Június 16-án csütörtökön 16 órakor ünnepélyes keretek között adják át a dr. Galla Ferencről – aki egy nappal később, június 17-én tölti be nyolcvanhetedik életévét – elnevezett judo-birkózó termet a Testnevelési Egyetemen.





Dr. Galla Ferenc 1929. június 17-én, Tokodaltáron született egy munkáscsalád második gyermekeként. Az esztergomi Bencés Gimnáziumban érettségizett 1948-ban, majd 1953-ban a Magyar Testnevelési Főiskolán szerzett testnevelő tanári diplomát.

Ugyanebben az évben bajnoki címet nyert az első hivatalos judo országos bajnokságon. Ettől az évtől tanársegédként, majd 1960-tól adjunktusként, 1969-től pedig docensként dolgozott a TF-en. A judón és a birkózáson kívül számos más tantárgyat is oktatott hosszú pályafutása során (úszás, sí, természetjárás és vízi sportok).

1971-ben szakmai munkája elismeréseként judo mesteredzői címet kapott. Judo és birkózás sportágakban szakedzői diplomát, majd 1981-ben doktori fokozatot szerzett. 1984-től nyugdíjba vonulásáig az Időszaki- és Küzdősportok Tanszéke, későbbi nevén Küzdősportok Tanszék vezetőjeként irányította a szervezeti egységet.

Közel negyven évig számos funkciót töltött be a Magyar Judo Szövetségben, és hosszú évekig elnökölte az Országos Dan Kollégiumot. Szakírói munkássága a sportágban egyedülálló, majd tucatnyi könyvet jegyez. 1969-ben kiadott tankönyve Ezüstgerely-díjat nyert.

Teljesítménye elismeréseként számos kitüntetésben részesült. A Nemzetközi Judo Szövetség nyolcvanadik születésnapja alkalmából a judo sport területén végzett több, mint ötven éves kiemelkedő teljesítménye elismeréseként a kilencedik danfokozatot adományozta részére.

Elévülhetetlen érdemei vannak a küzdősportok és a judo iskolai meghonosításában. A TF volt az egyetlen munkahelye 1953-tól 1995-ig.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016)