Teddy Rinert Budapesten sem lehetett legyőzni. A franciák legendás judósa a magyar fővárosban rendezett SUZUKI JUDO VILÁGBAJNOKSÁGON kilencedik egyéni világbajnoki aranyérmét nyerte meg.




Több ő, mint egy sportoló, mert Riner már aktív sportpályafutása alatt legendává emelkedett. Vele kapcsolatban hosszú évek óta az az egyetlen kérdés: lesz-e valaki, aki képes arra, hogy 2010 után nagy világversenyen újra legyőzze őt?

BUDAPEST: JÖNNEK A FIATALOK, DE MINDIG RINER NYER

„Nagyon nehéz nap volt ez a számomra – nyilatkozta Riner Budapesten azok után, hogy a +100 kilós súlycsoportban megszerezte az aranyérmet. – A 2016-os riói olimpia óta nem versenyeztem, a magyar fővárosban volt az első alkalom, hogy tatamira léptem. Egyre több a fiatal és remek ellenfél ebben a súlycsoportban, nagyon boldog vagyok, hogy nyertem. A 2020-as tokiói olimpiáról kérem, ne kérdezzenek, mert az nagyon messze van, fogalmam sincs, hogy ott leszek-e Japánban. Egyelőre ennek az aranyéremnek örülök.”

Nem véletlenül beszélt így a sportág Teddy mackójának nevezett Riner. A riói olimpián aratott győzelme óta 386 nap telt el. Ez alatt pihent, 2016 decemberében megkapta a francia Becsületrendet, majd eljött Budapestre, ahol gyakorlatilag simán nyerte meg a kilencedik világbajnoki aranyérmét. Nem véletlen, hogy a legfontosabb francia médiumok vezető helyen számoltak be a történelmi győzelemről – ennyiszer senki sem nyert ebben a sportágban világbajnoki címet.




A judóban a +100 kiló az úgynevezett királykategória, úgy tartják, hogy itt a legnehezebb nyerni. De nem Rinernek. 2015-ben, amikor megnyerte nyolcadik világbajnoki címét, hazájában az Év sportolója szavazáson csak harmadik tudott lenni. (Franciaországban az év végén csupán egy kategóriában választják meg az ország legjobb sportolóit, és ezen a voksoláson a férfi és női egyéni sportolók mellett csapatokra is szavazni lehet.)

Hogy kik előzték meg Rinert? A francia férfi röplabda-válogatott és az úszó Florent Manaudou. Hallatlan, nem? Riner természetesen nem sértődött meg, átvette a harmadik helyezettnek járó díjat, aztán elment felkészülni a riói olimpiára. Amit aztán meg is nyert persze.

De ki is ez az óriás, aki az utóbbi években a judo ikonjának is tekinthető, akivel ezt a sportágat a világ minden pontján el lehet adni? Az 1989. április 7-én, Guadeloupe szigetén született Teddyt családja mindenáron a kosárlabda vagy a labdarúgás felé szerette volna terelgetni. Riner gyermekkorában e két sportág mellett a teniszt és a tollaslabdát is kipróbálta, de aztán a judónál kötött ki. Egyik interjújában így fogalmazott: „…a judo egyéni sportág, amely rólam szól, csakis rólam…”




KAMIKAVA DAJKI TUDTA LEGUTÓBB LEGYŐZNI

A statisztikákat kedvelők jól tudják, hogy Teddy Riner immár hét esztendeje veretlen a 100 kilónál nehezebb judósok mezőnyében. Legutóbb a 2010-ben Tokióban rendezett világbajnokság nyílt kategóriájú döntőjében kapott ki a japán Kamikava Dajkitól.

Riner a japán fővárosban is megnyerte a +100 kilogramm küzdelmeit, akkor ezzel a győzelemmel iratkozott fel a négyszeres aranyérmes japán Ogava Naoja, Fudzsi Sozo, Jamasita Jaszuhiro és a szintén francia David Douillet mellé az örökranglistán. Ha akkor a nyílt kategóriában is diadalmaskodik, ő lehetett volna az első ötszörös világbajnok judós a férfiaknál. A fináléban viszont egy értékelhető akció nélküli találkozón hosszabbítás után, bírói döntéssel alulmaradt a hazai közönség előtt szereplő Kamikava Dajkival szemben. Ezért nem lett akkor ötszörös világbajnok.

Akik látták azt a 2010-es tokiói meccset, azt mondták, hogy ha azt a vb-t nem Japánban rendezik meg, Kamikavának esélye sem lett volna a győzelemre. Riner a tokiói veresége óta sorozatban 120 győzelmet aratott.

Teddy Riner már tizennyolc évesen és öt hónaposan világbajnok lett. Ezzel ennek a sportágnak ő a legfiatalabb vb-aranyérmese. A történelmi pillanat 2007 szeptemberében, a kairói világbajnokságon esett meg Egyiptomban.

