Bár most az idősebbek között indul, szeretne első lenni a közelgő junior világbajnokságon is Sipőcz Richárd. A győri EYOF-on nemrég aranyérmes judós álma, hogy világ- és olimpiai bajnok legyen.



Sipőcz Richárd tavaly robbant be a nemzetközi cselgáncséletbe. Élete első világversenyén, a finnországi Vantaaban rendezett ifjúsági Európa-bajnokságon egyéniben arany-, csapatban ezüstérmet szerzett. A Győri AC kiválósága idén sem panaszkodhat a formájára, bár az augusztusi chilei ifjúsági világbajnokságon nem volt szerencséje – első mérkőzésén rögtön a legnagyobb riválisnak tűnő, későbbi világbajnokkal került szembe – előtte Litvániában az ifjúsági Eb-n ezüstérmes, a győri ifjúsági olimpián pedig aranyérmes lett.

A győriek tizenhat esztendős tehetsége hamarosan újabb világversenyen szerepelhet, ám ezúttal  nem saját korosztályában, hanem  a két hét múlva kezdődő zágrábi junior vb-n lép majd tatamira.

„Azt már korábban eldöntöttük, hogy idén az idősebbek között is kipróbálhatom magamat, így tulajdonképpen nyerek plusz egy évet a juniorok között – kezdte a jelenleg a válogatott kerettel Mátraházán edzőtáborozó judós. – Nyilván nem én leszek súlycsoportomban a végső győzelemre esélyes, ám ahogy mindig, ezúttal is úgy vágok neki a versenynek, hogy megnyerjem azt” – szögezte le Sipőcz Richárd, akit  a győri, de sokan a magyar  judosport legnagyobb tehetségének tartanak.

„Az eredmények úgyis megmutatják az utat, merre tartok. Megpróbálok mindig tudatosan, okosan versenyezni.” Ugyan az említett horvátországi világbajnokság még hátravan, biztos, hogy nem zár rossz évet a fiatal sportoló. „A három  nagyobb verseny közül kettőn döntőben szerepelhettem, egyiket meg is nyertem, s ha azt is figyelembe vesszük, hogy az év elején még sérült voltam, azt gondolom, ez nem rossz eredmény” – tette hozzá Sipőcz Richárd, akinek jövőbeli vágya felnőttként is  nagy világversenyen a dobogón állni.

„Nagyon jól érzem magamat Győrben, szeretek az edzőmmel, Gyimes Nikolett-tel együtt dolgozni. Mindenképp cél a jövő évi ifjúsági Eb-re kijutni, s ahogy említettem, a juniorok között is szeretnék minél több sikert elérni. Ahogy minden sportolónak, nekem is célom a legjobbnak lenni, egyszer felnőttként világbajnokságon, olimpián szerepelni. Fantasztikus lenne, ha valamikor miattam szólna majd a magyar himnusz.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Kisalfold.hu
Szeitz Tibor írása
Fotó: EJU, Carlos Ferreira)