2017. június 16.

Tucatnyi magyar judós a győri EYOF-on

Hat-hat fiú és leány judós képviseli a magyar színeket a kevesebb mint negyven nap múlva kezdődő, győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Közülük négyen dobogós helyen állnak a legfrissebb ifjúsági világranglistán, mi több, a hazai környezetben versenyző Sipőcz Richárd vezeti azt.
Már kevesebb mint negyven nap van hátra a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál kezdetéig. A magyar versenyzők nyolc sportágban mérethetik meg magukat: atlétikában, judóban, kajak-kenuban, kézilabdában, kosárlabdában, röplabdában, tornában és úszásban. Kajak-kenuban a hét végén dőlt el, kik kvalifikáltak hazánk első olimpiai sporteseményére, most pedig a tizenkét tagú cselgáncsválogatottat mutatjuk be.A hat-hat fős fiú- és leánycsapat tagjai abból az ifjúsági korosztályból kerültek ki, amely sikert sikerre halmozott az Európa-kupa-sorozatban, azzal a kiegészítéssel, hogy az EYOF-on kizárólag a 2000-ben és 2001-ben született judósok léphetnek tatamira, az 1999-es születésűek már nem szerepelhetnek. A névsort a szövetség versenysportbizottságának ülésén hagyták jóvá, mindkét nemben egy-egy tartalékot is megnevezve.A reményekről mindent elmond, hogy a magyarok közül négyen dobogós helyen állnak a legfrissebb, júniusi ifjúsági világranglistán. Sipőcz Richárd vezeti a +90 kilogrammos súlycsoport rangsorát, Feczkó Csanád az 50 kilogrammosok, Özbas Szofi az 52 kilogrammosok mezőnyében áll a második helyen, Vida András pedig az 55 kilogrammos súlycsoportban foglalja el a harmadik helyet. A 32. pozíciónál hátrébb egyik magyar sem található.

A fiúk között 50 kilogrammban az imént említett Feczkó Csanád (Miskolci VSC) indul, aki mindössze egyetlen Európa-kupa-versenyen nem állhatott dobogóra azok közül, amelyeken részt vett. Tavaly ráadásul ezüstérmes lett az ifjúsági Európa-bajnokságon, így nem volt kérdéses a helye a csapatban. Az 55 kilogrammosok között Vida András (Győri AC) versenyezhet, aki egy-egy aranyat és ezüstöt mutatott fel az Európa-kupában. Ő az egyike a három győri judósnak, aki a saját városában léphet tatamira.

A 60 kilogrammban az egy Ek-győzelmet elért Szeredás Botond (Nippon Sport JC), a 73 kilogrammban a két bronzérmet begyűjtő Nerpel Gergely (Rákosvidéke Hajtós DSE) versenyez. A 81 kilogrammosok között Tóth Benedekért (Rákosvidéke Hajtós DSE) szoríthatunk, aki valamennyi Ek-versenyén dobogóra állhatott. A +90 kilogrammban indul a világranglista-vezető Sipőcz Richárd (Győri AC), aki a sérülése ellenére az idén is nyert egy Európa-kupát, nem is beszélve arról, hogy tavaly élete első világversenyén, az ifjúsági Európa-bajnokságon sem talált legyőzőre.A lányok mezőnyében 44 kilogrammban a három Ek-győzelmet begyűjtő Kardos Tímea (Győri AC), 48 kilogrammban Varga Brigitta (KSI SE), 52 kilogrammban a világranglista-második, valamennyi Ek-viadalán dobogós Özbas Szofi (Ceglédi VSE), 57 kilogrammban a két Ek-versenyt nyert Maróti Alexandra (UTE), 70 kilogrammban Gergácz Enikő (Rákosvidéke Hajtós DSE), +70 kilogrammban az egy Ek-sikert elérő Faragó Petra (Miskolci VSE) áll rajthoz.

A fiúk között Naji Dávid (55 kg, Kaposvári JK), míg a lányok között Kármán Andrea (52 kg, UTE) áll beugrásra készen, de a tartalékok bevetésére csak sérülés vagy betegség esetén lesz szükség.

Az EYOF judoversenyének helyszíne az újonnan épül Radnóti utcai sporttelep lesz.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Utanpotlassport.hu
Lakner Gábor írása)