A Magyar Judo Szövetség Bíró Bizottsága, valamint a sportszakmai vezetők ajánlása alapján az MJSZ elnöksége úgy döntött, hogy 2017-ben Császár Gergelyt választja az Év bírójának.




Dr. Eleki Zoltán, a Bíró Bizottság vezetője, Császár Gergely, az Év bírója
és Nagy András, a Magyar Judo Szövetség sportigazgatója


Az Év bírója kitüntetést évek óta megszavazza az MJSZ vezetősége, a döntésben a – magas színvonalú, megbízható, egyenletes – bírói szőnyegmunka mellett az év közbeni egyéb bírói feladatokat, a társadalmi munkát is értékelik. Császár Gergely egyhangú szavazással érdemelte ki az elismerést, szőnyegbírói, valamit bírói koordinátorként végzett munkájáért.

(Az MJSZ csak a hazai minősítésű bírókat méri ezzel a mércével, hiszen a nemzetközi bíróinkat versenyről versenyre pontozza az Nemzetközi Judo Szövetség és/vagy az Európai Judo Szövetség vezetősége, és világranglistáról kvalifikálják magukat a meghívásos versenyekre, illetve kapnak éves elismerést a nemzetközi éves díjkiosztókon.)

„Megtisztelő, hogy nekem ítélték az Év bírója címet! Jól bíráskodni nem könnyű, hibázni annál inkább – fogalmazott Császár Gergely. – Vallom, hogy nincs jó bíró karcolások, hegek nélkül: ezek azok a jelek, amiket a hibák hagynak az emberen. Több edzővel vannak kisebb-nagyobb közös sztorijaink, de arra nagyon kell vigyázni, hogy tanuljon belőlük az ember, folyton tanuljon, ne fordulhassanak elő újra. Minden eddigi mentoromnak, Szigetvári Antalnak, Ginder Jánosnak, Csorba Miklósnak, és a Bíró Bizottság vezetőinek köszönöm a támogatást!”




Császár Gergely nyolcéves kora óta judózik, nagyapja, Mészáros Miklós indíttatására, aki ifjúságvédelmi feladatokat is ellátó rendőrtisztként az 1960-as években megalapította Siklóson a judót. A középiskolai évek alatt a Pécsi VSK-nál is edzett, de végig a Siklós SE színeiben.

„Imádom a judót, rengeteget köszönhetek neki, bár nem voltak kiemelkedő eredményeim. Versenyen valahogy nem érett be a szorgalmas edzésmunka gyümölcse. Felnőtt másodosztályú országos bajnokságon voltam érmes, illetve diákként és egyetemistaként születtek kisebb hazai eredményeim. Kisvárosi klubból, edzőpartner hiányában nehéz odaérni – meséli Gergely.

Akit viszont mindig is vonzott az oktatói-edzői és a bírói pálya is. Császáréknál is vírus a bíráskodás, amíg Gergely a tatamin áll, felesége titkárként végzi feladatait, de már a nagyfiúnak, Dávidnak is van bírói vizsgája.

Császár Gergely „civilként” is komoly ember, a Pécsi Tudományegyetemen diplomázott humánerőforrás menedzser szakon, valamint középfokú iparjogvédelmi szakértői, számítástechnikai szoftverüzemeltetői és gazdasági képesítéseket szerzett. Jelenleg a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Enterprise Europe Network dél-dunántúli irodavezetője.

Gratulálunk eddigi teljesítményeihez és további kitartó, szorgalmas és eredményes munkát kívánunk neki a magyar judóban is!


Kapcsolódó cikkek:
Vészi Klára és Géra Nándor az Év veterán judósa
Hangyási László lett az év edzője

A KSI SE az év csapata, 124 klub a rangsorban
Csoknyai László 2017 legjobb magyar judósa!
Joó Abigél és Csoknyai László az Év judósa


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: MJSZ BB)