A hétvégi Budapest Judo Grand Prix díszvendége volt az ötszörös olimpiai bajnok tornász Nadia Comaneci és a US Open- és Roland Garros-győztes Ilie Nastase. A két román, egykori világnagyság sportember Marius L. Vizernek, az IJF elnökének meghívására érkezett Budapestre. A megnyitó alkalmával mint a judo nagykövetei, mindketten a Grand Prix speciális emlékérmét kapták, kivételesen sikeres pályafutásuk elismeréseképpen. Az alkalmat megragadva Nadia Comanecivel készítettünk interjút.




Illusztris vendégek a megnyitón: Jamasita Jaszuhiro (balról), Uemura Haruki,
Dr. Tóth László, Marius L. Vizer, Nadia Comaneci, Ilie Nastase


– Nem sokan gondolták volna, hogy egy tornász világsztárral futnak össze a budapesti judo Grand Prix-n…
– Pedig elég gyakran megfordulok ezeken a viadalokon, igaz a magyar versenyen most vagyok itt először. Csodálatos ez a Papp László Aréna, szeretnék egy ilyet Bukarestbe is. Amúgy az első IJF marketing és media szeminárium is idevonzott, de érmet is átadok a versenyen.

– Milyen tapasztalatokat szerzett?
– Nagyon érdekes volt és hasznos, mindig örömmel jövök olyan előadásokra, amelyek feltöltenek és segítenek az előrelépésben, de ami a legfontosabb, szeretek tanulni, hiszen az élet erről szól.

– Elnézést, de ez a szeminárium akkor is a Nemzetközi Judo Szövetség rendezésében zajlott, szóval, továbbra is érdekelne, hogyan kerül egy tornász a judóra?
– Egyértelműen Marius Vizer elnök úr személye miatt. Régi barátság köt össze bennünket, ráadásul a férjemmel közösen szervezett Bart & Nadia Sports Festivalnak is lelkes támogatója. Vizer úr egy karizmatikus ember, aki mindenkire hatással van, mert elképesztő a lelkesedése, tenni akarása. Az a célja, hogy a judóból a legjobbat hozza ki, de ami ennél is fontosabb, mindig a sportolókat tartja szem előtt, hogy nekik mi a legjobb, és folyton azon gondolkodik, hogy mit tud még jobbá, még vonzóbbá tenni a sportolók számára, hogy elégedettek legyenek, Azért valljuk be, ez nem mindennapi hozzáállás…




– Van valami közös a judóban és a tornában?
– Nem sok, de ami közös, az fontos mindkét sportágban. A hajlékonyság, a rugalmasság, a koordinációs képesség a torna alapjai, de ezekre a judóban is szükség van. A két sportágban lehet, hogy csak ennyi közös van, de Vizer úrral bennünk még az is közös, hogy szeretnénk a sportot népszerűsíteni és a gyerekeket a sport szeretetére, illetve az egészséges életmódra nevelni.

– Jövőre találkozunk a budapesti világbajnokságon?
– Természetesen. Sokszor jövök haza Bukarestbe, így biztosan itt leszek!



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Kolozsi Ildikó interjúja
Fotó: Róth Tamás)