Ötvenhárom erdélyi magyar tett honosítási esküt szombaton, Cegléden. Az alföldi város székelyföldi testvértelepüléseiről érkezett új magyar állampolgárokat Lázár János köszöntötte. Az ünnepség második felében átadták a városi kitüntetéseket a ceglédi olimpikonoknak és felkészítőiknek.



Ceglédi judós hősök: Ungvári Miklós és edzője, Bíró Tamás


A három napos Kossuth Toborzó ünnepségsorozat fő eseményeként szombaton ötvenhárman tették le a honosítási esküjüket Cegléden. A Székelyföldről érkezett nőket, férfiakat és gyermekeket Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár köszöntötte. Beszédében kiemelte: sokan kudarcként élhetik meg az elmúlt huszonkét évet, ugyanakkor a ceglédieknek van kire emlékezni, ha áldozatot kérnek tőlük. Hiszen Kossuth hívó szavainak hatására – amelyet Cegléden mondott el először – ezrek ragadtak fegyvert és adták vérüket a hazáért.

Ehhez képest sokkal kisebb az az áldozat, amit most kér a haza: felelősséget, szolidaritást, a közös pontok megkeresését. A fő kérdés, hogy képesek vagyunk-e az érdekérvényesítés helyett az érdekegyesítésre. Ígéri és kéri a ceglédieknek az érdekegyesítéshez, de ugyanúgy az érdekérvényesítéshez is a kormány támogatását – zárta beszédét az államtitkár.

Az ötvenhárom székelyföldi magyar Földi László, Cegléd polgármestere után mondta el a honosítási eskü szövegét: „Esküszöm, hogy Magyarországot hazámnak tekintem…”. A polgármester köszöntőjében egy Kossuth idézethez kapcsolódva azt mondta: a ma szinte mindenütt tapasztalható terhek közös terhek, az okozója pedig nem egy ember, és nem is egy ország. Így különösen fontos, hogy ne csak az ország határian belül, hanem azon kívül is segítsük egymást. Ez az ünnepség, amely most az összefogás szimbóluma, ezért most külön szól a testvérvárosoknak, és az itt lévő delegációk tagjainak.

A honosítási fogadalmat tevő erdélyi magyarok nevében Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere beszélt, aki elmondta: a székelyek továbbra is az otthonukban, a Székelyföldön akarnak élni és halni, értékeiket átmenteni. Amíg egy nép hitéhez, nyelvéhez és hagyományaihoz ragaszkodik, addig nincs legyőzve. Ebben a hitben tartották meg a Székelyföldet magyarnak – mondta Mezei János.

A honosítást követően átadták Cegléd olimpikonjainak és felkészítőiknek a városi kitüntetéseket. A város díszpolgára lett Lőrincz Tamás, olimpiai ezüstérmes birkózó és Ungvári Miklós, ezüstérmes judós. Edzője, Bíró Tamás Gubody Ferenc-díjban részesült. Cegléd Város Sportjáért Díjat kapott Czigány Dóra, olimpiai negyedik helyezett válogatott női vízilabdázó, Harczi Zsolt, a magyar férfi asztalitenisz válogatott szövetségi kapitánya, és Papp Ferenc, Lőrincz Tamás utánpótlás birkózó edzője. Szintén a város díszpolgára lett a város kulturális életében évtizedeken keresztül betöltött szerepéért Baldavári László.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: Önkormányzati Sajtószolgálat)