Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke Fair Play-díjat vehetett át kedden, a Művészetek Palotájában rendezett gálán. Belicza János utánpótlás labdarúgóedző és Újvári Bence labdarúgó, valamint a Berekalli Éva, Egedy Nóra, Fórizs Réka, Groholy Diána, Lakner Zita, Lukács Eszter, Marjai Flóra összetételű női rafting-válogatott és a Tihanyi Yacht Club Nemecsek Dragonjának csapata diplomát kapott Fair play-cselekedet kategóriában.



Dr. Tóth László és Kamuti Jenő, a MOB Fair Play Bizottságának elnöke


Dr. Tóth László azért részesült elismerésben, mert a tavalyi párizsi világbajnokságon, amikor a magyar versenyzők ruháit szabálytalannak ítélték, azt mondta, szó sincs arról, hogy a bírák a magyarokra utaznának, s amennyiben a ruhák nem felelnek meg a nemzetközi előírásoknak, meg kell tenni a szükséges lépéseket.

A rafting-válogatott a diplomát azzal érdemelte ki, hogy tavaly megmentette az életét a rivális argentin csapat vízbe esett tagjának.

Kemény Ferenc, a Magyar Vízilabda Szövetség utánpótlás-igazgatója és – posztumusz – a tavaly októberben elhunyt Schulek Ágoston, a Magyar Atlétikai Szövetség korábbi elnöke, az Európai Atlétikai Szövetség volt alelnöke kapott kedden Fair play-díjat Életmű kategóriában a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Fair Play Bizottságának díjátadó ünnepségén.

Utóbbi díját felesége, illetve fia és lánya vette át Kamuti Jenőtől, a MOB Fair Play Bizottságának elnökétől a Művészetek Palotájában rendezett gálán.

Ugyancsak Életmű kategóriában diplomát vehetett át Szondy István olimpiai és világbajnok öttusázó, Gadányi Károly, a Vas-megyei Labdarúgó Szövetség elnöke, a 90 esztendős Rudas Ferenc, a Ferencváros korábbi 23-szoros válogatott futballistája, Erdélyi Béla, a Spartacus Vitorlás Egylet vezetőedzője, valamint Szendrei Istvánné gyógytestnevelő.

„Manapság nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos az életben is a fair play – mondta az eseményen Kamuti Jenő, aki a Nemzetközi Fair Play Bizottságnak is az elnöke. – Mi magyarok mindig is fontosnak tartottuk a tisztességes versenyzést, úgy gondolom, a mostani díjazottak példaképül állíthatóak a magyar és a nemzetközi sportélet szereplői számára.”



 

A Fair play népszerűsítéséért díjat kapott Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, s ugyanebben a kategóriában diplomát adtak át Hencsei Pál olimpiai kutatónak, Kálomista Gábor filmproducernek, valamint Várkonyi Attila újságírónak.

„Sok Fair play-díj van ebben az elismerésben, a veszprémi kézilabdázó fiúk, valamint közülük azok, akik megpróbálták megvédeni Marian Cozmát, illetve Cozma édesapja, aki a gyűlölködés helyett szeretetre biztatott mindenkit ugyanúgy megérdemli ezt a díjat” – mondta Kálomista Gábor, aki a Marian Cozma meggyilkolását feldolgozó, Szíven szúrt ország című filmjéért részesült elismerésben.

A bizottság indoklása szerint Kálomista filmjeiben mindig nagy hangsúlyt kap a tisztesség és a becsület.

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: Magyar Távirati Iroda
Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság,
Doba István)