Idén is megrendezésre kerül az Ilyés Gyula által életre hívott Newaza Fesztivál: szeptember 12-én és 13-án Százhalombattán randevúznak a judo hátországát alkotó sportolók. A sportág szerelmesei azonban nem csak földharcban tehetik próbára tudásukat, másod- és harmadosztályú Magyar Kupára is sor kerül, de rendeznek viadalt az amatőrök részére is.





Ilyés Gyula 2010-ben hívta életre a Newaza Fesztivált, melynek programja évek óta folyamatosan bővül. A hat danos veresegyházi mestertől amúgy sem áll távol az innováció, nevéhez fűződik a Kata Magyar Bajnokság elindítása, szervezett már kettlebell versenyt judósok részére, az apróságokat évről évre a Hepe-hupa-kupára invitálja, de – Ozsvár Andrással közösen – ötletgazdája a Fitnesz Akadémián elindított judo sportoktató-képzésnek is.

„Úgy érzem, meg kell szólítanunk a hátországot is, nagyon fontos a judo tömegbázisának növelése – jelentette ki Ilyés Gyula. – Ez a csodálatos sportág nem csak az élsport szintjén űzhető, gyakorlása minden korosztály számára örömet okoz.”

Új versenyszámmal bővül a kínálat, s bár judo versenyt már tavaly is rendeztek az amatőrök részére, ez most sem marad el, viszont másod- és harmadosztályú Magyar Kupa is megrendezésre kerül.

„Nem mindenkinek Ungvári Miki a szintje, úgy érzem, szükség van az alsóbb osztályú viadalokra is. Régebben komoly rangja volt a másod- és harmadosztályú országos bajnokságnak, de az ebbe a kategóriába tartozó versenyzők rangsorversenyeken is próbára tehették tudásukat. Ha sikeres lesz a Magyar Kupa, s lesz igény ezekre a küzdelmekre, akkor jövőre szeretnénk osztályos rangsorversenyeket is rendezni. Ez a kezdeményezés – véleményem szerint – beleillik a sportágfejlesztési koncepcióba, cél a judo-piramis alapjának szélesítése. A szeptemberi hétvégén a sportág hátországát szeretnénk megszólítani, mert nagyon fontos, hogy aki egyszer megismerkedett a judóval, az ne más sportágat űzzön utána, maradjon itt versenyzőként, hobbistaként, de kikerülnek ebből a rétegből szponzorok is. Meg kell becsülnünk őket!”

Szeptember 12-én, szombaton az első-, másod- és harmadosztályú férfi Newaza Magyar Bajnokság, szenior és amatőr férfi egybevont Newaza Magyar Kupa kerül megrendezésre, míg a nap végén – a vállalkozó kedvűek – Open kategóriában is nevezhetnek. A földharc-küzdelmek mellett férfi amatőr randori judo viadal is lebonyolításra kerül.

Szeptember 13-án, vasárnap lépnek tatamira a másod- és harmadosztályú férfi és női Magyar Kupa résztvevői. Az osztályos küzdelmekre nevezőknek az MJSZ-tagsági mellett érvényes sportorvosi igazolás szükséges, az amatőröknek, a szenioroknak, valamint az amatőr judoversenyen indulóknak elég háziorvosi engedély, „egészséges, sportolhat” bejegyzéssel.

„Százhalombatta évek óta remek házigazdája a Newaza Fesztiválnak, ezúton is szeretném kifejezni köszönetemet a sportbizottság vezetőjének, a judóhoz ezer szállal kötődő Szél Pálnak. De jár a köszönet az országos, valamint a Kovács Ernő vezette közép-magyarországi szövetségnek.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2015
Forrás: Balogh Zoltán
Fotó: Horváth György)