Mindhárom magyar versenyző bronzérmes lett az Egerben zajló látássérült judo Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján. Burányi Flóra (57 kg), Szabó Nikolett (70 kg) és Vincze Gábor (81 kg) is a dobogó harmadik fokára állhatott.




A kétszeres világ- és Európa-bajnok, kétszeres paralimpiai bronzérmes Szabó Nikolett súlycsoportjában öten indultak, ezért körmérkőzést rendeztek, a magyar sportoló három győzelemmel és egy vereséggel zárt, azonban a körbeverések miatt ez az eredménysor is a harmadik helyhez volt elég. A magyar versenyző legyőzte a háromszoros paralimpiai bajnokot is, aki még a dobogóra sem ért oda.



„Nem vagyok boldog a bronzérem miatt, aranyat akartam nyerni, és az sem vigasztal, hogy a győztessel azonos mérleggel zártam – mondta a verseny után Szabó Nikolett. – Igaz, hogy a vesztes mérkőzésemet meg kellett állítani egy rövid időre a szájsérülésem miatt, igaz, hogy tegnap kaptam egy vírusos fertőzést, de ezekre nem lehet hivatkozni, mert nem befolyásolták a teljesítményem. Az összes meccsemet meg kellett volna nyernem, ez sajnos nem sikerült.”

Burányi Flóra először indult komoly nemzetközi versenyen az új súlycsoportjában. „Nem ismertem a mezőnyt, én is kíváncsi voltam, mire leszek képes – értékelt Burányi Flóra. – Nagyon boldog vagyok, és borzasztóan elfáradtam. Ez az első érmem felnőtt világversenyen, óriási élmény volt a hazai közönség előtt versenyezni, és örülök neki, hogy jó döntésnek bizonyult a súlycsoportváltás.”
 


Vincze Gábor a délelőtti csatározások során az elődöntőt bordasérülése miatt feladta paralimpiai bajnok ukrán ellenfelével szemben. Mégis a délutáni helyosztón fantasztikus teljesítménnyel, harminchat másodperccel a vége előtt ipponnal múlta felül azeri ellenfelét.



„Az ukrán ellen hiába vezettem a mérkőzés beszüntetésekor, megvert volna, mert jobb nálam – mondta Vincze Gábor. – A bordám az Eb előtt is fájt, és éppen a fájós részre esett rá az ellenfelem, ezért nem tudtam folytatni a mérkőzést. Harmincnyolc éves vagyok, azért jöttem Egerbe, hogy érmet szerezzek, 2006 óta nem álltam dobogón, nem akartam úgy abbahagyni, hogy nincs érmem. Ez a verseny viszont akkora élményt nyújtott, hogy egyelőre későbbre halasztom a visszavonulást. A délelőtti sérülésem után eszembe sem jutott visszalépni, szereztem én már világbajnoki bronzot felkötött karral is, hozzá vagyok szokva a rendkívüli helyzetekhez.”

„Nagyon elégedett vagyok a mieink szereplésével, mindhárman kitettek magukért – mondta Bíró Norbert, a válogatott szakvezetője. – Niki rendkívül balszerencsés volt, Burányi Flóra súlycsoportot váltott, nem tudtuk, mire számítsunk, ez az első érme felnőtt világversenyen. Vincze Gabi az elődöntőt bordasérülése miatt adta fel, a bronzmeccsen is nagyon komoly fájdalmai voltak, ezért különösen értékes a harmadik helye.”



A kontinensbajnokság pénteken a csapatversenyekkel ér véget, illetve ezen a napon rendezik a junior Világjátékokat is, ezeken a viadalokon nincs magyar induló. Eredetileg négy magyar versenyző indult volna, de Végh Tibor térdsérülés miatt nem vállalta a szereplést.

A Magyar Paralimpiai Bizottság – együtt Eger városával – beugróként, a britek helyett, mindössze két hónap előkészület után vállalta a látássérült judo Európa-bajnokság rendezését. A küzdelmek szerdán kezdődtek és pénteken fejeződnek be a Kemény Ferenc Sportcsarnokban.



A Hotel Eger ezúttal mint edzőhely segíti az Európa-bajnokságra érkezett százötven sportolót. Az esemény nem egyszerűen egy kontinensviadal, hanem ugyanakkor junior Világjátékok is, hiszen a huszonkét európai ország mellett Indiából és Algériából is érkeztek utánpótlás versenyzők – hangzott el az eseményt felvezető sajtótájékoztatón.

Rázsi Botond alpolgármester és Harmati László, a Hotel Eger and Park igazgatója egyaránt azt hangsúlyozta, hogy bár szűk volt az idő, az eddigi parasportversenyek is azt bizonyították, hogy nem hiába Eger a magyar parasportok központja. Az elmúlt évek nemzetközi szerepvállalásának köszönhetően sportdiplomácia terén ma már meghatározó szerepet tölt be a Magyar Paralimpiai Bizottság.
 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2013
Forrás: Magyar Paralimpiai Bizottság
TV Eger
Fotó: Szántó György)