Vlagyimir Putyin a Nemzetközi Judo Szövetség tiszteletbeli elnökeként jön el az augusztus 28. és szeptember 3. között Budapesten megrendezésre kerülő judo-világbajnokságra, ahogy ezt például a bécsi Eb esetében is megtette már korábban - mondta el a 888.hu kérdésére dr. Tóth László.



A Magyar Judo Szövetség elnöke arról is beszélt, hogy több magyar éremben is bízik a budapesti vb-n a magyar judosport, és hogy Putyin jelenlétével együtt is csak olyan erősségű biztonsági intézkedések lesznek, mint amilyenek a vizes vb-n voltak.

888.hu: Jelent-e elismerést a magyar cselgáncs sportága számára a budapesti judo-világbajnokság megrendezésének a lehetősége?

dr. Tóth László:
A mostani magyarországi világbajnokság megrendezése már önmagában is a magyar judosport elismerését fejezi ki. Magyarország mostanáig még soha nem rendezett felnőtt judo-világbajnokságot. Minden más sportági versenyt rendeztünk már. Csak ez hiányzott, és ezzel most a versenyzőinknek egy új generációja kapott végre lehetőséget arra, hogy itthon, hazai közönség előtt bizonyíthasson egy világbajnokságon.


888.hu: Vlagyimir Putyin részvétele mennyire szokatlan dolog a judosport eseményein?

dr. Tóth László: Az egy fantasztikus dolog, hogy Putyin elnök Magyarországra látogat kifejezetten a judo-világbajnokság kedvéért. Azt tudni kell, hogy Vlagyimir Putyin a Nemzetközi Judo Szövetség és az Európai Judo Unió tiszteletbeli elnöke, és már korábban, a bécsi Európa-bajnokság esetében is volt arra példa, hogy az orosz elnök személyesen is részt vett egy nemzetközi judotornán díszvendégként. Egyébként már 2013-ban a budapesti Eb-re történtek olyan előkészületek, ami alapján várható volt Putyin részvétele, ami akkor azonban elmaradt.


888.hu: Milyen különleges biztonsági előírások lesznek majd érvényben a judo-vb helyszínén Putyin jelenléte miatt?

dr. Tóth László: Putyin elnök látogatása nem ró semmilyen plusz feladatot vagy szigorítást a világbajnokság biztonsága vonatkozásában a szervezőkre. A budapesti judo-vb-n ugyanolyan biztonsági előírások lesznek érvényben, mint amik a vizes vb eseményein megfigyelhetőek voltak. Az orosz elnök a tervek szerint augusztus 28-án érkezik, és a vb nyitónapján részt vesz majd a megnyitón, illetve megtekinti az első nap elődöntőit és döntőit is. Putyin személyes biztonságáról való gondoskodás pedig természetesen a megfelelő rendvédelmi szervek feladata lesz.



888.hu:
Oroszország elnöke miért ilyen elkötelezett híve a judózásnak?

dr. Tóth László: Putyin gyerekkorában, tizenegy évesen kezdett el judózni Szentpéterváron, ami akkor még Leningrád volt. Ő a mai napig rendszeresen űzi is ezt a sportot, és így a judocsalád tagjának vallja magát. Az orosz elnök hetedik danos mester, aki nemcsak rendszeresen eljár az edzésekre, de nem ritka, hogy még az oroszországi judoválogatott edzésein is aktívan részt vesz.


888.hu: A judosport előnyét vagy inkább hátrányát látja Putyin támogatásának?

dr. Tóth László: Az mindenképpen egy sportág előnyére válik, ha egy Putyin szintű ismert ember fölvállal egy sportot. Ő egyébként a politikától teljesen függetlenül elkötelezett híve a judónak. Ha épp Japánban van, akkor ott is elmegy egy judoedzésre, mert számára a judo egy természetes életforma. Ha erről a sportról beszél, akkor ő ezt úgy szokta mondani, hogy a judo több, mint sport.


888.hu: Mennyire tömegsport a judo Magyarországon?

dr. Tóth László: Nagyon sokat fejlődött a sportágunk, mint tömegsport az elmúlt időszakban. Már 313 iskolában vagyunk jelen úgy, hogy a testnevelő tanárokat átképeztük alapfokú judoedzővé, miközben tatami szőnyegeket is adtunk az iskoláknak.


888.hu: Hol tart a magyar judosport?

dr. Tóth László: A magyar judosport a világ élvonalának a közelében tart, a középmezőny élén. Ha most rangsorolnom kellene a magyar sportolóink erejét, akkor a 10-15. hely körülire tenném azt, ami egyébként rendkívül rangos helyezés.


888.hu: Milyen eredményre számíthatnak a magyar versenyzők a budapesti vb-n?

dr. Tóth László: A versenyzőink ott vannak az élbolyban, ami a világranglista helyezései alapján azt jelenti, hogy a 4-15. helyezésekre esélyesek. Nagyon nagy a verseny a judóban, tehát nagyon nehéz jó helyezést elérni, érmet szerezni. Ennek ellenére, az előzetes esélylatolgatások alapján lehet, hogy akár három vagy négy éremnek is örülhetnek majd a magyar szurkolók a hazai rendezésű judo-vb-n. Magyarországnak eddig két aranyérmes világbajnoka volt dr. Kovács Antal és Braun Ákos személyében. A mi nagy reményünk az, hogy szeptember 3-a után a magyar világbajnokok száma nőni fog.


A Magyar Judo Szövetség elnöke szerint azért érdemes judózni, mert az fizikai és szellemi sport is egyben. Ebben a sportban az ember a másik hibáit kihasználva győzedelmeskedhet az ellenfele fölött. A judo ugyanakkor azért is különleges, mert annyira széles a tudástára, hogy soha senki sem mondhatja el magáról azt, hogy ő tökéletes judós. Ebben a sportban mindig és mindenkinek van valami tanulnivalója.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: 888.hu
Vincze Viktor Attila írása)