BRONZ PEKINGBEN, ARANY LONDOBAN ÉS RIÓBAN

A 2008-as pekingi olimpiára már úgy érkezett, hogy tizenkilenc évesen akár meg is nyerheti a kategória olimpiai bajnokságát. Akkor még nem sikerült neki, mert a negyeddöntőben az üzbég Abdullo Tangrijev legyőzte a franciák óriását. Ez a ma már hihetetlen tett sem volt azonban elég Tangrijevnek ahhoz, hogy olimpiai bajnok legyen, be kellett érnie az ezüstéremmel. Rinernek meg a bronzzal. Az olimpiai bajnok a nevető harmadik, japán Isii Szatosi lett, aki az előcsatározások során megúszta a Rinerrel való találkozást.

2012-ben Londonban már nem volt kérdés, hogy kinek a nyakába akasztják az aranyérmet. Riner gyakorlatilag átsétált a mezőnyön, miként tette azt Rióban is. Bár ami a 2016-os olimpia döntőjében történt az máig nehezen feledhető. Riner úgy gyűjtötte be második olimpiai bajnoki címét, hogy a fináléban egyetlen értékelhető akciót sem mutatott be a japán Haraszava Hiszajosi ellen.

A japán judóst kétszer, míg Rinert egyszer intették meg – a francia hegyomlásnak ennyi is elég volt a végső győzelemhez. A brazil közönség egy része fütyült és tüntetett – vélhetően ők akciókkal teli küzdelmet szerettek volna látni, vagy a japánnak szurkoltak. A másik tábor Riner második olimpiai győzelmének pillanatában hatalmas ünneplésbe kezdett. Teddy mackó ujját a szájára tette, és csendre intette a háborgókat.

Akik látták a döntőt, azt is érezhették, hogy Rinernek nem volt kedve szétszaggatni az istrángot. Mivel még mindig csak huszonnyolc éves múlt, a következő két olimpián kacagva nyerhet, és akár négyszeres olimpiai bajnok lehet. Helyzetét csak kicsit nehezíti, hogy a következő ötkarikás játékoknak a sportág őshazája, Japán ad otthont.

FILMET FORGATTAK AZ ÉLETÉRŐL

2016 májusában a cannes-i filmfesztiválon mutatták be a francia rendező, Yann L'Hénoret másfél órás dokumentumfilmjét. A Teddy Riner árnyékában című alkotás nagy sikert aratott a fesztiválon. A rendező három éven át kísérte a sportág ikonját, bepillantást nyújtva Riner életébe. Ez azért is különleges dolog, mert Riner amúgy különös kapcsolatot ápol a sajtóval.

A riói olimpián is több alkalommal egyszerűen átugrotta a judoterem vegyes zónájában kialakított interjúsarok fémrácsait, faképnél hagyva a rá váró újságírókat. 2011-ben egyik rádiós kollégám ott lehetett a párizsi világbajnokságon. Szóltam neki, hogy próbálkozzon meg egy Riner-interjúval. Annyit üzent vissza, hogy erre esély sincs. Pedig ez a kolléga – Virányi Zsolt – pályafutása során már Sir Alex Fergusont is rá tudta beszélni egy több mint tízperces interjúra. Rinerrel azonban ő sem bírt el.




A filmre visszatérve, abban megszólalt Riner két legközelebbi barátja, a belga származású francia kosárlabdázó, Tony Parker és Omar Sy színész. Utóbbit a magyar közönség az idehaza is átütő sikert arató Életrevalók című filmből ismerheti. Rinert nagyon hosszan kellett arról győzködni, hogy engedélyezze a film forgatását. A Szörnyeteg odahaza olyan fickó, akit kenyérre lehet kenni – legalábbis ezt állítják azon kevesek, akik az évek során közel tudtak kerülni hozzá.

BOR BARNA IS HATALMASAT KÜZDÖTT ELLENE

Olykor az is előfordult, hogy Riner és Bor Barna találkozott egymással a tatamin. Ilyen volt a 2015-os marokkói World Masters-verseny, amelynek fináléjában került egymással szembe a magyar és a francia. Tessék megnézni a videót, Bor mennyire csodálatosan küzdött.



Riner csak a mérkőzés vége előtt nem sokkal tudta eldobni a magyart, így nyert a francia óriás. Itt mindjárt felvetődik a kérdés, hogy a következő években ki fogja tudni legyőzni a legendát? Egyáltalán lesz-e olyan judós, akinek sikerül ez, vagy Riner úgy vonul vissza, hogy 2010-ben volt az utolsó veresége?

Ez az a kérdés, amelyre Budapesten sem kaptuk meg a választ.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Origo
Lantos Gábor írása
Fotó: MJSZ, Horváth György)