Pontosan két esztendővel ezelőtt ezen a napon, a bécsi Eb-n született meg a magyar judósport tizenkettedik Európa-bajnoki aranyérme: Mészáros Anett a 70 kilogrammosok között állhatott fel a dobogó legfelső fokára.


Az emlékezetes Európa-bajnoki finálé


2010. február 23-án Mészáros Anett a 70 kilogrammos hölgyeknél első kiemeltként a sorsolási tábla tetején kapott helyet, s igyekezett is bizonyítani: nem véletlenül van ez így, favorithoz méltóan rövid küzdelemben lépett túl a litván Pukitén.

A negyeddöntőben a holland Bolder volt az ellenfél, aki ifjúsági, junior és U23-as Európa-bajnoki aranyérme mellé immár a felnőttre címre is pályázna. Korábban kétszer Mészáros Anett nyert kettejük párharcában, s sokáig úgy nézett ki, így lesz ezúttal is.

Néhány másodperccel a mérkőzés vége előtt azonban Anett újabb figyelmeztetést kapott, ezzel egyenlő lett az állás. Az aranypontos csatában mindkét fél igyekezett felülkerekedni, a küzdő felek rengeteget kiadtak magukból, ám végül a bírók döntöttek: Mészáros Anett javára.

Az elődöntőben a háromszoros Világkupa-győztes francia Chollet igyekezett megállítani Toncs Péter tanítványát, de a Honvéd-Kipszer 70 kilogrammos klasszisa végig előnyben harcolva egy combdobásért kapott vazarival tette biztossá győzelmét.

A mieink harmadik bécsi Európa-bajnoki döntőjét Mészáros Anett és a szlovén Rasa Sraka vívta. Kettejük párharcában kettő-egyre a világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok szlovén sportoló vezetett…

Bécsben azonban Anett volt az úrnő: előbb egy kétes szituáció után emelte magasba a kezét a bíró Anett sikerét jelezve, majd a visszavont ítélet után néhány másodperccel már vastaps üdvözölte az új bajnoknőt: Mészáros Anett látványos dobással teremtette a hátára szlovén ellenfelét.

Megszületett hát a magyar judósport 12. Európa-bajnoki aranyérme, a nők között csaknem két évtizede, 1991-ben ünnepelhettünk először, s máig utoljára Eb-aranyérmet, akkor Nagy Zsuzsa lett első a prágai kontinensbajnokságon.

Vannak ünnepeltjeink is: ma ünnepli harmincnyolcadik születésnapját az atlantai olimpián résztvevő, magyar bajnok és masters-világbajnok Kunyik Zsolt, ma huszonöt éves az ifjúsági Eb-bronzérmes Joó István, ma huszonhárom a magyar bajnok Dusa Ákos és ma huszonkét esztendős az U23-as ob-bronzérmes Tóth János. Isten éltesse őket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Forrás: Judoinside.com)