Amennyire fontos szerepet töltenek be egy gyermek életében az őt felnevelő szülők, közel akkora jelentőséggel bír egy élsportoló pályafutásában az edzője. De mi a helyzet akkor, ha a gyermekből sportolóvá váló felnőttnél az édesanya vagy édesapa egyben a tréner szerepét is betölti?




A teljes cikk elolvasásához: KLIKK IDE!


Más bánásmódban részesül a családtag? Könnyebb vagy nehezebb a közös munka? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a Nemzeti Sport Online a magyar élsport még aktív kiválóságainak segítségével.

Birkózás, judo, kajak-kenu – hosszú távon sikeres párosok
A családi kapcsolatok után talán az egyik legbensőségesebb viszony – bár néha inkább iszony – az edző és tanítvány kapcsolata. Gyakran hallhatunk olyan nyilatkozatokat, hogy „második édesapámként tekintek az edzőmre”, vagy hogy „többet vagyok a tréneremmel, mint a családommal”, és folytathatnánk még a sort.

A Nemzeti Sport Online cikkének apropóját Csernoviczki Éva áprilisi Európa-bajnoki bronzérme adta: górcső alá vették a magyar sportban sikeres párosokat, akiket családi kötelék (egészen pontosan szülő–gyermek kapcsolat) is összefűz – a teljesség igénye nélkül.

Az egyetlen olimpiai érmes magyar női judós, Csernoviczki Éva is remek összhangban dolgozik édesapjával, a mesteredzői címmel büszkélkedő Csernoviczki Csabával. A tatabányai judós Londonban ötkarikás bronzérmes lett, emellett többek között kétszeres Európa-bajnoknak és világbajnoki harmadiknak is mondhatja magát.

„Sokkal jobban ismer, mint egy kívülálló, nagyobb közöttünk az összhang – mondta a Nemzeti Sport Online érdeklődésére Csernoviczki Éva az édesapjával való közös munkával kapcsolatban. – Az aktuális állapotomhoz tudja igazítani a programot, ami könnyebbség számomra. Ugyanakkor szigorúbb velem, mint más edzők. Erre szükség is van, mert hajlamos vagyok túlterhelni magam, és ilyenkor ő visszafog. A családi összejöveteleken próbáljuk félretenni a sportot, de nem mindig sikerül…”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Nemzetisport.hu)