Újabb kvótát szerzett a szeptemberi paralimpiára Magyarország: a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) keddi tájékoztatása szerint a judós Burányi Flóra szabadkártyával lehet ott Rio de Janeiróban.





A 26 éves vak sportoló az 57 kilogrammosok súlycsoportjában 2013-ban bronzérmes volt az Európa-bajnokságon, emellett ifjúsági világbajnok. Burányi Flórának a tavaly februári, egri Világkupaversenyen sérülés miatt nem sikerült kiharcolnia a paralimpiai indulási jogot, de – az MPB sportdiplomáciai erőfeszítéseinek köszönhetően – most mégis szabadkártyát kapott.

Burányi Flóra születésétől fogva nagyon gyengén látott, majd felnőttként teljesen elveszítette a látását. A látássérült judósok két kézzel fogják meg ellenfelüket, majd ezt követően a bírói jelzésre kezdődik meg a küzdelem. A vakok és látássérültek mindössze érzékelik ellenfelük mozgását, és ennek megfelelően taktikáznak.

Judóban ez a második magyar paralimpiai kvóta, korábban a 70 kilós súlycsoportban Szabó Nikolett harcolta ki a részvételi jogot. A MPB közlése szerint Magyarországnak jelenleg húsz kvótája van a szeptember 7. és 18. között tartandó Rio de Janeiró-i paralimpiára: kajak-kenuban és kerékpársportban egy-egy, sportlövészetben és cselgáncsban kettő-kettő, asztaliteniszben hat, úszásban pedig nyolc.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: NSO.hu)