Nyolc judósunk riói helye már biztos, de bekövetkezett a legrosszabb, amitől tartottunk: a kazahsztáni Grand Prix úgy átkavarta a 70 kilogrammos súlycsoport rangsorát, hogy Gercsák Szabina elveszítette olimpiai szabadkártyáját.



Almatiban is jól szerepelt a Hell-Miskolci JC tizenkilenc esztendős judósa (aki a korosztályokban minden lehetséges világversenyen megszerezte az aranyérmet), két ippongyőzelemmel és két vereséggel a hetedik helyen zárt. Sajnos ettől függetlenül számunkra kedvezőtlenül alakult a végeredmény, a mongol Tsend Ayush ezüstérmével a kvótás helyekre lépett előre, kiszorítva onnan a horvát Matic-ot.

A judós olimpiai kvalifikációs rendszer sajátossága, hogy minden ország szerezhet egy szabadkártyát, de ez nem jár törvényszerűen. A biztos kvótákról lemaradók között osztják szét a kontinenseknek járó szabadkártyákat, de minden súlycsoportban legfeljebb kettő jut egy kontinensnek. A 70 kilogrammban pedig pillanatnyilag két európai – a horvát Matic és a grúz Stam – előzi meg Gercsák Szabinát.

Halvány esélyünk maradt erre a kvótára: csak abban bízhatunk, hogy legalább négyen lemondják a részvételt az utolsó olimpiai kvalifikációs viadalról: a mexikói Guadalajarában a World Judo Masters versenyén csak minden súlycsoport legjobb tizenhat judósa léphet tatamira. Mivel ezen a viadalon nagyon sok pontot lehet szerezni, s a végeredmény az olimpiai kiemelést is befolyásolhatja, a már biztos kvótások közül várhatóan kevesen hagyják majd ki.

Egy biztos, az esély tényleg halvány, hiszen Matic a huszadik, Stam a huszonegyedik helyen áll az olimpiai rangsorban, s ha valamilyen csoda folytán eljutnának Guadalajarába, még akkor is jobban kellene szerepelniük, mint a rangsorban közvetlenül előttük állók. Nem tehetünk mást, szurkolunk!

Ami a többi riói jelöltünket illeti: Ungvári Miklós (73 kg, Közgép-Ceglédi VSE), Csoknyai László (81 kg, Atomerőmű SE) – vagy sérülése esetén Krizsán Szabolcs (81 kg, BHSE) –, Tóth Krisztián (90 kg, KSI SE), Cirjenics Miklós (100 kg, Atomerőmű SE), Bor Barna (+100 kg, Atomerőmű SE), Csernoviczki Éva (48 kg, Ippon Judo Tatabánya), Karakas Hedvig (57 kg, BHSE) és Joó Abigél (78 kg, KSI SE) gyakorlatilag megszerezte az olimpiai kvótát, de ezt hivatalosan csak a ranglista május 30-i zárásakor jelenthetjük majd ki.

A kvóták országok közötti elosztását böngészve büszkék lehetünk rá, hogy ebben a tekintetben Magyarország a tizedik legerősebb nemzet. Valamennyi súlycsoportban a rendező Brazília mellett Japán és Franciaország indíthat majd judóst Rióban, hazánk a maga nyolc kvótájával Grúziával, Kínával és Kanadával holtversenyben a tizedik helyen áll!

A böngészhető olimpiai kvalifikációs rangsor: KLIKK IDE!



Szandinak sikerülhet

Amíg mi azért izgulunk, hogy valamilyen csoda folytán a junior világ- és Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai, világ- és Európa-bajnok Gercsák Szabina is indulhasson Rióban, Szögedi Szandrának valóra válhat a nagy álma: az UTE egykori judósa évek óta ghanai színekben szerepel a világversenyeken, s a pillanatnyi állás szerint kontinentális szabadkártyával ott lehet majd Rióban. Kis híján sikerült ugyanez a bravúr a 90 kilósok között ausztrál színekben kontinensbajnoki bronzérmes Temesi Sebastiannak is: a KSI SE egykori versenyzője csak néhány ponttal maradt le az olimpiáról...



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Fotó: EJU, Carlos Ferreira
Facebook)