A többéves hagyományokat követve idén is jutalmazott a MOB Fair Play Bizottsága. A sportszerű cselekedetekért, a fair play népszerűsítéséért öt kategóriában összesen tizennégy díjat osztottak ki a szerda esti gálán.



Az ünnepséget a Larus Étteremben rendezték szerda este. Az első díjazott Horváth László tizenöt éves jégkorongozó volt, aki egy kanadai tornán, a csapatok köszöntésekor bekövetkezett technikai hibát követően egymaga énekelte el a magyar himnuszt. Laci ezúttal is magához ragadta a mikrofont, és egymaga előadta nemzeti himnuszunkat, majd Makray Katalin, olimpiai ezüstérmes tornász, a MOB Fair Play Bizottságának tagja átadta számára az elismerést.

A díjátadások előtt ráhangolódásként levetítették Gém Zoltán, fair play bizottsági tag kisfilmjét. A jelenlévőket dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és a házigazdák nevében dr. Kamuti Jenő, a MOB Fair Play Bizottságának – és egyben a nemzetközi bizottság – elnöke köszöntötte.

Kamuti Jenő a NOB korábbi elnökét, Juan Antonio Samaranchot idézte: „Fair play nélkül nincsen sport, s sportszerű az, aki tisztességesen készül és becsületesen versenyez!”



Szabó Tünde azt emelte ki, hogy a fair play-díjjal az arra érdemes sportolókat, sportszakembereket emeljük a társadalom elé. „Ezek az emberek nem csak sporteredményekkel, hanem emberi magatartásukkal is kiemelkednek társaik közül.” A sportért felelős államtitkár egy Szentgyörgyi Albert idézettel emlékeztetett, hogy a sport többek közt a fair play szabályaira is megtanít.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke egy laudáció előtt arról beszélt, hogy a siker mögül a mai világban sokszor eltűnik az ember, az emberiesség. Azt mondta, a fair play-díj az egyik legszebb sportelismerés, mely a sportoló, a sportszakember sikere mellett az embert, az emberi viselkedést ismeri el. „Segítsünk megtalálni a sportoló mögött az embert is!” - hívta fel a figyelmet.




Csoknyai László távollétében dr. Tóth László vette át a díjat


Diploma, Csoknyai László judós
Csoknyai László, a paksi Atomerőmű SE sportolója a kolozsvári European Open bronzmeccsén sportszerű tettet hajtott végre. Csoknyai László az olimpiai kvalifikációs tornán három ellenfelét is legyőzte, majd a harmadik helyen végzett. A bronzmeccsen a brit Max Stewart volt az ellenfele, aki egy akció után szerencsétlenül ért talajt, és bár többször próbálkozott visszatérni, nem tudta folytatni a versenyt. Csoknyai ekkor karjaiba vette és levitte a szenvedő Stewartot a szőnyegről. A magyar versenyző a búcsúmeghajlásról sem feledkezett el. Csoknyai László olimpiai kvótás sportoló, tagja a riói Magyar Olimpiai Csapatnak.



A sportolót dr. Tóth László judoelnök méltatta, aki köszönetet mondott a fair play bizottságnak azért, hogy a társadalom számára fontos értéket közvetít.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: MOB
Fotó: MOB, Szalmás Péter
Róth Tamás)