Az angyalok városából a magyar judósok sem tértek haza üres kézzel, sőt a Los Angeles-i speciális olimpián az egy aranyérem mellett két ezüstérmet is szerezetek a mieink. Bereczky Athinanak ez volt az első speciális olimpiája, a budapesti PKSE versenyzőjének nem is sikerülhetett volna jobban élete legnagyobb versenye, aranyérmet szerezett.



A szorgalmas és mindig optimista lány nagy izgalommal várta a Los-Angeles-i játékokat. És a két ezüstérmet szerző fiúról se feledkezzünk meg. A tizennyolc éves Kovács Ádám, SOFI Életjel Alapítvány sportolója 2014-ben ezüstérmet szerzett a szentpétervári Európa-bajnokságon. Három éve ismerkedett meg a speciális olimpia versenyrendszerével, azóta sokat fejlődött a sportágban. Harmadik versenyzőnk, akinek szurkolhattunk a nagy versenyen Kovács Mihály, Misu is a SOFI Életjel Alapítvány versenyzője. A mindig mosolygós, jókedvű judós rutinosnak is számít, több nagy világeseményt is megjárt már. A 2007-es sanghaji Világjátékokon ezüstérmet szerzett, ahogyan a tavalyi szentpétervári Európa-bajnokságon is.

A Speciális Olimpia Nyári Világjátékai után Juhász Józseffel, a kiváló szakemberrel, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség judo szakági vezetőjével a Sportmindig.hu újságírója.

– Az ide Speciális Olimpián sem maradtak el a judós sikerek. A Los-Angelesben elért magyar eredményeket, hányadik helyre tenné a speciális olimpiák rangsorában?
– Azt gondolom a magyar delegáció legsikeresebb olimpiája volt, hiszen átlagban minden sportolóra jut legalább egy érem. Saját sportágunkat tekintve ismét elégedett lehetek, hiszen eddig minden világversenyen dobogósak voltak judo sportágban a versenyzőink.

– Mi volt legemlékezetesebb pillanat a judóversenyek során Los-Angelesben?
– A versenyek jól szervezettek voltak, hasznos és érdekes volt a sportolóknak a közös edzés, amit a jelenlévő delegációk edzői tartottak. Edzői szempontból Atina kiváló teljesítménye mellett, a fiúknál az arany-ezüst meccsek voltak a legizgalmasabbak, hiszen valóban csak egy hajszálon múlt az aranyérem, például aranyponttal nyert hosszabbításban az ellenfél.

– Az aranyérmes versenyző kiemelést érdemel?
– Mindenképpen kiemelném Bereczky Atina teljesítményét, aki szinte minden meccsét nagyon rövid idő alatt, ipponnal nyerte és így lett aranyérmes, de Kovács Ádám és Kovács Mihály is rendkívül nehéz ellenfelek mellett szerezte meg az ezüstérmet.

– A versenyeken túl, mi az a dolog, ami a legfontosabb a 2015-ös Speciális Olimpia kapcsán?
– Mindenképpen kiemelném a Host Town program (a vendégváró programról bővebben: KLIKK IDE!) vendéglátóit, Manhattan Beach magyar és amerikai önkénteseit, szervezőit, tulajdonképpen az egész városrész három napig azért dolgozott, hogy a magyar és a nepáli delegáció részére feledhetetlen élményeket nyújtsanak. Nagyon fontosnak tartom a kiutazás előtti sajtótájékoztatót, végre sikerült a média érdeklődését felkelteni. Fontos, hogy Ungvári Miklós teljes szívvel sportolóink mellé állt, támogatja a speciális olimpiát, szakági szempontból szintén fontos a Magyar Judo Szövetség támogatása. A hazaérkező sportolók méltó fogadtatása, olimpikonok részvétel szintén nagyon fontos esemény volt véleményem szerint. És még valami, a speciális olimpia Világjátékok 2015-ben a világ legnagyobb sportrendezvénye volt, hatezer-ötszáz sportoló, százhatvanöt országból, rendkívüli módon fejlődnek a sportágak, egyre közelítenek a felkészülési szintek a „nagy olimpiához”, a dobogós eredményekért nagyon-nagyon felkészültnek kell lenni minden szempontból.

– A következő négy éves ciklust tekintve, milyen tervei vannak szakági vezetőként?
– Országszerte, még több egyesületet, intézményt szeretnénk bevonni a speciális olimpia versenyrendszerébe. Mindenképpen szeretnénk jelentősen bővíteni a leigazolt, versenyeken részt vevő sportolók létszámát. Több nemzetközi versenyen szeretnénk részt venni, és rendezni. És természetesen folytatni azt az eredményes felkészítő munkát, amire talán méltán lehetünk eddig is büszkék.




Ungvári Miklós lett az MSOSZ Judo-nagykövete


Az olimpiai ezüstérmes judós, Ungvári Miklós lett a Magyar Speciális Olimpia Szövetség judo-nagykövete. A bejelentés után Lengyel Lajos elnök egy oklevéllel ajándékozta meg a sportolót.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2015
Forrás: SportMindig.hu)