-Bissau-i)
3. Milica Nikolics (szerb)
5. PUPP RÉKA (Atomerőmű SE)
5. Violeta Dumitru (román)
7. Melanie Clement (francia)
7. Chloe Rayner (ausztrál)

52 KG (15 induló)
1. Majlinda Kelmendi (koszovói)
2. Distria Krasniqi (koszovói)
3. Larisa Florian (román)
3. Karolina Pienkowska (lengyel)
5. Astride Gneto (francia)
5. Christianne Legentil (mauritiusi)
7. Angelica Delgado (amerikai)
7. Estrella Lopez Sheriff (spanyol)
SZABÓ KATINKA (BHSE),
POLGÁR LUCA (Atomerőmű SE) és
KELIGER BERNADETT (Közgép-Ceglédi VSE) helyezetlen



57 KG (15 induló)
1. Tamaoki Momo (japán)
2. Udaka Nae (japán)
3. Marti Malloy (amerikai)
3. Telma Monteiro (portugál)
5. Sappho Coban (német)
5. Johanna Müller (német)
7. Ebba Glaas (svéd)
7. Rusana Nurjavova (türkmén)
KNETIG EMŐKE (Mogyi-Bajai JC),
SIROKI IBOLYA (Budaörsi SC) és
BALOGH DANIELLA (BHSE) helyezetlen

63 KG (15 induló)
1. Nabekura Nami (japán)
2. Tina Trstenjak (szlovén)
3. Katharina Haecker (ausztrál)
3. Amy Livesey (brit)
5. Estefania Garcia (ecuadori)
5. Lucy Renshall (brit)
7. SZABÓ FRANCISKA (Békés Megyei Kano JSE)
7. Sandrine Billiet (belga)
GYULAI RÉKA (Ászok JK) és
POLYÁK KRISZTINA (Budaörsi SC) helyezetlen

70 KG (14 induló)
1. Elvismar Rodriguez (venezuelai)
2. Laura Vargas Koch (német)
3. Gulnoza Matnyijazova (üzbég)
3. María Pérez (Puerto Ricó-i)
5. Sanne van Dijke (holland)
5. Nun Ira Karen (japán)
7. Anka Pogacnik (szlovén)
7. Antónia Moreira (angolai)
GERCSÁK SZABINA (Hell-Miskolci JC) és
LŐRINC RENÁTA (Kecskeméti JC) helyezetlen

78 KG (10 induló)
1. Kayla Harrison (amerikai)
2. Anamari Velensek (szlovén)
3. JOÓ ABIGÉL (KSI SE)
3. Karen Stevenson (holland)
5. Klara Apotekar (szlovén)
5. Samah Hawa Camara (francia)
7. Miranda Giambelli (ausztrál)
7. Christelle Garry (francia)
SALÁNKI EVELIN (Ippon Judo Tatabánya) helyezetlen

+78 KG (13 induló)
1. Carolin Weiss (német)
2. Ma Szi-szi (kínai)
3. Szong Ju (kínai)
3. Irina Kindzerszka (ukrán)
5. Jelizaveta Kalanyina (ukrán)
5. Santa Pakenyte (litván)
7. Julia Tolofua (francia)
7. Larisza Cserics (bosnyák)
SZIGETVÁRI MERCÉDESZ (Mogyi-Bajai JC) és
KÁRPÁTI EMESE (KSI SE) helyezetlen


