A három nyári világversenyéből kettőn is érmet szerzett Varga Brigitta: a chilei világbajnokságot megnyerte, a győri EYOF-on harmadik lett. A KSI SE judósa természetesen örül a nyári sikereknek, azonban most már az előtte álló feladatokra koncentrál.



Sűrű nyári programon van túl a KSI SE cselgáncsozója, a nemrég Chilében világbajnoki címet szerzett Varga Brigitta. A 16 éves judós a nyár elején részt vett az ifjúsági világbajnokságon, a győri EYOF-on bronzérmet szerzett, majd augusztus elején megverte a világot Dél-Amerikában, s azzal Gercsák Szabina 2013-as aranya után újra első helyet szerzett korosztályos vb-n a sportágnak.

Ahogy látható: egyre jobb eredményeket ért el a sorban következő világversenyeken, a végén, a világbajnokságon pedig megkoronázta az addig is kiemelkedőnek számító teljesítményét.

„Fokozatosan rázódtam bele. Már az EYOF-on szerzett bronzérmemnek is nagyon örültem, nem gondoltam volna, hogy azok után a világbajnokságon nyerni tudok. A döntőig vezető úton olyan versenyzőkkel találkoztam, akik addig többnyire legyőztek. Akkor viszont nagyon jó napot fogtam ki, annak köszönhető a vébéarany.”

Brigitta edzőjét, Gosztonyi Zsoltot is váratlanul érte a kitűnő szereplés, ennyire jó eredményre a szakvezetés sem számított a 16 éves lánytól.

„Nagyon kellemes meglepetésben volt részünk. Igazság szerint, amikor elutaztunk, a pontszerző helyek valamelyikében reménykedtünk. Ugyanakkor Brigi aznapi teljesítményébe nem lehet belekötni, egyértelműen a mezőny legjobbja volt.”

Adódik a kérdés, hogy az ifjúsági világbajnoki cím után meddig juthat el a sportágban Varga Brigitta. Edzője szerint a képességei alapján bárhova.

„Szerencsére az ő oldaláról a motiváció megvan, szeretne eredményeket elérni. Tehetsége alapján az olimpiai részvételt sem tartom kizártnak, de természetesen ahhoz még rengeteg munkára van szükség.

Viszont mielőtt távolabbra tekintünk meg kell jegyezni, hogy még ennek az évnek sincs vége, ugyanis Brigitta kvalifikálta magát az őszi junior világ- és Európa-bajnokságra is.

„Az idei Európa-kupa-versenyek jól sikerültek, azokon vívtam ki az indulás jogot a junior világversenyekre. Nagy reményekkel indulok, úgy gondolom, az ifjúsági viadalokhoz hasonlóan, újra sikerülhet szép eredményeket elérnem.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Utanpotlassport.hu
Bruckner Vince írása
Fotó: IJF, Mayorova Marina)