2018. február 05.

Sipőcz Richárd: Nagy dobás előtt

Immár másodszor választották az év utánpótláskorú sportolójának Győr-Moson-Sopron megyében a tizenhat esztendős Sipőcz Richárdot. A Széchenyi Egyetem SE judoszakosztályának versenyzője méltán érdemelte ki az elismerést, hiszen nagyszerű évet tudhat maga mögött. A Mol Új Európa Alapítvány támogatottja a tavalyi győri EYOF-on aranyérmes (és zászlóvivő) volt, az ifjúsági korosztály kontinensviadalán pedig második lett.
Nagyon nehezen indult a tizenhat esztendős Sipőcz Richárdelmúlt éve, hiszen váll- és térdsérüléssel bajlódott hónapokig. Kérdéses volt az is, hogy indulhat-e a nyári világversenyeken, de ő nem ismer lehetetlent.

„A múlt év nagyon nehezen indult, hiszen megállás nélkül sérüléssel bajlódtam – mondta az ifjúsági válogatott nehézsúlyú judósa. – Az sem volt biztos, hogy el tudom érni azt a formát, amely elegendő a világversenyeken való szerepléshez. Szerencsére minden jól alakult, bár az Európa-bajnokságra összesen egy hónap alatt készültem fel. A lehetőségekhez képest jól teljesítettem, hiszen román, német és azeri judóst legyőzve jutottam döntőbe, ahol szoros csatában, de alulmaradtam az orosz David Babajannal szemben. Beláttam, hogy ezúttal meg kell elégednem ezzel.”
A kaunasi kontinensviadalt követte a szülővárosában, Győrben rendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF), ahol a +90 kilogrammban szereplő Sipőcz Richárd nemcsak versenyzőként vett részt. Oroszlánrészt vállalt az ifjúsági olimpiai fesztivál népszerűsítésében is. Sajtótájékoztatókon, kampányfotózásokon és plakátokon is szerepelt. Ráadásul több szempontból is különleges emléke marad az esemény.

„A felkészülési tábor utolsó napjaiban kaptam a telefonhívást: felkértek, hogy legyek a magyar csapat zászlóvivője. Hatalmas meglepetésként ért, elképzelni sem tudtam, hogy ekkora megtiszteltetésben lehet részem. Ez az elismerés új lendületet adott az utolsó, legnehezebb néhány napra. A megnyitó ünnepségen tízezer ember előtt vonulhattam végig kezemben a nemzeti lobogóval. Sosem fogom elfelejteni azokat a perceket, ahogyan azt sem, hogy hazai közönség előtt állhattam fel a dobogó legfelső fokára. Minden tekintetben az év legszebb pillanatait éltem át a városomban.”
A chilei ifjúsági világbajnokság nem hozott ennyi örömöt neki, hiszen első mérkőzésén vereséget szenvedett. Igaz, szoros csatában, azzal a dél-koreai Kim Min Dzsonggal szemben maradt alul, aki utána könnyedén menetelt végig, egészen a dobogó legfelső fokáig. A Széchenyi Egyetem SE judósa pedig nem folytathatta a vigaszágon sem a küzdelmeket, hiszen még a tizenhat között kapott ki.

A kategóriájával amúgy nincs szerencséje a fiatal sportolónak: nem utazhat az októberi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára, mivel a súlycsoportja nincs az ötkarikás programban. De céltudatosságán ez mit sem változtat.

„Bosznia-Hercegovinában rendezik az ifjúsági Európa-bajnokságot. Szeretnék harmadszor is kontinensviadalon dobogóra állni, és most azt mondom, az az érem nem lehet más színű, csakis arany. Keményen dolgozom ezért nap mint nap. Nem tudok, és nem is akarok elképzelni másféle búcsút a korosztálytól.”

A győri sportolónak a Mol Új Európa Alapítvány hozzájárul céljai eléréséhez, hiszen az eszközvásárlási támogatás segítségével új cselgáncsruhára, futócipőre és edzőfelszerelésekre tett szert.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: Utanpotlassport.hu
Krasznai Bence írása
Fotó: EJU, EYOF)
Következik!