Kedden a Művészetek Palotájában rendezett gálán vehetett át Fair Play-cselekedet Trófeát dr. Tóth László, a Magyar Judószövetség elnöke, aki a tavalyi párizsi világbajnokság idején – amikor két versenyzőnk judogiját is kicseréltették a bírók – elhárította az összeesküvés elméleteket, és a történtek kivizsgálása mellett tört pálcát. A történtek akkoriban nagy vihart kavartak mind a hazai médiában, mind a sportágon belül.

 


– Jól gondoljuk, hogy erről a Fair play-díjról szívesen lemondott volna?
– Abszolút így van. A kényszer szülte a történteket, amiből ez a díj kerekedett – válaszolta dr. Tóth László a Judoinfo kérdésére. – Úgy gondolom, hogy egy sportvezetőnek mindenképpen hűvös fejjel kell gondolokodnia, ez sokszor nagyon nehéz feladat, olykor engem is elragad a hév, s olyat gondolok, esetleg ki is mondok, amit később megbánok. Ebben az esetben nagyon fontos momentuma volt a világbajnoki szereplésünknek, hogy időben helyre tudtam tenni ezt a fajta eluralkodó pánikszemléletet, sajnos élnem kellett ezzel a lehetőséggel, ahogy hideg fejjel végiggondoltam a dolgokat, úgy éreztem, nincs más választásom. Amikor néhány napja megtudtam, hogy ezért kapnék Fair play-díjat, az volt az első gondolatom, hogy nem veszem át, mert igazából a mai helyzetben egy kicsit nehéz megmagyarázni, hogy miért becsületes az ember, miért kérdőjelez meg olyan dolgokat, amiket a többiek váltig állítanak. De úgy gondoltam ez a díj az egész sportágunk számára egyfajta elismerés, megbecsülés. A judo arra tanít meg, hogy ha kell, emelt fővel veszítsünk, és én ezt szeretném továbbplántálni a saját versenyzőinkben is. Igenis el kell fogadnunk, ha valaki jobb nálunk, vagy hogyha kikapunk, mindent meg kell tenni, hogy ez ne történjen meg, de ha megtörténik, akkor mindenekelőtt magunkba kell néznünk, mert elképzelhető, hogy mi hibáztunk, mi nem tettünk meg mindent azért, hogy győzni tudjunk.

– A történtek után a jövőben minden versenyző felszerelését külön ellenőrizni fogják a világversenyek előtt?
– Úgy gondolom, ez a pofon megfelelő figyelmeztetés volt mindannyiunk számára, hogy valóban nem szabad olyan lehetőségeket kihasználnunk, amelyek adódnak, de utólag visszaüthetnek. Az a vizsgálat, amelyet a világbajnokság után elrendeltem ennek az ügynek a tisztázására, megfelelő eredményt hozott az egyik oldalról, a másik oldalról elrettentő következményeket helyezett kilátásba a későbbiekre nézve. Nem hiszem, hogy szükség lenne arra, hogy személyenként átvizsgáljuk a versenyzőket, hogy ki van-e keményítve, vagy éppen be van-e varrva a ruhájuk, maximálisan megbízom az edzőinkben és a versenyzőinkben.

– Az olimpián milyen felszerelésben szerepelnek a judósok?
– Igen aktuális ez a kérdés, olyannyira, hogy éppen hétfőn állapodtam meg az Adidas európai vezérképviselőjével, tőlük fogjuk beszerezni a magyar judóválogatott olimpiai felszerelését. Ez több okból is örömteli, egyrészt az Adidas lesz a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos sportruházata az olimpia idején, a másik oldalról az elmúlt két évben nagyon szépen szponzorált bennünket az Adidas magyarországi képviselete. Így el tudunk kerülni minden későbbi félreértést, ami ebben a ruhamizériában is szerepet játszott, mert az általunk végzett felmérés alapján az edzők és versenyzők nagy többsége az Adidasra voksolt. A másik szponzorunk, aki az utánpótlásunkat támogatja, és korábban igen komoly adományokat kaptunk tőle, a Green Hill ugyancsak nagyszerű ruhákkal jön ki az olimpiára, de tegnap döntés született az Adidas mellett. Még a héten le kell adnunk a méreteket, és rövid határidőn belül el kell készülniük az olimpiai judóruháknak.

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland

Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)