Az utánpótlásversenyeket végigtarolta, ifjúsági és junior szinten is Eb-, vb és ifjúsági-olimpiai győztesnek mondhatja magát, és kétszer is győzni tudott az U23-as Európa-bajnokságon, ahol még két évig nyugodtan versenyezhetne. De Gercsák Szabina már a felnőtt versenyekre koncentrál.



„Négyévesen kezdtem el cselgáncsozni, mert a bátyám is judózott. Nagyon szerettem az első perctől kezdve, éreztem, hogy ez a nekem való sportág” - mondta a MOL-csapatnak Gercsák Szabina, aki korát tekintve még mindig utánpótlásversenyző, de már a felnőttek között is vannak komoly eredményei.

„A felnőtt Európa-bajnoki bronzérmet érzem eddig a legnagyobb sikernek, hiszen minden utánpótláseredmény akkor nyer értelmet, amikor a felnőttek között is sikerrel szerepel egy versenyző. Én is kíváncsian vártam, mire megyek majd a felnőtt mezőnyben, hiszen a junioroknál, és előtte az ifiknél is mindig biztos volt, hogy legalább az érem meglesz. Hát, meglett a felnőtteknél is” - mondta nevetve Gercsák Szabina, aki 2016-ban felnőtt Eb-bronzot szerzett.

„Persze, nem könnyű megugrani a felnőtt szintet, de érzem, hogy az utánpótlásban elért eredményeim miatt itt is van respektem. Az biztos, hogy senki nem tart könnyű ellenfélnek, ha mellé sorsolnak a főtáblán.”

Bőven van hova fejlődni
A 2017-es év hozott egy kis visszaesést, ami vélhetően a felnőtt mezőnyre való átállás jegyében történt, és ez nyomot hagyott a miskolci judós önbizalmán is. „Soha nem volt velem mentális gond, de az idei év nem sikerült olyan jól, és ez érződik a versenyzésemen is. Meg kell még szoknom, hogy a világ legjobbjai ellen küzdök, és bőven van még munkám az edzőteremben is” – mondta Gercsák, aki néhány hete egy Grand Prix-bronzzal jelezte, hogy nem halad rosszul.

Eddig számos előnye mellett pont abban volt a legjobb, hogy nagyon pozitív volt minden verseny előtt, elhitte, hogy bárki lesz is az ellenfél, le tudja győzni.

„Most pont itt vannak gondjaim, de természetesen dolgozik mellettem szakember, aki segít a nyomás feldolgozásában, hiszen a felnőttek között már más kávéház versenyezni. A vébén is az volt a gond, hogy túlizgultam a versenyt, és többektől hallottam, hogy hasonló gondjai voltak a hazai rendezésű versenyen.

Ha szakmailag nézzük, a legnagyobb erősségem talán az, hogy többféle technikát is magas szinten tudok alkalmazni, így elég nehéz kiismerni a harcmodoromat. A technikai sokoldalúság attól válik igazán fontos fegyverré, hogy jól tudom kombinálni a technikákat” – mondta Gercsák, aki szerint a legfontosabb, hogy fizikailag fel tudjon nőni a mezőnyhöz. – Egyelőre nincs meg a súlyom, erősödnöm kell, amihez rengeteg munkát kell végeznem az edzőteremben. Nem mondom, hogy a kedvencem, de meg kell csinálni ezt is!”

A jövő közgazdásza
Gercsák Szabina jelenleg a Miskolci Egyetem hallgatója, de már nem sokáig, mert hamarosan már az egri Eszterházy Károly Egyetem diákja lesz. „Miskolcon nem vették annyira figyelembe, hogy sportolok, mint azt előzetesen reméltük, de Egerben már könnyebb lesz, hiszen szinte mindenki élsportoló, a hallgatók egymást is jobban tudják segíteni, összetartóbb a társaság.” Szabinai közgadzaságtant hallgat, kereskedelem és marketing szakon küzd a diplomáért.

A miskolci judós még nem gondolkodik azon, mihez kezd majd a pályafutása végén, de abban biztos, hogy szeretne a judo közelében tevékenykedni. „Most nem gondolom, hogy edző szeretnék lenni, bár jól megértem magam a gyerekekkel. Azt hiszem, sportmenedzsmenttel foglalkoznék szívesen, de még rengeteg időm van ezt átgondolni. És most fontosabb dolgokra koncentrálok.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Molcsapat.hu
Fotó: IJF, Marina Mayorova)