Bár nyilvánvalóan az Európai Játékokon elhalványul, mégis egy sporttörténelmi esemény tanúi lehetünk Bakuban. Az eredeti terveknek megfelelően a vak és gyengén látó judo bemutató jelleggel vesz részt az azeri fővárosban.




A rendezők és az Európai Olimpiai Bizottság közös döntése értelmében, először a sporttörténelemben egy multisport eseményen a parasportolók is „rajthoz állnak” bemutató jelleggel, teljesen integrált módon a kiküldő csapat teljes jogú tagjaiként.

A versenyen a parasportolók egy női és egy férfi súlycsoportban versenyeznek. A legjobb nyolc versenyző került meghívásra. Külön specialitás, hogy a férfiaknál +90 kilogrammban kerül sor a küzdelmekre, azaz a 100 és a +100 kilogramm összevonására került sor, míg a nőknél az 57 kilogrammban versenyezhetnek a legjobb 52 kilogrammos hölgyek is. Sajnos Burányi Flóra sportsérülése miatt nem vehet részt a versenyen.

Ugyankor a parasportolók versenye nem marad magyar résztvevő nélkül. Bíró Norbert a vak judo világszervezet vezetője VIP meghívott, Tardos János a verseny vak és gyengénlátó judoért felelős technikai igazgatója, míg Gosztonyi Balázs a verseny kiválasztott és meghívott nemzetközi bírója.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2015
Forrás: Tardos János)