Hosszabb kihagyás után a jövő hétvégén Rómában tér vissza a nemzetközi mezőnybe Szabó Franciska, a Békés Megyei Kano Judo SE reménysége, aki a 63 kilogrammosok között ki akarja harcolni az olimpiai indulás jogát. Szabó Ferenc lányával, tanítványával, és a Békés Megyei Kano JSE vezetőedzőjével, Gyáni Jánossal a múlt heti békéscsabai ünnepség keretében beszélgettünk.




Szabó Franciska (balról a harmadik) a taskenti Grand Prix dobogóján


„Nem alakult eddig túl jól számomra az olimpiai kvalifikációs sorozat, tavaly ilyenkor a gerincemet csavarozták meg, aztán a vállamat műtötték, legutóbb pedig egy keretedzésen a térdemben vált le egy porc, ami aztán be is akadt – kezdte Szabó Franciska.

– Hiába volt néhány jó eredményem, nagyon sok idő kiesett a riói kvalifikációból, ráadásul volt olyan időszak is, amikor csak az járt a fejemben, hogy mi lesz, ha nem sikerül megcsinálnom. Fejben is váltanom kell, eddig mindig másoknak akartam megfelelni, most a saját elvárásaimat kell követnem.”

A huszonnégy esztendős sportoló hozzátette, sok segítséget kap a békéscsabai klubtól, Gyáni János eljár Budapestre és Dunavarsányba a válogatott keret edzéseire, hogy segítse Franciska felkészülését. Az egerági sportoló a sok utazgatás helyett most Dunavarsányban, a Nemzetközi Judo Szövetség edzőtáborában lakik, így minden idegszálával a judóra összpontosíthat.

„Rómában kezdek, aztán Prágába utazom, és az összes hátralévő kvalifikációs versenyt vállalom, nincs más választásom. Nem lesz könnyű feladat, hiszen azért hétről hétre le is kell fogyasztanom ezekre a versenyekre” – mondta a 63 kilogrammos U23-as Európa-bajnok sportoló.



„Nem érdemes mellébeszélni, Franciskának ki kell mennie, és hoznia kell magát, van olyan erős, olyan világszintű judós, hogy meg tudja oldani ezt a feladatot, ki tudja harcolni magának az olimpiát – vélekedett a háromszoros olimpikon Gyáni János, a Békés Megyei Kano JSE vezetőedzője, aki elsősorban az anyagiak miatt nyújtott segítő kezet régi válogatott sporttársának, Szabó Ferencnek.

– Franciskát az édesapja nevelte fel a judo számára, ő juttatta el ilyen magas szintre. Amikor tavaly szóba került, hogy esetleg a színeinkben folytatja pályafutását, elsősorban azért tartottuk ezt fontosnak, mert így egy nagyobb klubbal a háta mögött anyagilag is meg tudja oldani, hogy eljusson a nemzetközi versenyekre. Természetesen ettől kezdve én is kötelességemnek érzem, hogy amiben csak tudom, segítsem, támogassam Franciska útját, szakmailag is és anyagilag is.”




Dr. Tóth László (balról), Karakas Hedvig, Szabó Franciska
és Gyáni János a békéscsabai ünnepségen

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Gombkötő Roland)