A Honvédelmi Sportszövetség egyik alapító sportága, a judo olyan képességeket fejleszt, amely más sportpályákon, a csapatsportágakban is jól hasznosítható. De nem csak ezért érdemes kipróbálni, hanem például azért is, mert több mint százéves pedagógiai és testnevelési módszer mentén működik. Ez egyfajta garancia, hogy a tatamin és az edzőcsarnokokban nem feleslegesen töltjük az időnket.




Udvariasság
Bátorság
Sportszerűség
Becsületesség
Szerénység
Tisztelet
Önkontroll
Barátság
Higiénia


A fenti tételek jelentik a Budai Judo Akadémia judokódexét. Az edzőcsarnok falán lóg ez a lista, a fiatalok ezek mentén végzik az edzéseket és élik mindennapjaikat. A központ egyik edzője, Piriti Tamás – akinek életét ötéves kora óta határozza meg a judo – szerint nemcsak azoknak érdemes elkezdeni és kipróbálni a sportágat, akik mindenképpen le akarnak ragadni egy helyen. Hosszabb távon is kihasználhatjuk a judo előnyeit.

„Saját tapasztalataim alapján is mondhatom, négy-ötéves kortól már érdemes elkezdeni a judót. Az elején ugyanis nem más a cél, minthogy fejlesszük a gyerekek mozgáskészségét. Fontos a kúszás, a mászás, a gurulás, a tengelyek közötti mozgás biztonsága, de leginkább az esések koordinálása. Meg kell tanulni esni, hiszen, ha az esésbiztonság nem alakul ki, nem kezdődhet el a dobások gyakorlása.

Ahogy telik az idő, fizikailag egyre erősebbé válnak a gyerekek, ezzel párhuzamosan zajlik a mentális felkészítés is. Mindenkinek tudnám ajánlani a judót, mert egy nagyon jó alapozó sportág. Sok olyan szituáció van a csapatsportágakban, labdajátékokban, ahol fontos a koordináció, a megfelelő mozgáskészség. Egyre erőteljesebb a test-test elleni párharc a fociban vagy a jégkorongban például, a judo megtanít és felkészít bizonyos kontaktusokra, helyzetekre, amiket az élet más területén is lehet használni” – fogalmaz a szakember.

„A judo megtanít az önuralomra, az önfegyelemre. Nekem például soha semmilyen testi konfliktusom sem volt, és tudom, hogy ez a judónak is köszönhető. Nagyon fontos a tisztelet is, mindig meghajolunk az edzéseken, az udvariasság alapkövetelmény, és senkinek sem esik nehezére ezeket betartani. Hiába egyéni sportág a judo, egy nagyszerű közösségi sportról van szó, hiszen társak nélkül nincs mérkőzés, nincs edzés és gyakorlás. Már csak azért is ajánlom mindenkinek” – tette hozzá Piriti Tamás.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Honvédelmi Sportszövetség)