Nagy sikere volt az első Európai Játékokon a vak és gyengénlátó judo bemutatkozásának. A bakui játékok a judosportban különös fontossággal bírtak, mert egyben az idei felnőtt Európa-bajnokság is volt az ép sportolók esetében.




Az Európai Olimpia Bizottság, az Európai Judo Szövetség az azeri szervező bizottság javaslatára az IJF támogatásával a judosportban sor került a vak és gyengénlátó sportolók bemutatkozására. Sportolóik az ép sportolókkal együtt készültek, azonos feltételek mellett és azonos körülmények között. A verseny egyik napján két súlycsoportban mutatkoztak be nyolc-nyolc versenyzővel, az európai ranglista vezetői. Sajnos sérülése miatt nem vehetett részt Burányi Flóra.





A versenyen több alkalommal levetítették azt a filmet – illetve az ebból készített, nézők részére szóló tájékoztatót  –, amelyet a vak judo világszervezet vezetői készítettek. A vak judosok nagyszerűen helytálltak a küzdelmekben, harcos mérkőzéseket, tiszta technikákat mutattak be. A közönség és a szakemberek is elismerték a magas szintű tudást, sokan meg is hatódtak. Az élő adás angol nyelvű szakkommentátorra Bíró Norbert volt.

A verseny kiemelkedő személyisége a nehézsúlyban szereplő kétszeres paralimpiai bajnok, Ilham Zakiyev volt, akit Azerbajdzsán nemzeti hőseként tisztelnek, győzelme után a díjat pedig maga az államelnök adta át, aki ezért látogatta meg az eseményt.

Nagy dicsőség ez parajudónak és a judónak egyaránt. Az éremátadáson részt vett és ajándékot adott át Jannie Hammershoi az IBSA elnöke is. A női súlycsoport érmeinek és ajándékainak átadója az Európai Olimpiai Bizottság elnöke, Patrick Hickey, valamint Bíró Norbert, IBSA Judo elnöke volt.

A bemutató sikerét követően felkérést kapott a vezetés, hogy az IJF következő kongresszusán Asztanában tartson prezentációt, valamint a junior vb-n, Abu Dzabiban egy demonstrációt a judovilág összes képviselője előtt. Az IBSA judo a legjobb úton halad, hogy növelje népszerűségét, továbbá a résztvevő országok és versenyzők számát.


IBSA egyéni eredmények
Férfiak

1. Zakiyev (azeri)
2. Pominyov (ukrán)
3. Mislimov (azeri)
3. Paraszjuk (orosz)

Nők
1. Csernyiak (ukrán)
2. Abdullayeva (azeri)
3. Brussig Ramona (német)
3. Nyikolajcsik (ukrán)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2015
Forrás: Tardos János
Fotó: EJU)