Két műtét után, új ínszalagokkal készül a hazai rendezésű nyári judo-világbajnokságra Karakas Hedvig. A vb- és Európa-bajnoki bronzérmes sportoló hihetetlen fájdalomtűrő képességéről, kitartásáról és hősiességéről tett tanúbizonyságot, hiszen súlyos sérülésekkel vett rész tavaly a riói olimpián, ahol végül hetedik lett. Mostanra újra egészséges a jobb térde és a bal bokája, elkezdte az edzéseket.



– Nagyon nehéz időszakon vagyok túl, összesen 234 napot voltam kénytelen judo nélkül tölteni – sóhajtott Karakas Hedvig, aki súlyos sérüléseket küzdött le. – Még 2007-ben a bal bokámban szakadt el az oldalszalag, 2015-ben pedig a jobb térdemben az elülső keresztszalag jutott hasonló sorsra. Azonban a riói ötkarikás játékok előtt már nem lett volna idő az operációkra, a féléves rehabilitációra, s arra, hogy csúcsformába kerüljek, így szalagok nélkül, sérülten versenyeztem. Merev rögzítő ragasztókötésben tudtam edzeni, tatamira állni és küzdeni a versenyeken.



A brazíliai viadalt követő két hét szabadság után szeptemberben előbb a térdét, majd idén januárban a bokáját hozták helyre. Most már a tatai edzőtáborban készül társaival, s az Európa-bajnokságot még kihagyja, ám az augusztus 28-tól szeptember 3-ig tartó budapesti vébén már ott akar lenni.

– A legrosszabb az volt, amikor három hétig gipszben feküdtem, és nem mozoghattam. Voltak olyan napjaim, hogy nem láttam a kiutat, de túllendültem rajta, szorgalmasan végeztem a gyógytornát és a rehabilitációs tréningeket – jegyezte meg a csinos judós. – Úgy vélem, minden rosszban van valami jó. Mentálisan sokkal erősebb lettem, hiszen egyedül küzdöttem le ezt a traumát. Kipihentem magam, és ha minden jól megy, ott leszek a vébén. Nem biztos, hogy csúcsformába kerülök addigra, de bízom benne, a közönség támogatásával meglepetésre leszek képes, és jó eredményt érek el.

A Blikk orvos szakértője szerint van esély rá, hogy Karakas Hedvig ott legyen a nyári világbajnokságon.
– A tökéletes felépüléshez szükséges, hogy jó adottságokkal, könnyen gyógyuló szervezettel rendelkezzen a sportoló – vélekedett dr. Kóczán István (68) belgyógyász. – Emellett pedig természetesen a műtétnek is jól kell sikerülnie. Ezenkívül szakszerű rehabilitációs programot kell végezni, nem szabad túl hamar terhelni. Ha mindhárom tényező megvalósul, ott lehet a cselgáncsozó a vébén.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Blikk.hu
Szabó Endre írása
Grafika: Dósa Ivett)