Újabb biztos résztvevője van a riói olimpiának a magyar judósok körében: Fridrich Annamária nemzetközi bírónk hosszú és nagyon kemény kvalifikációs versenysorozat pontozásait követően bekerült az olimpiai bírók közé! A világ legjobb tizennégy bíróját tömörítő IJF Olympic Referee Team névsorát a nemzetközi bíróbizottság vezetője, Jan Snyders hivatalosan a hétvégén Lengyelországban zajló európai nemzetközi bírószemináriumon osztotta meg a nyilvánossággal.



A végső lista szerint Európából hat – Fridrich Annamária mellett spanyol, orosz, francia, grúz és cseh – bíró, Ázsiából és Amerikából három-három – japán, kínai, mongol, amerikai, mexikói és brazil – bíró, továbbá egy afrikai és egy ausztrál szőnyegbíró lehet ott majd a nyári olimpiai játékokon. Annamária hatalmas szakmai sikerét komoly sportdiplomáciai eredményként is tekinthetjük, hiszen ebben a sportágban tizenhat(!) éve volt utoljára magyar bíró az olimpián, Tardos János személyében.

A magyar hölgy nem bízta a véletlenre a dolgot, évek óta ott van a legnagyobb versenyek porondján, érmes meccseket, világbajnoki döntőket vezetett, csak tavaly huszonnégy rangos nemzetközi verseny (köztük az asztanai világbajnokság) több száz mérkőzésén bíráskodott kiváló eredménnyel. Fridrich Annamária kitűzött célja, az olimpiai részvétel pedig immár valósággá vált, s az már csak hab a tortán, hogy egyedüli nőként kerülvén az olimpiai bírócsapatba, ő lett a világ legjobb női bírója is egyúttal…

„Minden idők legjobb bírócsapatát szeretnék összehozni a riói olimipára a sportvezetők, ezért eddig sohasem tapasztalt intenzitással kellett végigcsinálnunk az utóbbi évek válogató versenyeit, hogy kellően összeszokjunk” – meséli Fridrich Annamária.




A judobírók munkája nem sétagalopp, hiszen szőnyegenként összesen öt bírót neveznek a szervezők, ami azt jelenti, hogy reggel tíztől délután négyig szinte folyamatosan mérkőzést vezetnek, óránként nagyjából tíz perc szünettel. És ezek után jönnek még az érmes meccsek, ahol már csak a legjobb bírók kaphatnak szerepet.

Amíg az előző olimpiákon összesen huszonöt bíró utazhatott a csapattal, idén ezt radikálisan, tizennégy főre csökkentették, így hihetetlenül nagy küzdelem volt a bejutásért. Annamária szerint ez végül azoknak sikerülhetett, akik jól tudnak csapatban dolgozni, akik nagyon teherbíróak, stressztűrésük kimagasló és tudnak egyszerre sok apró dologra is koncentrálni.

„Nekem a négy fiúgyermekem mellett ezek szinte alaptulajdonságaimmá váltak – nevet a sportos anyuka –, és az is biztos, hogy a családom, a férjem (Havasi Viktor, aki maga is nemzetközi bíró – a szerk.) teljes körű támogatása nélkül biztosan nem érhettem volna el ekkora sikereket. A másik nagy családom, a Magyar Judo Szövetség, a magyar judósok színe-java szintén mindig mindent megtett, hogy segítse, támogassa a munkámat. Hatalmas köszönet ezúton is mindenkinek!”



A judo olimpiai kvalifikációs sorozata május végén zárul, hét súlycsoportban már gyakorlatilag megvan a magyar kvóta, de a nyolcadik megszerzésében is bízhatunk. Ami a bírókat illeti, néhány napja látott napvilágot, hogy a paralimpián is lesz magyar judobíró, Gosztonyi Balázs személyében.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Fotó: MJSZ, Horváth György)