Noha az elmúlt hétvégén megrendezett közgyűlésen kevéssel kimaradt a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségéből, dr. Tóth László mégsem bánkódik, hiszen a magyar judo egyetlen olimpiai bajnoka, dr. Kovács Antal a szűk vezetés tagja lett.



Nincs is ideje ezzel foglalkozni a Magyar Judószövetség elnökének, aki eseménydús hónapok előtt áll. Londonból érmeket, köztük akár aranyat is remél, míg a nyári játékokat követően valamennyi fontos európai eseménynek hazánk ad majd otthont.

– Noha ön nem került be a megújított MOB elnökségébe, azért a judo nem maradt képviselő nélkül. Ezt akár úgy is felfoghatjuk, hogy az egyik szeme sír, a másik meg nevet?
– Őszintén mondom, mindkét szemem nevet, nagyon fontos mérföldkőhöz érkezett sportágunk: eddig még sosem volt judós tagja az elnökségnek, míg most Kovács Antal bekerült ebbe a szűk körű vezetőségbe – válaszolt dr. Tóth László, az MJSZ elnöke.

– Nem titok az, hogy a tíz jelöltből végül hányadik lett?
– Nem. A hatodik, így képletesen szólva éppenhogy lecsúsztam a még pontszerző helyről. De még egyszer mondom, semmi gond, van elég munkám, és szívből örülök Anti sikerének.

– Aki ugye a sportág egyetlen olimpiai bajnoka. Vajon nyáron lesz majd társa?
– Az eddigi legerősebb és legnagyobb létszámú csapattal képviselhetjük magunkat Londonban azóta, hogy létezik a kvalifikációs rendszer. Hat kvótánk már biztos, kettőnél egyelőre rezeg a léc, de akár még ennél is több versenyzőnk léphet majd tatamira. Pekinggel ellentétben jóval érettebb mind az edzői, mind pedig a versenyzői gárda, így négy-öt éremesélyes judósunk biztos indul az olimpián, és ebben az aranyérem megszerzésének esélye is bőven benne van. Ráadásul most Európában lesz a verseny, ami kedvező lehet a számunkra is.

– A jó szereplés alapja a jó felkészülés, melyet ebben a nehéz gazdasági helyzetben nem könnyű finanszírozni...
– A válogatott minden kvótára esélyes tagja, sőt néhány olyan fiatal is, aki majd 2016-ban okozhat örömet a magyar szurkolóknak, minden lehetséges segítséget megkapott, és ebben természetesen a versenyeztetésen, utaztatásokon, táboroztatásokon keresztül ugyanúgy beletartozik minden, mint például a teljes körű egészségügyi felügyelet, illetve a táplálkozásban nyújtható valamennyi lehetőség. Kijelentem, hogy az a magyar judós, aki kijut Londonba, semmiben sem szenvedett hiányt a felkészülése alatt.

– Ezek szerint tele a kassza, és az esetleges jó olimpiai szereplést követően jöhet a kasza. Félretéve a viccet, arra is jut, hogy a kimagasló eredményt elért sportolóikat kellő mértékben elismerjék?
– A saját eszközeink alapján mindenképpen, ám például a grúzok szintjét biztosan nem tudjuk elérni. Ott egy olimpiai arany másfél millió dollárt ér majd. Mi az egyéni szponzorokkal közösen kidolgozva fogjuk a legjobbjainkat jutalmazni.

– Éppen egy éve robbant ki a magyar dzsúdót alapjaiban megrengető Ungvári-ügy, azaz Attila dopping-ügye. Azóta semmi sem derült ki, legfeljebb annyi, hogy Ungvári Attilát eltiltották, míg a mérgezés gyanújába keveredő Taraba Sándor abbahagyta a sportot, holott a két tehetséges fiatalember bűnösségére még a rendőrségi vizsgálat sem talált bizonyítékot.
– Nagyon fájó volt a sportág számára ez az ügy, hisz először, és remélhetőleg utoljára keveredett doppingügybe magyar judós. Mindenkit megviseltek a történtek, de bízom abban, hogy az olimpiáig teljesen talpra állunk a sokkhatásból. Ez az eset örök tanulságul kell, hogy szolgáljon mindenkinek. Meggyőződésem, hogy kettőjük közül Ungvári Attila visszatér a büntetése lejártát követően, ám azt már megjósolni sem merem, vissza tud-e kapaszkodni oda, ahova már egyszer eljutott.

– Evezzünk át kellemesebb vizekre. Ha jók az információim, akkor az olimpiát követően szinte minden lényeges európai judós eseménynek Magyarország adhat otthont 2013 tavaszának végéig...
– Ez így van, illetve remélem, hogy így lesz. Ugyanis a jól sikerült Hungária-kupa után az Európai Judószövetség vezetése megkérdezte tőlem, hogy elvállalnánk-e az első pénzes, kihívásos gála, az úgynevezett Judo Hero Challenge megrendezését. Maga a gála visszatérne hozzánk, hiszen tíz évvel ezelőtt éppen Kovács Antal csapott össze két vetélytársával Győrben egy ilyen rendezvényen, ahol a győztes öt, a második három, míg a harmadik kétezer eurót kapott. Most ezt eleveníti fel az EJU, amely a tervek szerint nyolc-tíz ilyen gálát rendezne évente minimum ötvenezer euró összdíjazással. Az első ilyen tornára kerülhetne sor nálunk, mégpedig a novemberben rendezendő EJU tisztújító kongresszuson, amelynek Budapest ad otthont. Az elképzelések szerint a gálát rendező ország adhatná meg a súlycsoportot, delegálhatná a legjobbját és egy-két fiatalját, míg a nemzetközi élmezőnyből érkeznének a többiek. És akkor a tavaszi Európa-bajnokságról még nem is tettünk említést. Őszintén remélem, hogy egy sikeres olimpiai szereplést követően nagyszerű kontinensviadalt rendezünk, ahol egyrészt Ungvári Miklósnak megadatik, hogy hazai közönség előtt nyerje meg negyedik Eb-aranyát, másrészt egy kimagasló szerepléssel végre tényleg nagykorúvá válhat Magyarországon a sportág.

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: Népszava,
B. Molnár László írása
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)