A blikk.hu információi szerint most már biztosra vehető, hogy Oroszország első számú vezetője, Vlagyimir Putyin tiszteletét teszi fővárosunkban az augusztus 28-tól szeptember 3-ig tartó judo-világbajnokságon, amelyre többek között Orbán Viktor miniszterelnök hívta meg.




A legmagasabb biztonsági készültség várja az illusztris idelátogatót: bombakeresők, mesterlövészek, elit egységek vigyáznak a politikusra, aki az éremátadásban is részt vehet.

– A protokollnak megfelelően a miniszterelnök úr, valamint a nemzetközi szövetség vezetője hívta meg Vlagyimir Putyint, aki a sportág nemzetközi szervezetének tiszteletbeli elnöke – árulta el dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke. – Eddig nem mondta le a látogatását, ezért úgy készülünk, hogy tiszteletét teszi az eseményen. Korábban egyébként Bécsben, az Európa-bajnokságon is ott volt.

Legutóbb február 2-án járt az orosz államfő Budapesten. Akkor is nagyon komoly biztonsági intézkedések voltak, most pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy egy tömegrendezvényen is részt vesz, hiszen a Papp László Sportarénában több ezer néző foglal majd helyet a lelátókon. Azaz mindenre felkészülnek a biztonságiak, a feladatokból, ahogy eddig, természetesen a Terrorelhárítási Központ szakemberei is kiveszik a részüket.

Hasonló lesz a protokoll, mint a hét évvel ezelőtti bécsi Eb-n. Így most is kutyákkal és speciális eszközökkel kutatják át a környéket. Akkor harminc ember csak azért felelt, hogy megakadályozzon egy esetleges bombatámadást – ezúttal legalább százfős orosz biztonsági kíséretre lehet számítani. Az útvonalon, amelyet használ majd a politikus a városban, lehegesztik a csatornafedeleket, és a levegőből helikopter biztosítja a golyóálló autóját.

– A legmagasabb szintű biztonsági intézkedésre lehet számítani arra az időre, amíg Putyin a judo-vb helyszínén tartózkodik – vélekedett Tarjányi Péter biztonságtechnikai szakértő. – Az épületet bombakeresők vizsgálják majd át, a beléptetés nagyon szigorú lesz. Azt a szektort vagy páholyt, ahol helyet foglal, nagy erőkkel veszik körbe. Ha beszédet mond vagy érmet ad át, a lehető legrövidebb úton közlekedik majd a sportcsarnokban..

Az olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok judós, Ungvári Miklós többször is találkozott Vlagyimir Putyinnal dzsúdós eseményeken.

– Jó néhány világeseményen, olimpián és Európa-bajnokságon is megjelent Putyin. Az oroszok közé egyszer még beszállt küzdeni is – mesélte Ungvári. – Többször is láttam már, de nekem még érmet nem adott át, hátha erre most sor kerül.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Blikk.hu
Szabó Endre írása)