Szombaton a magyar judósok is bemutatkoztak Londonban, a paralimpián. A 70 kilogrammos Szabó Nikolett pályafutása során másodszor állhatott fel a dobogóra, míg a nehézsúlyú Papp Gábor helyezetlenül zárta a paralimpiát.
 

Szabó Nikolett (jobbról) másodszor állhatott fel a paralimpiai dobogóra


A paralimpiai judótorna jól kezdődött a mieink számára, hiszen Szabó Nikolett fehérorosz ellenfelét ipponnal legyőzve jutott be a legjobb négy közé.

Ezután Papp Gábor kikapott brazil ellenfelétől, de legyőzője a következő mérkőzését megnyerte, így folytathatta a vigaszágon. A magyar nehézsúlyú a visszamérkőzésen hosszabbításban vereséget szenvedett iráni riválisától, így kiesett. Érthetően nagyon csalódott volt a szombati szereplése után:

„Nem tudom, mi volt velem, ma nem éreztem a judót – nyilatkozta letörten a negyvenegy esztendős sportember. – Az első vereség még nagyjából belefért, a második viszont nagyon bosszant. Ha jó formában vagyok, az iránit meg kellett volna vernem. Csak alibizett, a hosszabbításban is csak úgy tett, mintha indítaná az akciót, de eszében sem volt támadni, engem pedig passzivitásért intettek, ami a kiesésemet eredményezte. Csak magamat hibáztathatom, ha azt nyújtom, amit tudok, akkor nincs hosszabbítás.”
 

Papp Gábor érthetően csalódott volt a londoni búcsú után


A női 70 kilogrammosok elődöntőjében Szabó Nikolett nem bírt orosz riválisával, így a bronzéremért mérkőzhetett. A harmadik helyért rendezett mérkőzésen aztán fantasztikus teljesítménnyel, ipponnal győzte le mexikói ellenfelét.

„Nagyon szerettem volna aranyérmet nyerni, ez nem sikerült, mert az orosz elleni mérkőzésemet elrontottam – mondta a bronzmeccs után Szabó Nikolett. – Azon a mérkőzésen az volt a baj, hogy nem tudtam kizárni azt a kezét, amelyről tudtam, hogy veszélyes. Természetesen azért a harmadik helynek is örülök.”
 


„Nagyon elégedett voltam Nikivel, jó teljesítményt nyújtott, reális esélye volt az első hely megszerzésére is, egyszer hibázott az orosz elleni mérkőzésen, ez benne van a sportban, úgy gondolom, örülni kell a bronznak is, mert óriási dolog, hogy megszerezte” – értékelte tanítványa teljesítményét Keserű József.

A szakember nem tudott egyértelműen válaszolni  arra a kérdésre, hogy a harminchárom éves Szabó Nikolett ott lesz-e a 2016-os riói paralimpián is.

„Ezt át kell gondolni, Niki évek óta úgy készül fel a nagy világversenyekre, hogy hajnali négykor kel, elmegy dolgozni, a munka után jönnek az edzések. Nagyon nehéz, szinte lehetetlen ilyen körülmények között tartani a lépést a világ élvonalával, számomra nagy kérdés, meddig lehet ezt így bírni.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság)