Magyarország első olimpiai eseménye, a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál tizenhat nap múlva kezdődik Győrben. A Rába-parti eseményen tíz sportágban rendeznek versenyeket.





A szervezők minden sportágban kiválasztottak egy-egy nagykövetet: egy már „befutott” élsportolót, és egy fiatal tehetséget. A MOB sorozatában a húsz versenyzőtől idéz néhány gondolatot. A mai megszólaló két judós: az olimpiai ötödik, világbajnoki bronzérmes Karakas Hedvig és az ifjúsági Európa-bajnok, Európa-kupa-győztes Sipőcz Richárd.

Karakas Hedvig kétszeres olimpikon judós. Korábban több sportágat kipróbált: úszott, kézilabdázott, és leány labdarúgócsapatot is erősített; tízévesen érkezett meg a tatamira. A 2005-ös lignanói Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon bronzérmet nyert. A londoni ötkarikás játékokon ötödik lett, Rióban hetedik. A szolnoki születésű, Junior Prima-díjas sportoló jelenleg a BHSE judokája, Toncs Péter tanítványa. Büszkélkedik világbajnoki bronzéremmel és két Európa-bajnoki harmadik helyezéssel; Bakuban, az Európa Játékokon ezüstérmet szerzett. Junior korában világbajnoki és Európa-bajnoki aranyérmet nyert, kétszeres ifjúsági kontinensbajnok.

„Nagyon nagy megtiszteltetés számomra hogy sportági nagykövet lehetek. Elsősorban azért, mert képviselhetem a sportágamat, másodsorban pedig azért, mert példakép lehetek a fiatal sportolók számára, mint olimpikon. Úgy gondolom, hogy az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál mérföldkő lehet a sportpályafutásukban, mint ahogy nekem is az volt 2005-ben. Hazai pályán versenyezni mindig nagyszerű érzés. A szurkolók által nyújtott energia és szeretet olyan rejtett tartalékokat tud kihozni a nehéz pillanatokban, amire a versenyző nem is hinné, hogy képes.”

Sipőcz Richárd judós. Óvodás korában ismerkedett meg a sportággal, hamar a Győri Dózsa tatamijára került. Ma a Győri Atlétikai Clubban Gyimes Nikolett a mestere. A plusz 90 kilósok közt versenyez, példaképe Bor Barna és a francia Teddy Riner. Tizenháromszoros korosztályos magyar bajnok, aki az idősebbek közt is tudott a legjobb lenni; nyert már országos bajnokságot a juniorok közt is. A riói olimpia évében az ifjúságiak között öt Európa-kupából négyet megnyert, egyszer második lett. Első éves ifiként a finnországi korosztályos Európa-bajnokságot megnyerte, a csapattal ezüstérmes lett. A győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont és Gimnázium kilencedik osztályos diákja. Saját bevallása szerint a judo a mindene.

„Hatalmas megtiszteltetésként élem meg ezt a lehetőséget, hogy nagykövetként népszerűsíthetem ezt a rendezvényt. Nagy megerősítés nekem, hogy sportágamban elismernek, és jó úton haladok a siker felé. Számomra a hazai versenyzés nagy lehetőség, mivel győri létemre sok ismerősöm és családtagom fog szurkolni a verseny helyszínén; a küzdelmekre kilátogatók biztatása nagy erőt ad versenyzés közben. A szurkolók megelőlegezett bizalmával léphetek a tatamira.”

Az EYOF sportági nagyköveteit március 30-án mutatták be Győrben. Az EYOF nagykövetei: Pars Krisztián és Lendvai Luca (atlétika), Karakas Hedvig és  Sipőcz Richárd (judo), Kammerer Zoltán és Farkasdi Ramóna (kajak), Borissza Johanna Kitti és Füri Márton (kerékpár), Laklóth Anna és Szirony Dorina (kosárlabda), Jakabos Zsuzsanna és Varga Bence (úszás), Görbicz Anita és Pál Tamara (kézilabda), Kötél Zsanett és Kotormán Réka (röplabda), Gálfi Dalma és Valkusz Máté (tenisz), Berki Krisztián és Mészáros Krisztofer (torna).

A győri EYOF-ot július 23. és 29. között rendezik, ahol a 14-18 éves fiatalok a kajak-kenu, az atlétika, a judo, a kerékpár, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda, a tenisz, a torna és az úszás sportágakban fognak megmérkőzni. Tíz sportágban összesen 915 érem talál gazdára. A Magyar Csapat tagjaként 152 fiatalért szurkolhatunk.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: mob.hu
Fotó: Marcali Gábor-Vizi András)