Nyolc judósunk vett részt a hétvégi Világkupa-viadalokon, a férfiak Tbilisziben, a nők pedig Szófiában harcoltak az olimpiai kvalifikációs pontokért. A mieink közül Farkas Bálint az ötödik, Karakas Hedvig pedig a hetedik helyen végzett, ám London szempontjából ez az eredmény egyiküknek sem jó.


A férfiak a hagyományoknak megfelelően Grúzia fővárosában, Tbilisziben kezdik minden évben a Világkupa-sorozatot, így volt ez az idén is. Az olimpiai kvalifikációs sorozat élesedését jelzi, hogy negyvenegy ország kétszázhúsz judósa indult harcba az érmekért, köztük volt öt magyar is.
 


Farkas Bálint (fehérben) a szófiai bronzmeccsen
 

A legmesszebbre Farkas Bálint jutott, aki egyetlen győzelemre volt attól, hogy közelebb lépjen álmához, az ötkarikás részvételhez: az izraeli Sasson és a brit Austin legyőzése után a Honvéd-Kipex 100 kilósa kikapott az ukránok világbajnoki ötödik helyezettjétől, Artyom Blosenkótól. A vigaszágon sikerült javítani, az örmény Arakeljan ellen leszorításért járó ipponnal nyert a magyar judós, ám a bronzmeccsen a hazai pálya előnyét élvező grúz Koblianidze ellen már nem sikerült az újabb bravúr. Farkas Bálint az ötödik helyen végzett, de ez a hiányzó győzelem kellett volna ahhoz, hogy kvalifikációs pontjain javítani tudjon. Így továbbra is karnyújtásnyi távolságra van az áhított indulási jogtól, reményeink szerint sikerrel jár az áprilisi Európa-bajnokságig tartó időszakban.

Nagyon kellett volna a 81 kilogrammos Csoknyai László számára is néhány pont, az Atomerőmű SE versenyzője ugyanis még éppen kvalifikációs érő helyen áll a világranglistán, de ezt a pozíciót meg is kell védenie kihívóival szemben. Sajnos Grúziában nem sikerült, azeri ellenfelétől aranypontos meccsen kikapott, s ezzel a második fordulóban búcsúzott.

Egy körrel jutott messzebbre a kétszeres U23-as Eb-ezüstérmes Krizsán Szabolcs, aki egy kínai judóst vert ipponnal az első meccsén, majd jukóval vezetett az Eb-ezüstérmes fehérorosz Sztasenka ellen, ám az utolsó fél percben az ellenfele fordítani tudott.

Ennél is kevesebb idő jutott Tbilisziben a két 66 kilós magyarnak: az U23-as Európa-bajnok Zámbori Bence a grúz Jakobasvilitől, a junior-világbajnoki ezüstérmes Gorjánácz Zsolt pedig a holland de Jongtól kapott ki, így mindketten helyezetlenül zártak.

A tbiliszi férfi Világkupa eredményei: KLIKK IDE!
 


Mindkét Világkupán volt magyar bíró, Tbilisziben Eleki Zoltán,
Szófiában Gosztonyi Balázs (képünkön) képviselte hazánkat
 

A nők Szófiában versenyeztek, a bolgár fővárosban negyvenhárom ország százkilencvenhárom judósa lépett tatamira, köztük három magyar induló. Az 57 kilogrammosoknál a vb- és Eb-bronzérmes Karakas Hedvig két magabiztos győzelemmel kezdett, az örmény Sztankevics és az amerikai Palmer ellen is ipponnal nyert, ám ezt köveően a negyeddöntőben kikapott a német Wachtertől, majd a vigaszágon az orosz Zablugyinától is. Azt tudtuk előre, hogy az UTE judósa legfeljebb egy ezüstéremmel tud javítani kvalifikációs pontjain, így a négy közé jutásért elszenvedett vereség után aligha maradt elegendő motívációja. Kovács Gábor tanítványa a kvalifikációs rangsorban jelenleg a tizenegyedik helyen áll, vagyis olimpiai indulónak számít, ám a következő hónapokban neki is meg kell védenie helyét az olimpiai indulók között.
 


Karakas Hedvig (fehérben) remekül kezdett Szófiában


Nem jártak szerencsével a KSI SE szófiai indulói: a junior-világbajnoki bronzérmes Maros Barbara (52 kg) a luxemburgi Müllertől elszenvedett vereséggel búcsúzott, míg a felnőtt vb-bronzérmes Baczkó Bernadett (63) a koreai Dzsung bravúros legyőzése után kikapott a remek napot kifogó, s egészen az aranyig menetelő német Trajdostól, s így helyezetlenül zárt.

A szófiai női Világkupa eredményei: KLIKK IDE!

Az olimpiai kvalifikációs sorozat már az előttünk álló hétvégén folytatódik: szombaton és vasárnap a legrangosabb európai tornán, Párizsban rendeznek majd Grand Slam-viadalt.
 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Fotó: EJU, Kosztadin Andonov,
Tamuna Kulumbegasvili)