A magyarok eredményei
FÉRFIAK
60 KG. 1. forduló:
Bartha Ákos–Gavin Mogopa (botswanai) 10–0; Csizovszky Ferenc és Szabó Csaba erőnyerő. 2. forduló: Bartha Ákos–Joshua Katz (ausztrál) 7–0; Csizovszky Ferenc–Sarafugyin Lutfillajev (üzbég) 0–10; Szabó Csaba–Otar Besztajev (kirgiz) 0–7. Negyeddöntő: Bartha Ákos–Aoki Dai (japán) 0–10. A vigaszágon: Bartha Ákos–Ilgar Mushkiyev (azeri) 0–10
66 KG. 1. forduló: Zámbori Bence–Gar Uriarte (spanyol) 10–0; Gorjánácz Zsolt–Aszari Maszaja (japán) 0–10; Őri Felicián–Alexandre Mariac (francia) intéssel 0–1; Végvári Martin erőnyerő. 2. forduló: Zámbori Bence–Andreas Tiefgraber (osztrák) 7–0; Végvári Martin–Gomboc Adrian (szlovéniai) 0–5. Negyeddöntő: Zámbori Bence–Risod Szobirov (üzbég) 0–10. A vigaszágon: Zámbori Bence–Fudzsiszaka Taro (japán) 0–10
73 KG. 1. forduló: Szabó Frigyes–Victor Allansson (svéd) 10–0; Stadler Ádám–Marcel Cercea (román) 0–10; Takács Márton–Frederik Gourlay (svéd) 0–5. 2. forduló: Szabó Frigyes–Artyom Komula (ukrán) 0–10
81 KG. 1. forduló: Ungvári Attila–Viktor Makuka (ukrán) 10–0; Stadler András–Igor Herrero (spanyol) 10–0; Köller Milán–Jaromir Musil (cseh) 0–7. 2. forduló: Ungvári Attila–Shalva Kalabegashvili (spanyol) 10–0; Stadler András–Nicon Zaborosciuc (moldovai) 0–7. Negyeddöntő: Ungvári Attila–Ebi Jaszuhiro (japán) 0–10. A vigaszágon: Ungvári Attila–Nemanja Majdov (szerb) 10–0. A 3. helyért: Ungvári Attila–Bojan Doszen (szerb) 10–0
90 KG. 1. forduló: Vér Gábor–Travis Stevens (amerikai) mérkőzés nélkül 10–0; Kordély Péter–Max Stewart (brit) 0–5; Kersics Dávid–Cristian Bodirlau (román) 0–7; Tóth Krisztián erőnyerő. 2. forduló: Tóth Krisztián–Ocudzsi Kota (japán) aranyponttal 7–0; Vér Gábor–Mihael Zgank (szlovén) 0–5. Negyeddöntő: Tóth Krisztián–Li Kochman (izraeli) aranyponttal, intéssel 1–0. Elődöntő: Tóth Krisztián–Max Stewart (brit) 10–0. Döntő: Tóth Krisztián–Mihael Zgank (szlovén) 10–0
100 KG. 1. forduló: Ömböli Renátó erőnyerő. 2. forduló: Ömböli Renátó–Elkhan Mammadov (azeri) 0–10
+100 KG. 1. forduló: Demeter Bendegúz–Neil Schofield (brit) 10–0; Waczulik Richárd–Vito Dragic (szlovén) intéssel 1–0; Urbán Gergő–Zarko Culum (szerb) 0–10. Negyeddöntő: Demeter Bendegúz–Freddy Figueroa (ecuadori) intéssel 0–1; Waczulik Richárd–Ueda Kacuma (japán) 0–10. A vigaszágon: Demeter Bendegúz–Zarko Culum (szerb) intéssel 0–1; Waczulik Richárd–Nabil Zalagh (francia) 0–10
NŐK
48 KG. 1. forduló:
Pupp Réka erőnyerő. 2. forduló: Pupp Réka–Violeta Dumitru (román) intéssel 0–1. A vigaszágon: Pupp Réka–Chloe Rayner (ausztrál) 10–0. A 3. helyért: Pupp Réka–Milica Nikolics (szerb) 0–7
52 KG. 1. forduló: Szabó Katinka–Estrella Lopez Sheriff (spanyol) 0–10; Polgár Luca–Karolina Pienkowska (lengyel) intéssel 0–1; Keliger Bernadett–Distria Krasniqi (koszovói) 0–10
57 KG. 1. forduló: Knetig Emőke–Rusana Nurjanova (türkmén) 0–10; Siroki Ibolya–Telma Monteiro (portugál) 0–5; Balogh Daniella–Udaka Nae (japán) 0–10
63 KG. 1. forduló: Szabó Franciska–Phupu Khatri (nepáli) 10–0; Polyák Krisztina–Sandrine Billiet (belga) 0–7; Gyulai Réka–Estefania Garcia (ecuadori) 0–5. 2. forduló: Szabó Franciska–Amy Livesey (brit) aranyponttal intéssel 0–1. A vigaszágon: Szabó Franciska–Lucy Renshall (brit) 0–5
70 KG. 1. forduló: Gercsák Szabina–Sanne van Dijke (holland) 0–10; Lőrinc Renáta–Nun Ira Karen (japán) 0–5
78 KG. 1. forduló: Salánki Evelin–Klara Apotekar (szlovén) 0–10; Joó Abigél erőnyerő. Negyeddöntő: Joó Abigél–Christelle Garry (francia) 10–0. Elődöntő: Joó Abigél–Ana Velensek (szlovén) 0–10. A 3. helyért: Joó Abigél–Klara Apotekar (szlovén) 10–0
+78 KG. 1. forduló: Kárpáti Emese–Santa Pakenyte (litván) 0–10; Szigetvári Mercédesz–Irina Kindzerska (ukrán) 0–10


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Horváth György)