Csütörtök délután a Nemzetközi Judo Szövetség és a Magyar Judo Szövetség szervezőcsapata megtartotta a pénteken rajtoló Grand Slam Hungary sorsolását.




Marius Vizer IJF-elnök köszöntője a sorsoláson


Sok minden megváltozott a nagyvilágban, és megváltozott a judosportban is. A World Judo Tour versenyeinek mindig egyfajta „társadalmi eseménye” volt a rajtot megelőző napon tartott sorsolás, ezúttal azonban ünneplőbe öltözött emberek összejövetele helyett a huszonegyedik század vívmányainak segítségével, online formában tartották meg.

A koronavírus-járvány miatt nagy szigorral alkalmazzák az új szabályokat minden területen, emiatt lett „zártkörű” a sorsolás is. Néhány kérdésre már ez a délután választ adott: többek között arra, hogy a benevezett judósok közül ki tudott végül el is jutni Budapestre, a járvány miatti kaotikus utazási viszonyok közepette. Akinek a neve felkerült a sorsolási táblára, az azt jelentette, hogy a versenyző megérkezett Magyarországra, és negatív PCR-teszttel be is került a viadal „buborékjába”.

Nos, a pandémiás körülmények ellenére hatalmas létszámot hoz a Grand Slam Hungary: hatvanegy ország 409 judósa került fel a sorsolási táblára. A magyarországi rekord – egyben az IJF World Judo Tour történetének akkori GP-rekordja – nyolcvanhat ország 573 indulója volt, de még a boldog „békeidőkben”, 2018-ben.


A magyar GP-létszámok:

2014: 53 ország/405 induló
2015: 55/254
2016: 67/411
2018: 86/573
2019: 82/543
2020: 61/409 (Grand Slam)


A nemzetközi mezőnyben igazi nagyágyúkat üdvözölhetünk: tatamira lép négy olimpiai bajnok – az argentin Paula Paretom a szlovén Tina Trstenjak, a grúz Lasa Savdatuasvili és az orosz Haszan Halmurzajev –, és tizenkét világbajnoki aranyérmes – Paula Pareto, a grúz Avtandil Csrikisvili, Tina Trstenjak, a mongol színekben induló Szaed Molla, a szerb Nemanja Majdov, a kétszeres világbajnok, s immár új súlycsoportban próbálkozó ukrán Darja Bilodid, a spanyol Nikoloz Sherazadishvili, a holland Noel van’t End, a francia Marie Eve Gahie, honfitársa, Audrey Tcheumeo, valamint a portugál Jorge Fonseca.


A teljes sorsolást itt böngészheti: KLIKK IDE!




Marius Vizer IJF elnök és Dr. Tóth László MJSZ elnök a sorsoláson


Ami a mieink sorsolását illeti, valójában egyelőre mindenki „sötétben tapogatózik”, lassan nyolc hónapja nem rendeztek nagy nemzetközi versenyeket, edzőtáborokat, egymás felkészültségéről nem rendelkeznek információval a judokák, mi több, a saját állapotukat sem tudják pontosan megítélni, hiszen igen régóta nem volt mihez mérni...

„Nagy általánosságban azt mondhatom, hogy a mezőny igen sűrű, a sorsolás pedig az egész magyar csapatra nézve nehéz. Pontosan nem tudjuk, hogy milyen állapotban vannak az ellenfelek, így még azokban a meccsekben sem lehetünk biztosak, amelyeket korábban megnyerhetőnek ítéltünk. A versenyzők között mindenesetre jó a hangulat, egészségileg, sérüléseket tekintve rendben vannak a válogatottak, néhányan még a súlybeállításra fókuszálnak, délután pedig átmozgató edzést tartunk” – mondta Pánczél Gábor, a férfiak szövetségi kapitánya.

A magyar csapatban végül harminchárom sportoló kapott helyet, péntektől nekik szurkolhatunk.


A magyar Grand Slam-csapat

FÉRFIAK
60 kg:
 Szabó Csaba (Budaörsi SC), Feczkó Csanád (Rákosvidéke Hajtós DSE), Andrási Márton (Mogyi-Bajai JC), Naji Dávid (Kaposvári JK)
66 kg: Pongrácz Bence (UTE), Szeredás Botond (Nippon Sport JC)
73 kg: Ócsai Sándor (Ceglédi VSE), Tóth Botond (Szegedi JSE), Détári Dániel (Ceglédi VSE), Boros Bence (Kaposvári JK)
81 kg: Ungvári Attila (Ceglédi VSE), Tóth Benedek (Rákosvidéke Hajtós DSE), Rajkai Róbert (MTK Budapest), Nerpel Gergely (Rákosvidéke Hajtós DSE)
90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Sáfrány Péter (Miskolci VSC), Iklódi Máté (Ceglédi VSE)
100 kg: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Ohát Zalán (Budaörsi SC), Vég Zsombor (Ceglédi VSE), Kordély Péter (Kaposvári JK)
+100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE)
NŐK
48 kg:
 Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya), Mamira Luca (Toto Sport)
52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE), Knetig Emőke (Mogyi-Bajai JC), Kriza Anna (Miskolci VSC)
57 kg: Karakas Hedvig (BHSE)
63 kg: Özbas Szofi (Békés Megyei Kano JSE), Katzenmajer Kira (Mogyi-Bajai JC), Varga Brigitta (KSI SE)
70 kg: Gercsák Szabina (DVTK)
+78 kg: Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Fotó: IJF)