Ép és fogyatékkal élő gyermekek együtt hódolhattak kedvenc sportjuknak. A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Esélyteremtő napján a judót, a focit, az atlétikát és még a horgászatot is kipróbálhatták a fiatalok.



Az esemény célja a mozgáson túl, az elfogadás erősítése volt. Benépesült a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, csütörtökön a megye minden részéről mintegy hatszáz gyermek vett részt a nyílt napra. A szervezők pedig az óvodástól a gimnazistáig mindenkit megmozgattak. Volt, aki nem először találkozott egy-egy sporttal, Dávid is rutinosan vette kézbe a labdát.

Bernárd Dávid:
– Medicinlabdadobás, törzsfordítás jobbra-balra medicinlabdával és mást nem.

– Mennyire tetszett? Hogy ment?
– Nekem nagyon tetszett és a volt iskolámban, a Pető Intézetben is sokat használtak medicinlabdát, mert amikor voltak ilyen felkészítő játékos tornák, akkor is nagyon sokat használtunk medicinlabdát.

A legtöbb gyermek már pontosan tudta melyik sportág érdekli.

–Miért szereted a focit?
Balogh Attila: A cselek meg ilyesmi.

Míg az udvaron fociztak, addig a tanteremben a labdarúgás szabályaival is megismerkedhettek.

A rendezvényen mindenki megtalálhatta a számára kedves sportot. A gyerekeket rollerezés, görkorizás és több labdajáték is várta. Emellett bemutatókon ismerkedhettek meg a judóval vagy éppen a tánccal. Virág segítőként vett részt a rendezvényen, mint mondja: fontos, hogy a fogyatékkal élők is ugyanolyan értékesek mint ép társaik.

Ángyán Virág, táncos, Ametiszt TSE:
– Sokat segít szerintem, mert ad nekik egy löketet és egy olyan biztatást arra, hogy a tánc is jó dolog és ők is tudnak táncolni és az álmaikat ők is teljesítsék táncban is fociban és tényleg mindenben.

Az intézményben éppen ezért rendezik meg hagyományosan az Esélyteremtő napot.

Gróf Anita, gyógypedagógus, Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény:
– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a mi gyerekeink is megismerkedjenek a többségi gyerekek mindennapjaival és ők is bepillantást nyerhessenek a mi világunkba, hiszen úgy gondolom, hogy egy közösséget alkotunk és nagyon fontosnak érezzük azt, hogy minél több és változatosabb programokkal kellemes együttlétet biztosítsunk a közösség számára.

A nyílt nap egyben sportágválasztó esemény is volt, hiszen a fogyatékkal élőknek is szükségük van a mozgásra, amelyben akár komoly sikerélményeket is szerezhetnek.

Kovács Attila, elnök, Fogyatékkal élők Somogy megyei Sportszövetsége
– A sport az egyik olyan terület, ahol az épek és a fogyatékkal élők, hasonló eredményeket tudnak felmutatni. Ez talán furcsának hangzik, de bizonyított tény, hiszen nagyon kiemelkedő sportolók voltak akár csak legutóbb a paralimpián is, akik az épekhez hasonló időkkel nyerték a saját versenyszámaikat.

Az intézményben az egész nap a mozgásról szólt, a különböző sportágakat jó hangulatban és közösségben próbálhattak ki a gyerekek.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Somogytv.hu)