A római Ara Pacis Augustae nevű ókori emlékhelyen ünnepélyes keretek között emelték a magasba a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál lángját és az arany olajágat hétfőn este. Az eseményen részt vett a MOB elnöke, Kulcsár Krisztián is, aki beszédében hangsúlyozta: Győr tökéletes hely a versenyeknek, büszke a város vezetésére, a polgármesterre, illetve az EYOF szervező bizottságára.



Az Ara Pacis Augustae, vagyis az Augustusi Béke Oltára szimbolikus helyszíne volt a ceremóniának. Ezen a helyen vette át az EYOF lángját Borkai Zsolt, Győr polgármestere. A lángot Berki Krisztán olimpiai bajnok tornász, Görbicz Anita háromszoros BL-győztes kézilabdázó, Jakabos Zsuzsanna, korábbi EYOF-győztes, úszó olimpikon, Pars Krisztián olimpiai bajnok kalapácsvető és Karakas Hedvig világbajnoki bronzérmes judós olimpikon emelte a magasba, amelyet Janez Kocijancic az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) megbízott elnöke adott át Borkai Zsoltnak.

A polgármester elmondta, a szervezők hat éve dolgoznak Magyarország első olimpiai multi-sporteseményének sikeréért, ezt a pillanatot, s ezt a lángot azóta várják. Kiemelte, a győri EYOF-ot széleskörű összefogás övezi, a Magyar Állam és az önkormányzat támogatása mellett számos vállalkozás szponzorálja a megvalósítást, neves sportolók népszerűsítik az eseményt, rengetegen jelentkeztek önkéntesnek, hogy tevékeny részesei legyenek az EYOF-nak, a lángfutásba pedig számos magyarországi település kapcsolódik be. Emlékeztetett arra, ma már mindössze 62 nap van hátra, és egy csodálatos esemény veszi kezdetét Győrben, amelynek nyitányán ötven ország fiatal sportolói tekinthetnek büszkén e lángra.

Az olajágat Kulcsár Krisztián a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke vette át, aki ígéretet tett arra, hogy gondosan vigyáznak ezekre a jelképekre. Kiemelte, Magyarországnak fontos az olimpiai eszme, és az álmunk, hogy Budapest egyszer nyári olimpiát rendezhessen. Ezen az úton is kiemelkedő állomás a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezése.



„A Magyar Olimpiai Bizottság részéről az EYOF rendezvényeit, különösen a nyári olimpiákat mindig kiemelt eseményként kezeltük, fontos lépésnek tartjuk a „nagy” olimpiákra való felkészülésben. Mindig nagyszámú csapattal készültünk, és jó eredményeket értünk el, az éremtáblán is előkelő helyeken szerepeltünk - mondta a sportvezető.

Hozzátette: „A MOB elnökeként kiemelt feladatomnak tekintem az olimpiai eszme népszerűsítését. Nagy álmunk, hogy egyszer Budapest olimpiát rendezzen, és ehhez tökéletes felkészülés a Győri EYOF.” Kulcsár Krisztián arról is beszélt, hogy az idei nyáron Magyarországra érkező fiatalok nagy részének az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál lesz az első multisport eseménye, ami biztosan olyan élmény, amelyet soha nem fognak elfelejteni.

„Számukra ez lesz az első nagy élmény, ahol úgy érzi, hogy része az olimpiai családnak, élvezni a sportolói falu hangulatát és az a tapasztalat, hogy más sportolók sportolóknak szurkolhatnak, Megtanulhatják, hogyan tudnak segíteni a többi sportolónak a szurkolásukkal, az egymás iránti figyelemmel.”

„Az EYOF rendkívül különleges esemény, amely nemcsak a sikerekről, az eredményekről szól, hanem arról is, hogy a fiatalok megtanulják, mi az olimpiai szellem, a barátság. Hogy megtapasztalják, milyen az olimpiai család tagjának lenni, milyen az olimpiai falu hangulata, a szurkolás, az atmoszféra. Bár fontos, hogy hány érmet nyerünk, ez még fontosabb” - mondta. Kulcsár Krisztián hangsúlyozta, büszkén viszik haza az olimpiai lángot, és az EYOF jelképét, az arany olajfát. Hozzátette, Győr tökéletes hely a versenyeknek, és ő büszke a város vezetésére, a polgármesterre, illetve az EYOF szervező bizottságára.

„A történelemben a hősök a csatákban születtek, ma viszont bárkiből lehet hős, akár a kultúrában, akár a tudományokban, vagy épp a sportban ér el kiemelkedő sikereket” - fogalmazott az ünnepségen Janez Kocijancic, az EOC megbízott elnöke. Hozzátette, az EYOF története negyed évszázadra tekint vissza, s ez a csodálatos álom most Győrben folytatódik.

Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke kifejtette, büszke arra, hogy ennek a fontos mérföldkőnek Róma ad otthont. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországnak komoly olimpiai hagyományai vannak, ezért is biztos benne, hogy a győri egy sikeres verseny lesz.

Az ünnepségen bemutatták Nicola Amato aranyműves alkotását a „Dea Pax” arany olajágat, amelyet ugyanaz a tűz edzett, mint amelyről az EYOF lángja is gyúlt. Az olajág elkíséri a lángot Győrbe, majd a nyári esemény után visszatér Rómába, az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) központjába.

A láng szerdán érkezik a péri reptérre, onnan pedig Borkai Zsolt polgármester és az EYOF sportági nagykövetei kíséretében érkezik a győri Városháza elé, ahol ünnepélyes keretek között helyezik el az őrlángot. Erről a lángról gyújtják majd meg a fáklyát, amely május 27-én indul országjáró körútjára. A szerdai ünnepségen fellép a Győri Balett és Szalóki Ági, s felcsendül a hivatalos EYOF-dal is. A The Biebers nem csak az esemény dalát játssza el, de ingyenes hatvan perces élő koncertet is ad, amelyre szeretettel várnak a szervezők minden érdeklődőt!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: MOB
Fotó: MTI, Kovács Tamás)