Jövő nyáron, 2015. június 12. és 28. között tizennyolc sportág részvételével Bakuban rendezik meg első alkalommal az Európai Játékokat. A programba a parasportágak közül egyedüliként a látássérült judo került be.


A látássérült judósok teljes jogú tagjai lesznek az Európai Játékok mezőnyének


Az Azeri Paralimpiai Bizottság és az esemény szervezőbizottsága a látássérült judo versenyeiről egyeztetett Neil O’ Donovannel, a Látássérültek Nemzetközi Sportszövetségének (IBSA) ügyvezető igazgatójával és Tardos Jánossal, az IBSA judo sportágának elnöki tanácsadójával, a riói paralimpia judo versenyének technikai delegáltjával.

A háromnapos megbeszélés célja a parasportolók részvételének pontosítása és véglegesítése volt. A szervezők az egyeztetések során hangsúlyozták, hogy a látássérült judo nem bemutató sportágként szerepel a programban, hanem integrálják a versenyrendszerbe, a sportolók és kísérőik teljes jogú tagjai a mezőnynek és természetesen a többi küldöttséggel együtt a sportolói faluban fognak lakni. A parasportolók ugyanott versenyeznek majd, ahol ép társaik.

Egyelőre még nem dőlt el, melyik két súlycsoportban kerül sor a látássérült judósok versenyeire, a nőknél és a férfiaknál is egy-egy súlycsoportban rendeznek versenyt. A szervezők a minél gondosabb előkészítés érdekében tájékoztatást kérnek az IBSA-tól a verseny várható időtartamát illetően, háttéranyagot a műsorközlő részére a látássérült judóról, ezen kívül az IBSA feladata három-öt bíró biztosítása az eseményre.

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2014
Forrás: Magyar Paralimpiai Bizottság)