Igen tetszetős sikert ért el a zágrábi Európa-kupán a magyar ifjúsági judoválogatott, hiszen a harminchét ország által delegált 793 fős mezőnyben három aranyérmet, ugyanannyi ezüstöt, két bronzérmet, négy ötödik és öt hetedik helyezést szerzett. Ezt azt jelenti, hogy a negyvenkilenc magyar judós közül tizenhétnek sikerült pontot szereznie.




Sipőcz Richárd (balról a második) sérülése után visszatérve
aranyérmet ünnepelhetett Zágrábban


A teljes magyar ifjúsági válogatott részt vett a zágrábi Európa-kupán, amely a második nemzetközi megméretés volt idén a korosztályban. Hatalmas mezőny gyűlt össze horvát fővárosban: harminchét ország 793 versenyzője vett részt a bajnokságon. A legnépesebb súlycsoport a fiú 73 kilogramm volt: kilencvenen indultak.

A magyar csapat az éremtáblázat első helyén végzett három aranyéremmel, ugyanannyi ezüsttel és két bronzzal. Szerzett négy ötödik és öt hetedik helyezést is. Ezt azt jelenti, hogy negyvenkilenc magyar cselgáncsozó közül tizenhétnek sikerült pontot szereznie.

Bíró Norbert, az ifjúsági fiúk szakágvezetője így értékelte a versenyen látottakat: „Óriási mezőny gyűlt össze, éppen ezért tartjuk hatalmas sikernek az eredményt. Komoly terheléssel néztek szembe a fiatalok, hiszen a dobogós helyezéshez általában hat-hét párharcot kellett megnyerniük. Az ilyen versenyeken elég egy apró hiba, és máris lemarad a dobogóról a versenyző. Mindenki dicséretet érdemel, aki érmet szerzett.”




Farkas Bence (balról) ezüst-, Gombás Bálint (balról a második) aranyéremmel zárt


A szakember arra is kitért, hogy a legnagyobb meglepetést az 50 kilogrammos Farkas Bence okozta, aki elsőévesként állt fel a dobogó második fokára.

„Fantasztikusan küzdött Bence, aki a legnagyobb meglepetés volt számunkra. Habár a második helyen végzett, dupla az örömünk, hiszen magyar döntő volt az ötven kilósok között, ahol ötvenöt indulót számoltak. Farkas Bencét a győri Gombás Bálint győzte le, aki immár második érmét nyeri Európa-kupán. Ez a talán a legerősebb súlycsoportunk. Zágrábban Andrási Márton is ötödik helyen végzett, szóval mindhárom kerettagunk pontot szerzett.”




A lányok közül most Özbas Szofi (balról) remekelt


A lányoknak nem sikerült ennyire jól a horvátországi bajnokság, hiszen mindössze az 57 kilós Özbas Szofi állhatott dobogóra, annak is a második fokára. Rajta kívül két ötödik és három hetedik helyezést értek el a leányok.

„A sorsolás alapján gondoltuk, hogy nehéz dolguk lesz a lányoknak – vélekedik Bíró Norbert. – Hozzá kell tenni, hogy két bronzérem is csupán hajszálon múlott. Sok éven keresztül a szebbik nem hozta az eredményeket az ifjúsági korosztályban. Úgy tűnik, hogy ez most kicsit gyengébb generáció, de emiatt nem kell megijedni, katasztrófa nem történt. Természetesen ez változni fog, akár már idén. Tavaly például Varga Brigittának nem sikerült jól az első három nemzetközi megméretése, aztán világbajnoki cím lett a vége… Szó, mi szó, korai lenne leírni őket.”

A mester szerint jó helyzetben vannak, és akár komoly eredményekre is lehet számítani a nyári világversenyeken, hiszen négy súlycsoportban is éremesélyesnek számítanak a fiatalok.


A részletes eredmények: KLIKK IDE!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Utanpotlassport.hu
Krasznai Bence írása
Fotó: EJU, Tino Maric)