Ilyés Gyula hatodik danos judo edző, sportcoach, a Veresi Küzdősport Egyesület vezetője és felesége, Ilyés-Dubecz Dorottya supervizor, coach a Fitness Akadémiával együttműködve új képzést indít. A negyven órás oktatáson sportolókról, az ő mentális állóképességükről lesz szó. A cél mi más lehetne, mint a teljesítmény növelése.




Ma már mindenki számára elfogadott tény,hogy a mérkőzés fele fejben dől el. Ha ez igaz, úgy a fejet is edzeni kell, megfelelő módon, megfelelő eszközökkel. Ehhez nyújt segítséget az edzőknek, sportvezetőknek a program, hogy idővel a coachingot, annak széles eszköztárát be tudják építeni a mindennapi szakmai munkájukba. A folyamatban sok gyakorlati szituáció lesz terítéken, amelynek kapcsán a résztvevők gyakorolhatják a frissen megszerzett tudást és gyarapszik önismeretük is.

A részletekről érdeklődni lehet a Fitness.hu oldalon, Mezei Beánál. Már csak néhány hely van! Jelentkezz még ma!


Sport Coaching

A Sport Coaching a sportolók mentális edzése, mentális állóképességük, megküzdő képességük fejlesztése. Célja egyértelműen a teljesítmény javítása. Amennyiben elfogadjuk, hogy a mérkőzés fele fejben dől el, könnyen belátható, hogy nem elég a fizikai paraméterek fejlesztése, a technika gyakorlása, a sportoló mentális erejét is fejleszteni kell.

A sportban, illetve pontosabban az élsportban a tehetséggondozás tízezer órát vesz igénybe tizenkettőtől huszonnégy éves korig. Éves szintre bontva ez az idő körülbelül nyolcszáz-ezer munkával töltött órát jelent. Felelős mester feladata, hogy olyan pedagógiai folyamatba helyezze el a tanítványait, amelyben a lehető legmesszebb tudja elvinni őket.

Kinek ajánlott?
Versenyzőknek
Edzőknek
Sportvezetőknek

A folyamat segíthet a paradigmaváltásban, döntési dilemmákban, helyes célállításban is. Nem feltétlenül kell egykori sportolónak, élsportolónak lenni ahhoz, hogy valaki sport-coach legyen, de a saját esetünkben ezt mindenképpen előnyként tartjuk számon.

Pozitív szakértelem, tudás, tapasztalat, hitelesség, tekintély – ezek a munka elengedhetetlen feltételei. Fontos, hogy a sportolóval foglalkozó szakember ismerje a sportolók sajátos nyelvezetét, fontos, hogy közelről lásson határterhelést, kiélezett versenyhelyzetet vagy sérülésből való lábadozást. Ez a tudás könyvből aligha sajátítható el.

Személyes tapasztalataink nagyon sokfélék, szerteágazóak. Ahány ember, ahány sportoló, annyi eset. A coaching széles eszköztárát felhasználva adaptáljuk a legmegfelelőbb megoldást. A támogatás, a konstruktív együttlét a folyamat elengedhetetlen része. A munka teljes egészében a bizalomra épül.

Cél az egyénben rejlő lehetőségek kibontakoztatása, a sportoló teljesítményének javítása által. Nem tanítás, hanem a tanuláshoz való hozzásegítést jelenti.

Néhány tipikus belső akadály:
Félelem a kudarctól
Önbizalomhiány
Kétkedés a saját képességekben

Feladatuk egy kérdésekből épített „kapaszkodó legyártása”. Az önbizalom, az önértékelés, illetve az önbecsülés is fontos szerephez juthat a fejlesztő folyamat során. Az énkép reális fejlesztésének lehetőségeként bontakozik ki. Fontos megemlíteni, hogy a verseny, illetve téthelyzetben történő fejlesztés nem mindig hoz minőséget, illetve minőségi változást.

A motiváció is rendkívül fontos elem. Ha egy sportoló motivált,szinte érezhető,hogy akár a falon is áthatol. Az élsportoló egyik fő jellemzője a totális felelősségvállalás. Ott, akkor egyedül van. A másodperc tört része alatt kell döntést, döntéseket hoznia a siker érdekében. Fontos, hogy a versenyző képes legyen dönteni, és a meghozott döntéséért vállalja a felelősséget.

Mi az az alapvetés aminek mentén érdemes a sportolókkal foglalkozni?
TISZTELET és SZERETET

Tisztelet az elért eredményeknek, az emberfeletti erőfeszítéseknek, az elvégzett munkának. Tisztelet a küzdeni tudásnak, a sok lemondásnak, a sokszor aszkéta életvezetésnek. A szeretet... Szeretni önmagáért kell. Nem az eredmény mértékegysége a szeretet.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2014)