Judósaink éppen húsz esztendeje, Barcelonában nyertek érmet olimpián, de akkor egyszerre négyet is: Kovács Antal a dobogó legfelső, Hajtós Bertalan és Csák József a második, Csősz Imre pedig a harmadik fokán kötött ki. Hajtós szerint éppen itt az ideje, hogy a hosszú böjtnek vége legyen, és szerinte Londonban újra lesz érmesünk. Dr. Tóth László, a Magyar Judószövetség elnöke pedig azt sem tartja kizártnak, hogy sikerül megismételni az 1992-es eredményeket.

A válogatott kedd délutáni sajtónyilvános edzésére Kovács Antal és Hajtós Bertalan egyaránt judogiba öltözött, mi több, Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke is. A sportág első számú hazai irányítója elégedett lehet versenyzőink szereplésével az olimpiai kvalifikációs sorozatban, és a merész londoni célok is megvalósulhatnak.



Hajtós Bertalan (balról) és Tóth László is küzdött egyet a keretedzésen


„Jelenleg nyolc versenyzőnk áll olimpiai kvótát érő helyen, a lányoknál Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig, Mészáros Anett, Joó Abigél, a fiúknál Ungvári Miklós, Csoknyai László, Farkas Bálint és Bor Barna. Hat kvótánk a legrosszabb esetben is lesz, és azt már most kijelenthetjük, hogy az utóbbi olimpiák legerősebb magyar csapata lép tatamira Londonban. Reményeik szerint több érmet is szerzünk, ezek a terveink, az álmaink, azért dolgozunk, hogy ezek valóra váljanak. Az esély megvan rá, mi több, megkockáztatom, hogy ebben a csapatban benne van az az eredmény is, amit annak idején Barcelonában elértünk” – fogalmazott Tóth László, s megkérdeztük Hajtós Bertalant is, ő milyen magyar szereplésre számít Londonban.

– Barcelona már régen volt, azóta olimpián nem szereztünk érmet, így egy-két medál most már igazán ráférne a magyar judóra. S úgy gondolom, nem is jövünk haza dobogós helyezés nélkül Londonból. Neveket nem mondanék, de a lányoknak szerintem jobbak az esélyeik, már csak azért is, mert a fiúknál minden súlycsoportban nagyon sűrű a mezőny. Szóval náluk még nehezebb jósolni. Függ attól, hogyan sikerül a versenyzőink közvetlen olimpiai felkészülése, milyen formában lesznek, és rengeteg múlik a sorsoláson is. De összességében a csapatunk erős, és ebből a társaságból akár ketten-hárman is odaérhetnek a dobogóra – fogalmazott Hajtós Bertalan, akit a jelenlegi edzői munkájáról is kérdeztünk.

– Milyen korosztállyal foglalkozik?
– A legkisebb öt-, a legnagyobb tizenkilenc éves a Rákosvidéke Hajtós Diáksport Egyesületben, ahova egyébként százharminc gyerek jár judózni. Nem panaszkodhatom, nagy az érdeklődés, tulajdonképpen toborzót sem kell tartanom. Elég, ha kiteszek néhány plakátot az iskolákba, és jönnek a gyerekek. Szájhagyomány útján is terjed a jó hírünk. S egyre jobbak az eredményeink, már a felnőttek között is jegyeznek bennünket. Az egyik juniorkorú versenyzőm, Tanczer Dénes idén megnyerte az év eleji felnőtt rangsorversenyt, a múlt hét végén pedig a Magyar Köztársaság-kupán is első lett a 60 kilogrammos súlycsoportban.

– Egy kis klub versenyzői, mert az RHDSE mégiscsak az, eljutnak külföldi megméretésekre is?
– A diák korosztályban nem érdemes külföldre menni, mert a magyar mezőnynél nem nagyon van erősebb. De ez csak a diák korosztályig igaz, utána sajnos már változik a helyzet.

– Olykor a tehetséges gyerekeket is nehéz a sportágban tartani?
– A tizenöt-tizenhat éves kor vízválasztó számukra, amikor átkerülnek gimnáziumba. Itt már jóval többet kell tanulniuk, magasak a követelmények, és sokan vannak, akik ezt már nem tudják összeegyeztetni a judóval. S a szülők nagy része is úgy gondolja, hogy a tanulásra kell a nagyobb hangsúlyt fektetni. De azért akadnak, akik felnőnek a kezeim alatt, és bízom benne hogy közülük jó néhányan a nemzetközi versenyekben is érdekeltek lesznek.
 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: Magyar Nemzet,

Fábik Tibor írása
Fotó: NUPI,
Vasvári Ferenc)